Νέες ωμές απειλές κατά του παλαιστινιακού λαού εξαπολύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την προώθηση των απαράδεκτων σχεδίων της για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ με τις πλάτες της Ουάσιγκτον συνεχίζει τη συστηματική παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας και εξαπολύει νέες δολοφονικές επιθέσεις, όπως η χθεσινή αεροπορική επιδρομή με drone σε ανατολική συνοικία της Πόλης της Γάζας, με τουλάχιστον έναν νεκρό Παλαιστίνιο και αρκετούς τραυματίες, με πρόσχημα ότι επιχείρησε «εξουδετέρωση βόμβας» που είχε τοποθετηθεί κοντά σε Ισραηλινούς στρατιώτες.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ σε ανάρτησή του προχθές το βράδυ διατύπωσε απροκάλυπτα φονικές απειλές. «Στον λαό της Γάζας: Σας περιμένει όμορφο μέλλον, όχι όμως αν κρατάτε ομήρους. Αν το κάνετε, είσαστε νεκροί! Κάντε έξυπνη επιλογή», έγραψε, προσθέτοντας ότι στέλνει στο Ισραήλ όλα «όσα χρειάζεται για να τελειώσει τη δουλειά». Διαβεβαίωσε πως δεν θα είναι ασφαλές «ούτε ένα μέλος της Χαμάς» αν δεν κάνουν ό,τι λέει. «Στην ηγεσία της Χαμάς: Τώρα είναι η ώρα να φύγετε από τη Γάζα, όσο έχετε την ευκαιρία και μπορείτε», πρόσθεσε.
Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, παρότι την έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση», επιδιώκοντας την απελευθέρωση ομήρων (μεταξύ τους του Αμερικανού Ινταν Αλεξάντερ) αλλά και τη διαμόρφωση μιας «επόμενης μέρας» κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των ΗΠΑ.
Μετά την επιβεβαίωση, από τον Λευκό Οίκο, των μυστικών συνομιλιών των ΗΠΑ με τη Χαμάς στο Κατάρ, η εμιρατινή εφημερίδα «The National» έφερε στο φως νεότερες πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές, οι άμεσες συνομιλίες Αμερικανών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Ανταμ Μπόουλερ, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για Υποθέσεις Ομήρων, ξεκίνησαν αρχές Γενάρη (πριν ακόμα από την ορκωμοσία Τραμπ και την έναρξη της εκεχειρίας στη Γάζα) στο Κατάρ. Συνομιλητές των Αμερικανών ήταν τα ανώτερα στελέχη της Χαμάς, Χαλίλ Χαγιάχ, Ζαχίρ Τζαμπαρίμ και Μπασίμ Ναΐμ. Ακολούθησε τον Φλεβάρη δεύτερος γύρος άμεσων συνομιλιών, ξανά στην Ντόχα, με επίκεντρο την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων αλλά και την επόμενη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, οι Αμερικανοί από την πρώτη στιγμή των άμεσων συνομιλιών προσπάθησαν να εξακριβώσουν αν η Χαμάς μπορεί να γίνει μέρος μιας «ευρύτερης συζήτησης» για μια συμφωνία «τερματισμού» του πολέμου.
Για τις συνομιλίες αυτές ενημερώθηκε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.
Σύμφωνα με το «Reuters» και αραβικά ΜΜΕ, το βράδυ της 5ης Μάρτη έγιναν εκ νέου στην Ντόχα συνομιλίες Αμερικανών με στελέχη της Χαμάς, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «θετικές», καθώς οι τελευταίοι έδειξαν «μεγάλη ευελιξία». Συζήτησαν για τη διευκόλυνση μετάβασης στη δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα και για τον τερματισμό του πολέμου, μέχρι την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.
Επιπλέον, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν χτες ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, κάλεσε το Ισραήλ να διατηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς ώσπου να μεταβεί στην περιοχή. Ο Γουίτκοφ σε νέες δηλώσεις του χτες χαρακτήρισε το αιγυπτιακό - αραβικό σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας «ένα καλόπιστο πρώτο βήμα».
Στο μεταξύ, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή με drone σε ανατολική συνοικία της Πόλης της Γάζας, με πρόσχημα την εξουδετέρωση βόμβας κοντά σε Ισραηλινούς στρατιώτες, σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισ. Κατς απείλησε τη Χαμάς ότι θα ξαναρχίσει ο πόλεμος «με πρωτοφανή ένταση», αν δεν απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους. «Ενα πράγμα είναι σαφές: Ο πόλεμος θα τελειώσει με δύο ξεκάθαρα επιτεύγματα - Την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την ήττα της Χαμάς», ανέφερε.
Στο πλαίσιο των εντεινόμενων παζαριών για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή, και καθώς κάθε πλευρά επιχειρεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν αυτήν την περίοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Δανία, Σλοβενία) στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών για την κατάσταση στη Γάζα κάλεσαν το Ισραήλ να βρει τρόπο έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας και για την επανέναρξη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Χαιρέτισαν δε το αραβικό σχέδιο που παρουσιάστηκε από την Αίγυπτο στις 5/3 στο Κάιρο, σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Ντ. Ντανόν απέκρουσε τις αντιδράσεις αυτές, ισχυριζόμενος ότι οι μόνοι που λιμοκτονούν στη Γάζα είναι οι Ισραηλινοί όμηροι...
Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό ζήτησε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, επαινώντας τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ώστε να καταστούν δυνατές τόσο η απελευθέρωση των ομήρων όσο και η ανασυγκρότηση της Γάζας.
Παράλληλα, χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας με ανακοίνωσή τους ζήτησαν από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις του και να εξασφαλίσει την πλήρη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Το ίδιο διάστημα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν να βάζουν πλάτες στις καθημερινές εισβολές δεκάδων Εβραίων εποίκων στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, και να παρεμποδίζουν τους Μουσουλμάνους προσκυνητές να εισέλθουν στον χώρο.
Χτες ανακοινώθηκε ότι αναπτύχθηκαν άλλοι 3.000 Ισραηλινοί αστυνομικοί πέριξ του Αλ Ακσα και σε άλλα κομβικά σημεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς σήμερα γίνεται η πρώτη προσευχή από την έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού.
Στην υπόλοιπη Δυτική Οχθη και δη στις πόλεις Τζενίν και Τουλκαρέμ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων, δημιουργώντας κατάσταση ανάλογη με αυτή που διαμόρφωσε κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα το φθινόπωρο του 2023, μέσω καταστροφής υποδομών, κατεδάφισης σπιτιών και δολοφονίας δεκάδων Παλαιστινίων.
Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλου ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου σε ισραηλινές φυλακές. Πρόκειται για έναν 62χρονο πατέρα έξι παιδιών, ο οποίος συνελήφθη τα Χριστούγεννα του 2023 και χτες πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στην ισραηλινή φυλακή Naqab.