Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
Καλούν σε άμεση συνάντηση με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο

Η νίκη Τραμπ κυριάρχησε στο διεθνή Τύπο

Copyright 2016 The Associated

Η νίκη Τραμπ κυριάρχησε στο διεθνή Τύπο
Μούδιασμα προκάλεσε στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αντίθετα στην έδρα του ΝΑΤΟ ο γγ του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος σημειώνοντας ότι μία «ισχυρή συμμαχία είναι καλή και για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη»...

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απηύθυναν από κοινού πρόσκληση προς τον Τραμπ, για μία συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, θέτοντας στην ουσία και την ατζέντα, αφού έβαλαν επί τάπητος θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι «απειλές» κατά της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση...

Γιούνκερ και Τουσκ, στην κοινή τους συγχαρητήρια επιστολή, σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Μόνον μέσω της στενής συνεργασίας μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ» και ότι οι μεταξύ τους δεσμοί «είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή».

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη τον Τραμπ για την «ξεκάθαρη» νίκη του, τονίζοντας: «Από τη Συρία στο Ιράκ, από την Ουκρανία στη Λιβύη, ο ρόλος του Τραμπ στη διπλωματία και την επίτευξη συμφωνιών θα δοκιμαστεί από την πρώτη μέρα και θα απαιτήσει το σωστό μείγμα υπευθυνότητας, συγκράτησης και ηγεσίας...». Νωρίτερα ο Σουλτς μιλώντας σε γαλλικό ραδιοσταθμό εξέφρασε «έκπληξη και απογοήτευση» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Στην «ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης», αναφέρθηκε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, μίλησε για «θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο», εκτιμώντας ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη».

Ο Πέτερ Πράετ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι «πιο ήρεμη από την αγορά» μετά την αστάθεια που επικράτησε ύστερα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελία της ισραηλινής κατοχής και αντιπαραθέσεις (2019-09-27 00:00:00.0)
Ενίσχυση συνεργασίας αλλά παραμένουν διαφωνίες (2019-04-10 00:00:00.0)
Συμφωνία Τραμπ - Γιούνκερ και νέα σκληρότερα παζάρια (2018-07-27 00:00:00.0)
Συνάντηση Τραμπ - Γιούνκερ σε κλίμα όξυνσης των σχέσεων (2018-07-26 00:00:00.0)
Οι κοινές «διακηρύξεις» δεν κρύβουν τους ανταγωνισμούς (2018-07-11 00:00:00.0)
Αντιδράσεις μετά την αποχώρηση Τραμπ από τη Συνθήκη του Παρισιού (2017-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ