Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Πολύ επιτυχημένη» η επιχείρηση περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια

Η «σκιαγράφηση» των θεμάτων που συζητήθηκαν από τον ΥΠΕΞ, δείχνει την προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή
Η «σκιαγράφηση» των θεμάτων που συζητήθηκαν από τον ΥΠΕΞ, δείχνει την προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή
«Πολύ επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, που ολοκληρώθηκε προχτές, παζαρεύοντας εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο προς υλοποίησή τους, αφού το ζήτημα της «σταθερότητας» είναι ιδιαίτερης σημασίας για την επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης, αλλά και γιατί συμφέροντα ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και στόχοι όπως αυτοί της μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό» και «διαμετακομιστικό» κόμβο «δένουν» με ενεργειακά και άλλα σχέδια των ΗΠΑ, εμπλέκοντας το λαό σε κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τη λεία της Ανατολικής Μεσογείου και μεγάλους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Ελληνας ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους, κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης, είπε: «Συναντήσαμε τον υπουργό Εξωτερικών, συναντήσαμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και την αναπληρώτριά του. Επίσης, είδαμε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και μια σειρά από άλλα στελέχη που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Είχαμε συναντήσεις με γερουσιαστές, καθώς και με δημοσιογραφικά team», όπως και ότι «είχαμε συζητήσεις (...) για το ποιος είναι ο ρόλος της χώρας».

«Αυτό που νομίζω έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά», πρόσθεσε, «είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν». Εξήγησε, επ' αυτού για το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η ντόπια αστική τάξη ως θεματοφύλακας της ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην περιοχή, μέσα κι από άξονες ενδοαστικής συνεργασίας που στήνει από κοινού με άλλα καπιταλιστικά κράτη στην περιοχή: «Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας είναι ένας ρόλος ευθύνης. Εχουμε συγκροτήσει σειρά από θεσμούς, όπως είναι οι τριγωνικές σχέσεις που διατηρούμε με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Εχουμε τα τετραμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, καθώς και τη διασυνοριακή. Είμαστε σε μια διαδικασία για να συγκροτήσουμε νέα τετραμερή με Γεωργία και Αρμενία. Ολα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή».

Ειδικά για τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Χ. Ρ. Μακ Μάστερ, ο ίδιος ο Κοτζιάς, υπονοώντας το εύρος και τη σημασία της συνάντησης, είπε πως «ήταν προγραμματισμένη για 40 λεπτά και τελικά διήρκεσε μιάμιση ώρα». Δίνοντας το περιεχόμενό της, πρόσθεσε: «Συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια (...) Το Κυπριακό δεν απασχόλησε πολύ, πέρα από το ότι εξήγησα ποιος είναι ο όρος για να πετύχει μια διαπραγμάτευση. Ο όρος είναι ο ορισμός του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητάει ειδικά προνόμια όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει».

Κάνοντας, δε, μια ανάγνωση και των προτεραιοτήτων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, εκτίμησε: «Η Αμερικανική Διοίκηση αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σε συνεργασία - εξ όσων καταλαβαίνω, με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι στο παρελθόν, δηλαδή πιο εντατικά και ισότιμα - με κράτη με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις». Εκτίμησε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί μια «υποστήριξη» της Ουάσιγκτον προς την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της παραμονής της Ελλάδας εντός ζώνης ευρώ, της ρύθμισης του χρέους και της οικονομίας. «Εχοντας μια αρχική συζήτηση επί του θέματος, νομίζω ότι θα συνεχιστεί και ίσως να είναι και πιο μεγάλη», υποστήριξε.

«Δεν συζητήθηκε» το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Στο μεταξύ, στο φόντο της επιδείνωσης των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, όπως και των ανησυχιών του τελευταίου διαστήματος για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, ο Ν. Κοτζιάς αρνήθηκε ότι έγινε συζήτηση με τους Αμερικανούς παράγοντες για ενδεχόμενο «ατύχημα» στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, ο αναπ. υπουργός Αμυνας, ο Δ. Βίτσας, μιλώντας στο ρ/σ «Real», έλεγε ότι «σαν υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πρέπει να ξέρετε ότι προετοιμαζόμαστε για τα πάντα (...) Εγώ λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο (σ.σ. θερμό επεισόδιο), περισσότερο κανείς πρέπει να φοβάται ή να ανησυχεί για την περίπτωση ενός ατυχήματος. (...) Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, άλλωστε για αυτό λέγεται και ατύχημα, για αυτό παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε αυτό να μειωθεί στο ελάχιστα δυνατό. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια πλευρά, πολιτικά και σε διεθνές επίπεδο, λειτουργούμε προετοιμάζοντας και ενημερώνοντας τις σύμμαχες χώρες, αλλά μιλώντας και με την αντίπερα πλευρά».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανακοίνωσε ωκεανογραφικές έρευνες από το σκάφος της «Πίρι Ρέις», για το διάστημα 15-20/3 στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει ναυτικά γυμνάσια σήμερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου για τις 16 - 17/3 και προγραμματίζει τα επόμενα τέτοια γυμνάσια για τις 19-20/3, στο Βόρειο Αιγαίο, ανατολικά της Σαμοθράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ