Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν από τους πρώτους που έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Τραμπ για τη νίκη του, εκφράζοντας την ελπίδα για βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και ότι θα υπάρξει «συνεργασία προκειμένου να εξέλθουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την παρούσα κατάσταση κρίσης». Επιπλέον, ο Πούτιν εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών μας και της διεθνούς κοινότητας».

Από το Πεκίνο, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για «την ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και για τους λαούς σε όλο τον κόσμο». Μίλησε επίσης για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που «έχουν την ευθύνη να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία».

Στη Γερμανία, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, πρότεινε στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ «στενή συνεργασία βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον αλληλοσεβασμό». Ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε τη νίκη του Τραμπ «προειδοποίηση» για τη Γερμανία και την Ευρώπη, λέγοντας πως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος «είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος και αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι η νίκη του Τραμπ δεν ήταν κάτι που οι περισσότεροι Γερμανοί ήθελαν, προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα είναι πια τόσο προβλέψιμη όσο ήταν. Η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών του μηχανολογικού κλάδου προειδοποίησε τον Τραμπ να μην εφαρμόσει μέτρα εμπορικού προστατευτισμού, όπως προανήγγειλε στην προεκλογική του εκστρατεία, κρίνοντας ότι αυτό «θα έπληττε την αμερικανική οικονομία αλλά και τις γερμανικές εξαγωγές». Το ρατσιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» χαιρέτισε ως θετικό βήμα τη νίκη του, που δείχνει το δρόμο.

Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συνεχάρη τον Τραμπ, επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «ανοίγει περίοδο ανασφάλειας», και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γαλλία. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι οικονομικές σχέσεις και η προστασία του πλανήτη. Για όλα αυτά τα θέματα θα αρχίσω χωρίς καθυστέρηση συζητήσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση που θα αναλάβει από τις 20 Ιανουαρίου». Η επικεφαλής του αντιδραστικού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, συνεχάρη «τον νέο Πρόεδρο και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του στην Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη τον Τραμπ τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ιταλίας - ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

Στην Αυστρία ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού «Κόμματος των Ελευθέρων», Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, εξέφρασε «εγκάρδια συγχαρητήρια» στον Τραμπ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σημείωσε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, στην ασφάλεια και την άμυνα».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπάν, χαρακτήρισε τη νίκη Τραμπ «σπουδαία νέα, που δείχνουν ότι η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στο σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε τον νέο Πρόεδρο «πραγματικό φίλο του κράτους του Ισραήλ», με τον οποίο αδημονεί να συνεργαστεί «υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας».

Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε τον Τραμπ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κάλεσε τον Τραμπ «να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες» στις οποίες κατέληξε η χώρα του. Ο Σαουδάραβας βασιλιάς, Σαλμάν, του ευχήθηκε να φέρει τη «σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή.

Στο Μεξικό ο Πρόεδρος, Ε. Π. Νιέτο, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες «είναι φίλοι, εταίροι, σύμμαχοι και πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία για την ανάπτυξη της Βόρειας Αμερικής».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, χαρακτήρισε τον Τραμπ «πολύ επιτυχημένο επιχειρηματία με εξαιρετικά ταλέντα», που τώρα ως ισχυρός ηγέτης θα δείξει την αποφασιστικότητά του να ηγηθεί των ΗΠΑ.

Ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, εξέφρασε «θερμά συγχαρητήρια» λέγοντας πως προσβλέπει να εργαστεί μαζί του για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ