Πέμπτη 27 Μάρτη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Προώθηση της «διασφάλισης ειρήνης» μέσω της ισχύος

Τη δραστική αναβάθμιση των στρατιωτικών σχεδιασμών και εξοπλισμών προτάσσουν οι ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό αλλά και συνολικότερα. Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Πιτ Χέγκσεθ, από τη Χονολουλού όπου χτες ξεκίνησε επίσημη περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό, είπε χαρακτηριστικά ότι «όπως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές, δόγμα της Ουάσινγκτον είναι η διασφάλιση της ειρήνης μέσω της ισχύος, μέσα από μια προσέγγιση "Πρώτα η Αμερική"».

Μιλώντας από το βήμα του Κέντρου για Ερευνες στην Ασφάλεια Ασίας - Ειρηνικού, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προτάξει ως βασικούς στόχους «την αποκατάσταση του ήθους του πολεμιστή, την ανοικοδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την επανίδρυση της αποτρεπτικής (μας) ικανότητας», επιβεβαιώνοντας ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί «φουντώνουν» σε όλα τα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως «θα εργαστούμε με όλους μας τους σύμμαχους και εταίρους για να αποτρέψουμε τους Κινέζους κομμουνιστές και την επίθεσή τους στον Ινδο-Ειρηνικό», ενώ «για να παραφράσω τον Πρόεδρο (Τραμπ), λέω σε όλους όσοι μας ακούν από την περιφέρεια, ότι έχουμε υπάρξει φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι για πολύ καιρό και θα παραμείνουμε φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι για πολύ καιρό ακόμα», αλλά - πρόσθεσε - «καθένας από τους φίλους, τους εταίρους και τους συμμάχους μας χρειάζεται να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να πολλαπλασιάζουν (αυτήν) την ισχύ δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», καταλήγοντας: «Χρειάζεται να υπάρχει δρόμος (σ.σ. συνεργασιών) δύο κατευθύνσεων».

Την ίδια στιγμή και με φόντο την προσπάθεια αναβάθμισης των επενδυτικών συνεργασιών των αμερικανικών στρατιωτικών ομίλων, ο Χέγκσεθ υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον θα ιεραρχήσει ευκαιρίες συνεργασίας με πολεμικές βιομηχανίες και «θα πιέσει αυστηρά για την επέκταση της (παραγωγικής) ικανότητας και την επιτάχυνση των παραδόσεων. Αναφέρθηκε δε σε πρόσφατες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για εγχώρια παραγωγή μαχητικού νέας (έκτης) γενιάς, του "F-47", που θα αντικαταστήσει τα "F-22" και "F-35" στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να είναι το πιο ικανό, το πιο φονικό, με τη μεγαλύτερη εμβέλεια και αντοχή μαχητικό αεροσκάφος που έχει αντικρίσει ποτέ ο κόσμος».

Κατά τα άλλα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είπε ότι «το δόγμα "Πρώτα η Αμερική" δεν σημαίνει "μόνο η Αμερική" ή "μόνη της η Αμερική", (...) σημαίνει ότι οι στρατιωτικές μας συνεργασίες θα πρέπει να βγάζουν νόημα για τις ΗΠΑ και για τους δικούς μας φίλους». Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι «σε όποιες σχέσεις υπάρχουν ανισορροπίες, θα τις βρούμε και θα τις διορθώσουμε (...) θα καθορίσουμε στη σωστή τους διάσταση τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που υπάρχουν για σύγχρονη αποτροπή και άμυνα».

Μετά τη Χαβάη ο Χέγκσεθ θα συνεχίσει την περιοδεία του στη νήσο Γκουάμ, μια εξωχώρια αμερικανική κτήση στον Νότιο Ειρηνικό, που φιλοξενεί μία από τις κρισιμότερες βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Ακόμα, επαφές θα έχει σε Φιλιππίνες και Ιαπωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτάσσουν τη διασφάλιση «στιβαρής αποτροπής» στον Ινδο-Ειρηνικό (2025-04-01 00:00:00.0)
Συνομιλίες για ενδεχόμενη «ειρηνευτική» συμφωνία «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» (2025-02-15 00:00:00.0)
Συνάντηση Μπάιντεν - Τραμπ στο φόντο διεργασιών για νέα κυβέρνηση (2024-11-14 00:00:00.0)
Στοιχισμένες στον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και παραπέρα (2021-06-30 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ ως πυλώνας της επίθεσης του κεφαλαίου (2017-02-18 00:00:00.0)
Διεθνείς αντιδράσεις (2016-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ