Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σύνθεση του νέου κογκρέσου και τα δημοψηφίσματα

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος θα ξεκινήσει τη συγκρότηση της κυβέρνησής του, έχοντας ως βάση ένα σχετικώς «φιλικό» κογκρέσο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν και πάλι να επικρατήσουν και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στη Γερουσία, όπου γίνονταν εκλογές για το ένα τρίτο των εδρών, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το Σώμα, διαθέτοντας πλέον 51 γερουσιαστές και οι «Δημοκρατικοί» εξέλεξαν 47 γερουσιαστές.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 236 βουλευτές και οι Δημοκρατικοί 191.

Τα δημοψηφίσματα

Παράλληλα με τις προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές εκλογές διεξήχθησαν και δεκάδες δημοψηφίσματα με ποικιλία ερωτημάτων. Από τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων, έως τη θανατική ποινή και το κατώτατο ωρομίσθιο.

Η Καλιφόρνια έγινε η πέμπτη πολιτεία που επιτρέπει τη χρήση μαριχουάνας για «ψυχαγωγικούς σκοπούς» μετά το Κολοράντο, το Ορεγκον, την Αλάσκα και την περιοχή της Ουάσιγκτον. Η Αριζόνα, η Νεβάδα και η Μασαχουσέτη ενέκριναν την πλήρη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης. Η Φλόριντα επίσης έγινε η πρώτη νότια πολιτεία που υιοθέτησε πρόγραμμα για την ιατρική χρήση μαριχουάνας, που είναι ήδη νόμιμη σε 25 Πολιτείες. Το ίδιο συνέβη και στη Βόρεια Ντακότα.

Στην Καλιφόρνια εγκρίθηκε αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, αφού πλέον για να αγοράσει κάποιος σφαίρες θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί το ποινικό του μητρώο. Στη Νεβάδα υιοθετήθηκε πρωτοβουλία που προβλέπει τη διενέργεια ελέγχου στο ποινικό μητρώο όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλο, κάτι που απορρίφθηκε στο Μέιν. Στην Ουάσιγκτον υπερψηφίστηκε ένα μέτρο που δίνει στα δικαστήρια τη δυνατότητα να απαγορεύουν σε κάποιον που θεωρούν επικίνδυνο να έχει στην κατοχή του όπλο.

Σε τρεις πολιτείες έγιναν δημοψηφίσματα για τη θανατική ποινή: Οι ψηφοφόροι στην Οκλαχόμα ψήφισαν υπέρ της θανατικής ποινής και στη Νεμπράσκα ψήφισαν υπέρ της επαναφοράς της. Στην Καλιφόρνια, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν για δύο αντικρουόμενα ζητήματα: το ένα είχε στόχο να απαγορεύσει τη θανατική ποινή, το οποίο απορρίφθηκε με 55,4%. Το άλλο αφορούσε την επιτάχυνση της διαδικασίας εκτέλεσης της θανατικής ποινής και υιοθετήθηκε.

Το Κολοράντο ψήφισε υπέρ ενός μέτρου που επιτρέπει την ιατρικά υποβοηθούμενη ευθανασία ασθενών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Η ευθανασία για τους ασθενείς που δεν έχουν παρά μόνο λίγους μήνες ζωή επιτρέπεται ήδη σε Καλιφόρνια, Ορεγκον, Μοντάνα, Βερμόντ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Δημοψηφίσματα για αύξηση - ψίχουλα του κατώτατου μισθού έγιναν σε Μέιν, Αριζόνα, Κολοράντο και περιοχή της Ουάσιγκτον που υιοθέτησαν την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 12 στα 13,5 δολάρια την ώρα. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 7,25 δολάρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραμπ και Κλίντον οι νικητές της «σούπερ Τρίτης»... (2016-03-03 00:00:00.0)
Πύρινη λαίλαπα σε εννέα πολιτείες (2012-06-14 00:00:00.0)
Βετεράνοι του πολέμου προς... απέλαση (2010-04-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-01-18 00:00:00.0)
Αμφίρροπη η αναμέτρηση, δεδομένο το πολιτικό αποτέλεσμα (2000-11-08 00:00:00.0)
«Ημιτελικοί» για την προεδρική κούρσα (2000-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ