Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Βετεράνοι του πολέμου προς... απέλαση

NEA ΥΟΡΚΗ.--

Η εποχή που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω των πρεσβειών της κυρίως στην Κεντρική Αμερική προχωρούσε σε άμεσες στρατολογήσεις ξένων πολιτών για την «επαγγελματικό στρατό των ΗΠΑ» ώστε να καλυφθούν οι αριθμητικές ανάγκες των ιμπεριαλιστικών πολέμων με δέλεαρ την υπηκοότητα έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο πρώτος νεκρός του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ ήταν ο Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρες από τη Γουατεμάλα και ακολούθησαν χιλιάδες. Η τύχη όμως όσων επιβίωσαν δεν ήταν καλύτερη καθώς εννοείται ότι ποτέ δεν έλαβαν την «υπηκοότητα» και δε χαίρουν δικαιωμάτων, αλλά παραμένουν στα αζήτητα δίχως χρησιμότητα πια ως «κρέας στα κανόνια». Ετσι περισσότεροι από 1.000 βετεράνοι του πολέμου, οι οποίοι δεν είναι υπήκοοι των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά μόνιμοι κάτοικοι, βρίσκονται έγκλειστοι στα 350 κέντρα κράτησης μεταναστών ανάμεσα σε 32.000 μετανάστες «χωρίς χαρτιά», αναμένοντας την απέλασή τους από τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Democracy Now».

H πλειοψηφία των βετεράνων υποφέρουν από σύνδρομα μετατραυματικού άγχους - PTSD εξαιτίας της θητείας στα πεδία μαχών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αλλά και μερικών στο Βιετνάμ. Φυσικά, δε λαμβάνουν ουδεμία ιατρική φροντίδα αλλά ασχέτως εάν έχουν αποταχθεί τιμητικά, έχουν διαπράξει αδικήματα που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο που τροποποιήθηκε το 1996, «οποιοσδήποτε μετανάστης που διαπράττει αδικήματα και καταδικαστεί τότε η διαδικασία απέλασης ενεργοποιείται αυτόματα». Η συντριπτική πλειονότητα των βετεράνων που πρόκειται να απελαθούν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα του νόμου για την κατοχή ναρκωτικών. Οπως ο τζαμαϊκανής καταγωγής Ρόαν Κουμπς, που κρατείται στο κέντρο κράτησης Ελ Σέντρο στην Καλιφόρνια και ο οποίος υπηρέτησε στον πρώτο πόλεμου του Ιράκ αφού είχε καταταγεί το 1988 και τότε του είχαν «δηλώσει ότι αυτόματα γίνεται υπήκοος αφού λαμβάνει τον όρκο». Ο Κουμπς μετά από πολλά χρόνια καταδικάστηκε για κατοχή μαριχουάνας, αποτάχθηκε και αφού εξέτισε την ποινή του σε φυλακή τώρα κρατείται για να απελαθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ