Ενώ αστικά ΜΜΕ το περιλαμβάνουν σε λίστα με «τρομοκρατικές οργανώσεις»!
Από διαδήλωση του ΤΚΡ ενάντια στην καταστολή των τελευταίων ημερών |
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και συνολικά τα επιτελεία της αστικής τάξης στοχοποιούν και δυνάμεις που πρωτοστατούν στην οργάνωση των αγώνων για υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΤΚΡ) και η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας. Χαρακτηριστικές είναι οι νέες συλλήψεις στελεχών τους χτες νωρίς το πρωί: «7 ακόμη μέλη και εθελοντές του TKP από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το Πανεπιστήμιο Μαρμαρά και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης συνελήφθησαν στα σπίτια τους, επειδή άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα στη διαμαρτυρία», ανακοίνωσε η ΚΝ Τουρκίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΤΚΡ, Κεμάλ Οκουγιάν, την Τρίτη στελέχη του Κόμματος που κρατούνταν στην Κωνσταντινούπολη και επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι προσήχθησαν στο δικαστήριο, μετά από ξαφνική αλλαγή απόφασης σχετικής με αίτημα προφυλάκισης. Συνολικά συνελήφθησαν 6 μέλη του TKP, μεταξύ τους και ο Αχμέτ Ντιντζέλ, πρόεδρος της Επαρχιακής Οργάνωσης Κωνσταντινούπολης.
Με τον χαρακτηρισμό «μαρξιστική - λενινιστική τρομοκρατική οργάνωση», το ΤΚΡ εμφανίστηκε σε λίστα με άλλες ... «τρομοκρατικές οργανώσεις» |
Το δε «CNN Turk», σε έναν απαράδεκτο και προκλητικό σχολιασμό, χαρακτήρισε το ΤΚΡ «τρομοκρατική οργάνωση»! Σε εκπομπή του, έδειξε λίστα με τις οργανώσεις που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και δίπλα στο ακρωνύμιο του ΚΚ Τουρκίας βρισκόταν η περιγραφή «μαρξιστική - λενινιστική τρομοκρατική οργάνωση»...
Παρά την κλιμακούμενη επιχείρηση καταστολής σε βάρος του, το ΤΚΡ ανακοίνωσε ότι πλήθος πολιτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για οργάνωση και έκαναν αίτηση να γίνουν εθελοντές του.
Παράλληλα το ΤΚΡ έχει λάβει μηνύματα αλληλεγγύης από το ΚΚΕ, το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το ΚΚ Μεξικού, το Κόμμα για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση (ΗΠΑ), το Σουδανέζικο ΚΚ, το ιρακινό ΚΚ, το ΚΚ Σουηδίας, το ΚΚ Καναδά και το Νέο ΚΚ Ολλανδίας.
Οι δυνάμεις του ΤΚΡ οργανώνουν εξορμήσεις και παρεμβάσεις με στόχο να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις εξελίξεις, ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τις εκατοντάδες συλλήψεις και γενικά την αντιλαϊκή πολιτική του κυβερνώντος ΑΚΡ.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο SoLTV ο Κεμάλ Οκουγιάν υπογράμμισε ότι «η καπιταλιστική τάξη που υπάρχει στην Τουρκία δεν μπορεί να κάνει διαχείριση χωρίς το CHP», προσθέτοντας ότι «αν η διακυβέρνηση του ΑΚΡ συνεχίζεται (...) αυτό οφείλεται και στην αντιπολίτευση (...) Το CHP είναι ένα πολύ σημαντικό κόμμα γι' αυτό το σύστημα».
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το TKP ασκεί πολιτική κριτική στον Ιμάμογλου εδώ και πολύ καιρό, και ερωτηθείς αν η συμμετοχή στις διαδηλώσεις το άλλαξε αυτό, ο Κ. Οκουγιάν απάντησε ότι «υπάρχει μια κίνηση ενάντια στο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Η στάση του TKP είναι να σταθεί ενάντια στην κίνηση του ΑΚΡ με όλη του τη δύναμη και με τη δική του γραμμή, χωρίς να υποστηρίζει τον Ιμάμογλου ή το CHP», για να προσθέσει: «Οι φίλοι μας θυμώνουν μαζί μας κατά καιρούς, αλλά το CHP είναι ένα κόμμα της καπιταλιστικής τάξης, ένας από τους κύριους πυλώνες αυτής της τάξης. Είναι απαραίτητο γι' αυτό το σύστημα, όχι μόνο επειδή βοηθά το ΑΚΡ σε κρίσιμες συγκυρίες αλλά και επειδή συμβάλλει στο να κρατιέται ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας εντός των ορίων αυτής της τάξης. Το TKP είναι διαφορετικό κόμμα. Δεν ακολουθούμε την ουρά κανενός και δεν εγγυόμαστε για κανέναν πολιτικό του κατεστημένου».
Παρέμβαση για τις εξελίξεις έκανε και η εργοδοτική ένωση TURKONFED (Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων - εκπροσωπεί σχεδόν 100.000 εταιρείες, μέσω 31 ομοσπονδιών και 373 ενώσεων μελών), που σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Το κράτος δικαίου είναι η κοινωνική μας ασφάλιση» ανέφερε ότι «οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να ενεργούν με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια».
Εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης «δίνουν την εντύπωση πως δεν επιδεικνύεται η απαραίτητη προσοχή στη διεξαγωγή της δικαστικής διαδικασίας, προκαλούν ανησυχία στην κοινωνία όσον αφορά τη δημοκρατική νομιμότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες», παρατηρεί ότι «η αποδυνάμωση της νομικής προβλεψιμότητας προκαλεί αύξηση της κοινωνικής έντασης και επηρεάζει τις αγορές» και μιλά για «πρόσθετες αρνητικές συνέπειες» που δημιουργούνται, «λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον οικονομικό περιβάλλον».
Από τη μεριά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να παραδώσουμε αυτήν την ουράνια πατρίδα στην τρομοκρατία του δρόμου», αναφέροντας μάλιστα ότι ήταν τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσκόμισαν πληροφορίες και έγγραφα στον δικαστικό φάκελο κατά του Ιμάμογλου.
Στο μεταξύ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Τούρκο ομόλογό του (βλ. σχετικό θέμα) ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, «εξέφρασε ανησυχίες όσον αφορά τις πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία», όπως είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους - κάτι που διέψευσε πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, ανώνυμα.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι «η ΕΕ θέλει στενή εταιρική σχέση με την Τουρκία, αυτή όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο στη βάση κοινών αξιών» και κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι οδηγεί τη χώρα του «στον λάθος δρόμο».
Τέλος, η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λιζ Θρόσελ, δήλωσε ότι «ανησυχούμε πολύ» για τις συλλήψεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και αυτή του Ιμάμογλου, προσθέτοντας πως «όλοι όσοι έχουν συλληφθεί για τη νόμιμη άσκηση των δικαιωμάτων τους πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων».