Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος

BΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων συγκλονίζει το Ιράκ, και κυρίως την ιρακινή πρωτεύουσα, τα τελευταία 24ωρα, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων πολιτών και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. Χτες, μόνο, επτά βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, με κανέναν εμφανή στόχο, καθώς επλήγησαν κτίρια με διαμερίσματα και αγορές. Ο απολογισμός, που δεν αποκλείεται ν' αλλάξει, τραγικός: τουλάχιστον 49 νεκροί και 160 τραυματίες.

Τα θύματα αυτά ήρθαν να προστεθούν στους τουλάχιστον 42 νεκρούς και περισσότερους από 224 τραυματίες που άφησε πίσω τους η τριπλή βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που έσεισε τη Βαγδάτη την Κυριακή. Στόχος των επιθέσεων ήταν ξένες πρεσβείες στη συνοικία Μανσούρ, και κυρίως οι πρεσβείες της Αιγύπτου και του Ιράν, χωρίς, όμως, ν' αναφέρονται θύματα μεταξύ των ξένων υπαλλήλων των πρεσβειών αυτών.

Το Σάββατο, δε, περίπου 10-15 ένοπλοι, που φορούσαν στολές του ιρακινού στρατού, εκτέλεσαν, στην κυριολεξία, 25 μέλη της ίδιας οικογένειας στην επαρχία Ανμπάρ. Η σουνιτική αυτή οικογένεια είχε πρωτοστατήσει στη σύσταση του τοπικού συμβουλίου «Αφύπνισης», δηλαδή των ενόπλων εκείνων ομάδων που πολέμησαν την «αλ Κάιντα» και τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, τα τελευταία χρόνια.

Ο νικητής των ιρακινών εκλογών, Ιγιάντ Αλάουι, υποστήριξε ότι το κενό εξουσίας που υπάρχει στη χώρα, μετά τις εκλογές, έχει δώσει, «σε όσους επιδιώκουν να προκαλέσουν αστάθεια και να αναβιώσουν τη σεχταριστική βία», το περιθώριο να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Ο Αλάουι άφησε ανοιχτά αιχμές κατά του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάλικι, ο οποίος έχει καταθέσει ένσταση για τα αποτελέσματα των εκλογών εμποδίζοντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης εκ μέρους του Αλάουι.

Επίσης, αιχμές αφέθηκαν και κατά των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς ο Αλάουι υπονόησε ότι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, έχουν «χαλαρώσει την εγρήγορσή τους», καταγγέλλοντας σχεδόν ανοιχτά ότι «εκτελούν εντολές του απερχόμενου πρωθυπουργού». Εντονα αντέδρασε η πλευρά του Μάλικι, του οποίου ο εκπρόσωπος μίλησε για δυνάμεις που επιδιώκουν την αστάθεια και δυνάμεις που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν για ίδιον όφελος τις εγκληματικές πράξεις των πρώτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ