Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Με διαφορετικές «προτεραιότητες» και απλωμένη όλη την ατζέντα των αντιπαραθέσεων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου

Copyright 2017 The Associated

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου
Συζήτηση για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης βδομάδας και τις διαφορετικές «προτεραιότητες» καπιταλιστικών κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται και στη συζήτηση για το «μέλλον της ΕΕ», ενόψει της συζήτησης για τη «Διακήρυξη της Ρώμης», στα 60χρονα της ιμπεριαλιστικής ένωσης, πραγματοποιήθηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο φόντο των σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων και των φυγόκεντρων δυνάμεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της για την υπεράσπιση των «εθνικών» συμφερόντων των εκάστοτε μονοπωλίων, ο πρόεδρος του ΕΚ, «καλωσορίζοντας» τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, Ντ. Τουσκ και Ζ. Κ. Γιούνκερ, επισήμανε ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενότητα. Πρέπει να αλλάξουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την ΕΕ».

Στην παρέμβασή του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «η "Λευκή Βίβλος" καλύπτει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι έχει στόχο, όσον αφορά την εκπλήρωση των φιλοδοξιών μας, το έτος 2025», ενώ επιστράτευσε και πάλι το αντικομμουνιστικό κατασκεύασμα του «σιδηρούν παραπετάσματος», αλλά και το αστείο επιχείρημα περί «Ευρώπης των λαών», για να ξορκίσει τις φυγόκεντρες τάσεις που ενισχύονται στο έδαφος και της ανισομετρίας των καπιταλιστικών οικονομιών, λέγοντας ότι στόχος της Κομισιόν με την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου» δεν είναι να δημιουργήσουν διαχωρισμούς μεταξύ Ανατολής και Δύσης και ότι η ΕΕ «είναι κάτι περισσότερο από την εσωτερική αγορά».

Ο Ντ. Τουσκ, περιγράφοντας τις διαφορετικές βλέψεις και συγκρούσεις καπιταλιστικών κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου, και... δείχνοντας κατανόηση για τους λόγους που «η ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων θα είναι μια από τις συζητήσεις πριν από την επέτειο της Ρώμης», έκανε έκκληση να «πρυτανεύσουν» τα «συμφέροντα της κοινότητας των 27 χωρών» ενόψει και των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit, «καθώς και τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ», θυμίζοντας στα καπιταλιστικά κράτη και τα αντίστοιχα μονοπώλια που αναζητούν μέτρα προστασίας των δικών τους, «εθνικών» συμφερόντων, πως «αν θέλετε να πάτε γρήγορα, πάτε μόνοι. Αν θέλετε να πάτε μακριά, πάμε μαζί».

«Απλωμένη» όλη η ατζέντα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Ενδεικτική, πάντως, του ότι η σχετική συζήτηση για το «αποτελεσματικότερο» σχήμα της ιμπεριαλιστικής ένωσης δεν γίνεται σε κενό αέρος, αλλά πάνω στο έδαφος των σφοδρών αντιπαραθέσεων με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, είναι και η υπόλοιπη θεματολογία της χτεσινής ενημέρωσης, στην οποία ξεχώρισαν: η κρίση στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ), οι αντιπαραθέσεις στα Δ. Βαλκάνια, το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ και ο περιβόητος «Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» της ΕΕ.Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χαρακτηριστικά για παράδειγμα είναι τα όσα είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ στη σημερινή φάση αποστασιοποιούνται από τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες. «Αυτό είναι ατυχές, αλλά είναι μια ευκαιρία για μας. Ο κόσμος είναι σε αναμονή σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και θα πρέπει να είμαστε εκεί όταν ο κόσμος μας περιμένει», δήλωσε ο Γιούνκερ. Με τον Ντ. Τουσκ να συμπληρώνει ότι «η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις εμπορικές συνομιλίες με τους εταίρους της σε όλο τον κόσμο. Αν μη τι άλλο, λόγω και των σημείων προστατευτισμού που αναδύονται αλλού», ζητώντας «να προχωρήσουμε γρήγορα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία, με τη Mercosur και το Μεξικό», όπως επίσης και την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, προειδοποιώντας τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα ότι «δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών όπου αυτό είναι απαραίτητο».

Το ίδιο χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ειπώθηκαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Ντ. Τουσκ να σημειώνει εκ νέου ότι «συζητήσαμε την τεταμένη κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Ηταν σαφές σε όλους ότι δυνάμεις εντός και εκτός εργάζονται σθεναρά για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή», προσθέτοντας σχετικά με την προσπάθεια υπεράσπισης των θέσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την αμέριστη υποστήριξή τους για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ