Πέμπτη 27 Μάρτη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα σύνοδος των «προθύμων» για την παραπέρα στρατιωτική στήριξη του Κιέβου

Στόχος η «εξαγωγή επιχειρησιακών συμπερασμάτων», μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

2025 The Associated Press. All

Νέα Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι πραγματοποιεί σήμερα η λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων», στην οποία πρωτοστατούν Γαλλία και Βρετανία και συμμετέχουν περίπου 30 χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ χωρίς τις ΗΠΑ, για να «ανεβάσουν ταχύτητα» στα σχέδια παραπέρα στήριξης του Κιέβου στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με φόντο τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, τις ανακοινώσεις για επιμέρους συμφωνίες παύσης των επιθέσεων στη Μαύρη Θάλασσα και σε ενεργειακές υποδομές - οι οποίες πάντως συνεχίζονται - και τις εντεινόμενες αντιθέσεις μέσα στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Αυτή θα είναι η τρίτη σύνοδος των «προθύμων», μετά από εκείνες στο Παρίσι στις 17 Φεβρουαρίου και στο Λονδίνο στις 2 Μαρτίου.

Γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στη σημερινή συνάντηση θα είναι παρούσες 31 «συμμαχικές» χώρες, ενώ σε αυτή θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, στόχος της σημερινής συνάντησης θα είναι «η εξαγωγή επιχειρησιακών συμπερασμάτων», ενώ η ατζέντα της συνόδου θα επικεντρωθεί σε τέσσερα κύρια σημεία.

Το πρώτο σημείο θα αφορά τη συνέχιση της άμεσης βοήθειας προς το Κίεβο και οι εκπρόσωποι των χωρών που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το είδος της βοήθειας που θα στείλουν και πώς θα το κάνουν.

Ως δεύτερο σημείο περιγράφεται ο καθορισμός των λεπτομερειών μιας «πλήρους κατάπαυσης του πυρός», παρότι η ΕΕ και η Βρετανία δεν έχουν καμία συμμετοχή σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Το τρίτο σημείο θα αφορά τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της «αμυντικής» ικανότητας της Ουκρανίας και την προετοιμασία της «επόμενης μέρας», καθώς ΕΕ και Βρετανία, που φαίνονται σε αυτή τη φάση «ριγμένες» στο παζάρι για τη μοιρασιά της λείας στην Ουκρανία, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το δικό τους μερτικό στην Ενέργεια, σε κρίσιμα ορυκτά και τις μπίζνες της ανοικοδόμησης.

Τέλος, θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία, ως «εγγύηση ασφαλείας» μετά από μία ενδεχόμενη εκεχειρία στον πόλεμο.

Νέο στρατιωτικό πακέτο από τη Γαλλία

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι η νέα σύνοδος θα πρέπει να επιτρέψει την «οριστικοποίηση» των εργασιών σχετικά με τη «βραχυπρόθεσμη» στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, με «ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ουκρανικού στρατού για την αποτροπή των ρωσικών εισβολών» στο μέλλον και με τις «εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να παρέχουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί», μεταξύ άλλων μέσω χερσαίων αποστολών στο ουκρανικό έδαφος.

Ενόψει της συνόδου, ο Μακρόν συναντήθηκε χθες στο Παρίσι με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι και ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ύψους 2 δισ. ευρώ. Η βοήθεια αυτή θα περιλαμβάνει πυραύλους αέρος - εδάφους Mistral, άρματα μάχης AMX-10 RC και πυρομαχικά.

Ο Γάλλος Πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ για επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει δείξει την προθυμία της (σ.σ. να συνεχίσει) τον πόλεμο και την επιθετικότητά της».

Ο Β. Ζελένσκι χαιρέτισε από την πλευρά του την «ακλόνητη» υποστήριξη του Παρισιού προς το Κίεβο, κάνοντας ειδική αναφορά στα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, καθώς και στην ανάγκη ανάπτυξης της ουκρανικής «αμυντικής» βιομηχανίας.

Με φόντο δε τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες παραπέμπουν σε άρση μιας σειράς «δυτικών» κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ και να ενισχυθούν.

Ευρωπαίους στρατιώτες «έτοιμους να εμπλακούν σε μάχη» θέλει το Κίεβο

Στο μεταξύ, στις χθεσινές δηλώσεις του ο Μακρόν επανέλαβε εκ νέου την πρότασή του για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ικανών να αποτρέψουν κάθε νέα ρωσική επίθεση μετά από μία «ειρηνευτική» συμφωνία. Ισχυρίστηκε δε ότι οι δυνάμεις αυτές «δεν θα πήγαιναν στο μέτωπο για να πολεμήσουν».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ιγκορ Ζόφκφα, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι «δεν χρειαζόμαστε μια απλή παρουσία (στρατιωτών) για να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι εδώ».

«Δεν χρειαζόμαστε ειρηνευτικές αποστολές», επέμεινε και ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι η ποσότητα (των στρατιωτών) που μετράει (...) αλλά η διάθεσή τους να πολεμήσουν, να αμυνθούν, να είναι εξοπλισμένοι και να κατανοούν ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

«Κάθε στρατιώτης θα πρέπει να είναι έτοιμος να εμπλακεί σε πραγματική μάχη. Αυτό κάνουν οι Ουκρανοί εδώ και πάνω από τρία χρόνια», συνέχισε.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι πρότεινε να αναλάβουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τη φύλαξη των συνόρων με τη Λευκορωσία, ώστε να απελευθερωθούν Ουκρανοί στρατιώτες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις πιο επικίνδυνες ζώνες.

«Δεν χρειαζόμαστε διεθνή παρουσία στο Λβιβ», μια πόλη της δυτικής Ουκρανίας, πολύ μακριά από τη γραμμή του μετώπου, τόνισε.

Επιβεβαιώνεται το παζάρι για τους αγωγούς «Nord Stream»

Στο μεταξύ, αποτυπώνοντας μία από τις συνολικότερες πλευρές που περιλαμβάνει το ιμπεριαλιστικό παζάρι ΗΠΑ - Ρωσίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συζητήσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» - τους ρωσικούς αγωγούς που μέσω Βαλτικής μετέφεραν αέριο στη Γερμανία.

«Ασφαλώς και υπάρχουν διαφορές», σημείωσε. «Αλλά μόνο τη Ρωσία και τις ΗΠΑ συμφέρει η αποκατάσταση της φυσιολογικής προμήθειας Ενέργειας στην Ευρώπη; Υπάρχουν συζητήσεις για τους αγωγούς Nord Stream», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Channel One».

«Θα είναι ενδιαφέρον εάν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη και την αναγκάσουν να μην απορρίψει το ρωσικό αέριο. Αυτό θα έμοιαζε σουρεαλιστικό», σχολίασε.

Οπως είπε, «οι τιμές των καυσίμων είναι πολλές φορές υψηλότερες για την Ευρώπη και τις επιχειρήσεις της απ' ό,τι για τις αμερικανικές επιχειρήσεις», ενώ χαρακτήρισε την πρόεδρο της Κομισιόν, τον Γερμανό υπουργό Αμυνας και άλλους που «λένε ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ την αποκατάσταση των αγωγών Nord Stream», ως ανθρώπους που «είτε δεν είναι καλά στην υγεία τους, είτε έχουν τάσεις αυτοκτονίας».

Σχολιάζοντας εξάλλου την «αισιοδοξία» που εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, πως η ευρύτερη κατάπαυση του πυρός μπορεί να είναι γεγονός πολύ σύντομα, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Γουίτκοφ μοιάζει να «υπερτιμά τις ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών», καθώς αυτές θα προτιμούσαν να «μην επιτρέψουν» στον Β. Ζελένσκι να «ενδώσει».

«Δεν θα με εξέπληττε αν αποκαθίσταντο οι γραμμές του Nord Stream», δήλωσε στο μεταξύ και ο διευθύνων σύμβουλος της «TotalEnergies», εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρειάζεται ένα ορισμένο επίπεδο προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, προκειμένου οι βιομηχανίες της να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

«Δεν θα με εξέπληττε εάν δύο από τις τέσσερις γραμμές επανέρχονταν σε λειτουργία, όχι και οι τέσσερις» είπε ο Patrick Pouyanne. «Δεν υπάρχει τρόπος να είσαι ανταγωνιστικός απέναντι στο ρωσικό αέριο, με το LNG να έρχεται από οπουδήποτε», είπε.

«Νομίζω ότι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν θα αντισταθούμε στο φθηνό ρωσικό αέριο ή όχι», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι η Κεντρική Ευρώπη δεν θα αντισταθεί πλήρως».

«Προειδοποιήσεις» από τον γγ του ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε προειδοποίησε με «καταστροφική απάντηση» αν υπάρξει «μια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου», στη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία, δίπλα στον Πολωνό πρωθυπουργό Ντ. Τουσκ.

Ο Ρούτε είπε πως «η Ρωσία είναι, και παραμένει, η πιο σημαντική και η πιο σοβαρή απειλή για τη Συμμαχία μας».

Χαιρέτισε την αύξηση των επενδύσεων στην «άμυνα» στην Ευρώπη και στον Καναδά, «όμως, όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, και συμφωνώ μαζί του, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς πρέπει να κάνουν περισσότερα».

Μιλώντας δε σε εκδήλωση στη Βαρσοβία, ο Ρούτε απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ «ενάντια σε κάθε πειρασμό, να μην πορευτούν μόνοι τους στον τομέα της ασφάλειας».

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, όπου, ας το ομολογήσουμε, η επιρροή μας παραμένει περιορισμένη (...) θα πρέπει ακόμη περισσότερο, ως μέλη του ΝΑΤΟ, εμείς όπως και η Πολωνία, να είμαστε έτοιμοι για σενάρια που δεν έχουν γράφονται πλήρως από εμάς», είπε από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ