Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες απειλές Καρζάι

Επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στην Πεσαβάρ

Νέο κύμα απειλών εκτοξεύει εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, με τις οποίες συνεργάζεται και στις οποίες οφείλει την εκλογή του, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος επιμένει ότι τη νοθεία λόγω της οποίας και εξελέγη στο αξίωμά του οργανώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, επιχειρώντας ένα περίεργο παιχνίδι «ρήξης» με τις κατοχικές δυνάμεις . Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Χ. Καρζάι υποστήριξε ότι εάν δε σταματήσουν οι άμεσες παρεμβάσεις από τις ξένες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, τότε ο ίδιος θα συνταχθεί ακόμα και με τους Ταλιμπάν.

Οι δηλώσεις του Αφγανού προέδρου προκάλεσαν την οργή των ιμπεριαλιστών συμμάχων και υποστηρικτών του. Σε μία ακόμα προσπάθεια, δε, ο Χ. Καρζάι να δείξει «κυρίαρχος» του παιχνιδιού, πέρασε από την Ανω Βουλή του αφγανικού Κοινοβουλίου διάταγμα, με το οποίο περιορίζεται δραστικά ο ρόλος των ξένων στις εκλογές του Αφγανιστάν, αφαιρώντας από τα Ηνωμένη Εθνη τη δικαιοδοσία να ορίζουν την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, που θα ήλεγχε τη διεξαγωγή των εκλογών, δίνοντας στον ίδιο τον Πρόεδρο πλέον αυτήν τη δικαιοδοσία.

Στο περιθώριο των δηλώσεων, το Σάββατο, Γερμανοί στρατιώτες σκότωσαν πέντε Αφγανούς στρατιώτες, που οδηγούσαν δύο συμβατικά αυτοκίνητα, τα οποία δε σταμάτησαν ενώ πλησίαζαν τις κατοχικές δυνάμεις, στην Κουντούζ, η Γερμανίδα καγκελάριος, δε, ζήτησε για ακόμα μία φορά «συγνώμη» για το περιστατικό από τον Χ. Καρζάι.

Χθες ακόμα τέσσερις άμαχοι και τέσσερις «μαχητές των Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν σε ΝΑΤΟική αεροπορική επιδρομή στο νότιο Αφγανιστάν. Ακόμα 27 Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Μπαντγκίς, από κατοχικά πυρά.

Επίθεση στο αμερικανικό προξενείο

Στο Πακιστάν η αστυνομία σκότωσε δύο φερόμενους ως υπόπτους για επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Επίσης προχτές πραγματοποιήθηκε επίθεση γύρω από το προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη Πεσαβάρ στα σύνορα με το Πακιστάν, με 8 νεκρούς. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη επίθεση απο το 2006, όταν είχε σκοτωθεί στο Καράτσι ο Αμερικανός πρόξενος. Τρεις από τους νεκρούς ήταν καμικάζι και οι υπόλοιποι προσωπικό ασφαλείας, και Πακιστανοί πολίτες. Η «επιχείρηση» έγινε με βαρύ οπλισμό με δύο οχήματα που επιχείρησαν να σπάσουν τον περίβολο του προξενείου και με φράγμα πυρός με αυτόματα και ρουκετοβόλα. Ο τερματισμός της μάχης άφησε ερείπια σε μεγάλη ακτίνα.

«Οι Αμερικανοί είναι εχθροί μας. Εμείς επιτεθήκαμε στο προξενείο τους στην Πεσαβάρ και σχεδιάζουμε κι άλλα χτυπήματα», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ο Αζάμ Ταρίκ, εκπρόσωπος του Πακιστανικού Κινήματος Ταλιμπάν. Ταλιμπάν επίσης επιτέθηκαν σε εκδήλωση του Εθνικού Κόμματος, σκοτώνοντας 40 συγκεντρωμένους.

Αποκάλυψη θηριωδίας

Τη δολοφονία 5 αμάχων, μελών μιας οικογένειας στην επαρχία Γκαρντέζ του ανατολικού Αφγανιστάν στις 12 Φλεβάρη (ανάμεσά τους και δύο έγκυων γυναικών και ενός μικρού κοριτσιού) προσπάθησαν να κρύψουν άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με δηλώσεις Αφγανών αξιωματούχων στους «Τάιμς» του Λονδίνου. Για να «σβήσουν» τα ίχνη τους, οι Αμερικανοί «Ράμπο» έβγαλαν τις σφαίρες από τα πτώματα και τα έπλυναν με οινόπνευμα. Ετσι αρχικά οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις - και ο ίδιος ο επικεφαλής τους, στρατηγός Μακ Κρίσταλ - απέδωσαν το θάνατό τους σε Ταλιμπάν. Τελικά, οι ΝΑΤΟικοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν το έγκλημα και να υποσχεθούν αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ