Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι κοινές «διακηρύξεις» δεν κρύβουν τους ανταγωνισμούς

Υπογράφτηκε χτες η Κοινή Διακήρυξη με την ΕΕ

Ο γγ του ΝΑΤΟ μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ υπέγραψαν χτες Κοινή Διακήρυξη για την παραπέρα εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε συνέχεια του πρώτου τέτοιου κειμένου, που είχαν υπογράψει 2 χρόνια νωρίτερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Το κείμενο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι δυο πόλοι του ευρωατλαντικού άξονα ενισχύουν τη συνεργασία τους σε ένας εύρος πεδίων όπως η στρατιωτική κινητικότητα, η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», η αντιμετώπιση κινδύνων από χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά όπλα και ουσίες κ.ά.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τη Διακήρυξη ως ισχυρή δέσμευση ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ θα ενισχύσουν παραπέρα τη συνεργασία τους. Κάνοντας άλλωστε έναν μίνι απολογισμό από όσα συμφώνησαν χρόνια πριν στη Βαρσοβία, είπε ότι έκτοτε ΝΑΤΟ και ΕΕ πέτυχαν ένα επίπεδο συνεργασίας «άνευ προηγουμένου», ενώ σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή είναι αναγκαία όσο ποτέ, καθώς αντιμετωπίζουν «ένα σύνθετο και αβέβαιο περιβάλλον, όπου πρέπει να δουλέψουμε μαζί».

Ταυτόχρονα, χαιρέτισε το γεγονός ότι η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειές της στην άμυνα, ότι «η ΕΕ αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες (...) συμπληρωματικά και όχι ως εναλλακτική απέναντι στο ΝΑΤΟ», καθώς όπως είπε «το ΝΑΤΟ παραμένει βασικό για την ευρωατλαντική ασφάλεια». Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι μετά το Brexit, το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχεται από κράτη - μέλη εκτός ΕΕ. «Γι' αυτό χρειαζόμαστε να διασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των συμμάχων που δεν είναι μέλη της ΕΕ, στη συνεργασία μας, και να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε νέους διαχωρισμούς».

Αντανακλώντας με τη ρητορική του τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός ΝΑΤΟ για το ποιος πρέπει να πληρώσει τι, ο Τουσκ στις δηλώσεις του απευθύνθηκε προσωπικά στον Ντ. Τραμπ, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν καλύτερο σύμμαχο από την ΕΕ», που όπως είπε δαπανά συνολικά για στρατιωτικές δαπάνες πολύ περισσότερα απ' ό,τι η Ρωσία και σχεδόν όσα η Κίνα.

Κάλεσε, δε, τις ΗΠΑ να «εκτιμούν» τους «συμμάχους» τους, γιατί «δεν έχουν και πολλούς»... Εξ ου και κατέληξε ότι ναι μεν τα χρήματα, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι σημαντικές, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η «αλληλεγγύη» μεταξύ των «συμμάχων». Θύμισε ότι η ΕΕ ανταποκρίθηκε στο αίτημα των ΗΠΑ για επίδειξη «αλληλεγγύης» μετά το χτύπημα της 9/11 και στρατιώτες από ΗΠΑ και ΕΕ στο Αφγανιστάν πολέμησαν «δίπλα - δίπλα». Κάλεσε δε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να το θυμάται αυτό και όταν δει σε λίγες μέρες τον Βλ. Πούτιν στο Ελσίνκι, να θυμάται ποιος είναι ο «στρατηγικός εταίρος του και ποιος το στρατηγικό του πρόβλημα».

Τέλος, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, στέλνοντας και αυτός το δικό του μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπε ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ μοιράζονται τις ίδιες αξίες και προκλήσεις, ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά όσο τώρα, η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για την ασφάλειά της και το ΝΑΤΟ είναι «ακρογωνιαίος λίθος» σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της συνεργασίας και των πολεμοκάπηλων σχεδίων τους (2018-06-30 00:00:00.0)
Επαφές Ερντογάν στο φόντο σφοδρών διεργασιών (2017-05-26 00:00:00.0)
Με διαφορετικές «προτεραιότητες» και απλωμένη όλη την ατζέντα των αντιπαραθέσεων (2017-03-16 00:00:00.0)
Καλούν σε άμεση συνάντηση με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο (2016-11-10 00:00:00.0)
Επίσκεψη Κέρι στην έδρα του ΝΑΤΟ (2016-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ