Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιπαράθεση με τη ΝΔ για την ... αφοσίωση σε στόχους του κεφαλαίου

Με αφορμή αυτή τη φορά την επίσκεψη Ομπάμα

Να «υπενθυμίσει» στη ΝΔ ότι η διευθέτηση του χρέους είναι «εθνική» υπόθεση, δηλαδή πρόταγμα της αστικής τάξης που ως τέτοιο δεσμεύει το πολιτικό της προσωπικό, έσπευσε η κυβέρνηση, μετά από δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, με τις οποίες υποστήριξαν ότι υπό το πρίσμα του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ υποβαθμίζεται η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα στις 15 και 16 Νοέμβρη. Μια τέτοια τοποθέτηση ήταν αυτή του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου, Ν. Δένδια, ότι η επίσκεψη χάνει λόγω της εκλογής Τραμπ μεγάλο μέρος της πολιτικής σημασίας της. Τοποθέτηση που είτε αποσκοπεί στο να απαξιώσει τις επαφές εδώ Τσίπρα - Ομπάμα, είτε να υποδηλώσει ότι και στη ΝΔ κάτι ανέμεναν για την εγχώρια αστική οικονομία αν η επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου συνοδευόταν από νίκη Κλίντον.

«Προκαλεί αποστροφή η σπουδή στελεχών της ΝΔ (...) να προεξοφλήσουν αποτυχία της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως «ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αποτελεί εθνική υπόθεση, στην οποία θα όφειλε να συνδράμει η αντιπολίτευση. Αντίθετα, και την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη συζητά την ανάγκη βιώσιμης λύσης στο ελληνικό χρέος, η ΝΔ σπεύδει να προτάξει τις μικροκομματικές της επιδιώξεις. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την απαράδεκτη στάση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ενώπιον ξένων επενδυτών έσπευσε να υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της χτες στο «STAR», βρήκε την ευκαιρία να εξωραΐσει τη διαχείριση Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι «στο ζήτημα των ανισοτήτων στις ΗΠΑ, έγιναν πολλά βήματα την οκταετία Ομπάμα. Εχουν γραφτεί πολλά και για το σύστημα δημόσιας Υγείας, αλλά και για μια σειρά άλλων θετικών διακρίσεων και για τις μειονότητες στην Αμερική». Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι «η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση θέλει να αφήσει πίσω της συγκεκριμένα πράγματα και αναφορικά με την εξωτερική πολιτική και τη σχέση της με την Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα θέλει να δώσει ο κ. Ομπάμα (...) οι προσδοκίες από την πλευρά μας από την επίσκεψή του μπορούν να είναι μόνο πολύ θετικές».

Ευκαιρίας δοθείσης, υπερασπίστηκε την ανάγκη κοινής δράσης των δυνάμεων της «αριστεράς», όπου κατέταξε τον ΣΥΡΙΖΑ, και των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, όπου πραγματικά ανήκει, αυτή τη φορά και για την αντιμετώπιση της «ανόδου της ακροδεξιάς». «Η μόνη απάντηση στη λιτότητα, στην ξενοφοβία και στην άνοδο του απομονωτισμού σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών - το είδαμε και με το Brexit - είναι οι πολιτικές συνοχής, είναι οι κοινές πολιτικές προοδευτικών λύσεων και στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων» πρόσθεσε, πιστώνοντας στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία «προοδευτικές λύσεις», όταν πρόκειται για τη δύναμη που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ