Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Συζήτηση για συναίνεση και αντιπαράθεση που δεν κρύβει τη στρατηγική σύμπλευση

Eurokinissi

Με σαφείς τις προθέσεις να παραμείνει ανοιχτή η συζήτηση σχετικά με το εάν και ποιες είναι οι υποψήφιες αστικές πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να συνδράμουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «περάσει» από τη Βουλή το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, αλλά και με ξεκάθαρο το στόχο του αποπροσανατολισμού του λαού από τη στρατηγική τους σύμπλευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν την πολιτική τους αντιπαράθεση. Αιχμή αυτής της αντιπαράθεσης, όπως εκδηλώνεται σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι βέβαια το ποιος είναι ο καταλληλότερος να υλοποιήσει όλα εκείνα τα μέτρα χτυπήματος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που απαιτούνται για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Ζητείται συναίνεση...

Η όποια συζήτηση περί συναίνεσης είναι γεγονός ότι πυροδοτήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, περί ανάγκης για ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου στη Βουλή, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη «αξιολόγηση», από 180 βουλευτές. Ακόμα κι αν δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «κάψιμο» αυτού του σεναρίου, από την κυβέρνηση φροντίζουν να το κρατούν στην επικαιρότητα, με διάφορους τρόπους. Ετσι, χτες, εκτός από τις δηλώσεις του Σ. Φάμελλου και του Ν. Ξυδάκη, που ήταν στο πνεύμα Σκουρλέτη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του φρόντισε να ...θυμίσει πως: «(...) όταν ξεκίνησε αυτή η διαπραγμάτευση, οι απαιτήσεις των ακραίων κύκλων των δανειστών αφορούσαν σε μέτρα 2% του ΑΕΠ. Τότε, η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε αφενός "υπογράψτε τα" και αφετέρου "στη θέση σας εμείς θα παίρναμε τόσα μέτρα κι άλλα τόσα". Αυτή τη στιγμή, η Συμφωνία μιλά για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η ΝΔ, φυσικά, αρνείται να συμβάλει. Και αρνείται ακριβώς διότι θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας ύψους 2% του ΑΕΠ ήταν η ενδεδειγμένη λύση». Επιπλέον, στο χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής» αναφερόταν ότι «η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ είναι ανακόλουθη, διότι το μονότονο αίτημα για "εκλογές τώρα" και το σύνθημα "υπάρχουν λεφτά που μας περιμένουν και χάνονται" είναι αντιφατικά μεταξύ τους...».

Από την άλλη, η ΝΔ, που τις τελευταίες μέρες επιδίδεται σε μια επιχείριση αποποίησης των βαρύτατων ευθυνών της για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και την οποία έχει ψηφίσει από τον Αύγουστο του 2015 μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα ψηφίσουμε ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα». Μάλιστα, σήμερα, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα το επαναλάβει για μία ακόμα φορά, παίρνοντας υπόψη του ότι στο εσωτερικό του κόμματός του υπάρχουν αντίθετες απόψεις, που δεν συμφωνούν με τη μη ψήφιση του πακέτου μέτρων ή τουλάχιστον μέρους αυτών, προκρίνοντας την ανάγκη να αποτυπωθεί και έτσι η «συναίνεση» των αστικών κομμάτων πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου, αλλά και η ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει τη «σκυτάλη» της αστικής διακυβέρνησης, υλοποιώντας τα μέτρα αυτά.

Αντιπαράθεση που δεν κρύβει τη στρατηγική ταύτιση

Παρά τη φραστική όξυνση της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τα δύο αυτά αστικά κόμματα, ακόμα και μέσα από τις κοκορομαχίες, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική τους ταύτιση. Ετσι, χτες, στην περιβόητη «τηλεμαχία» των εκπροσώπων Τύπου τους, Δ. Τζανακόπουλου και Β. Κικίλια, στο δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1», ο ελληνικός λαός είδε για άλλη μια φορά την αντιπαράθεση του τύπου: «Γιατί αργείτε να κλείσετε την αξιολόγηση;» (ΝΔ) ή «θα την κλείσουμε σύντομα» και «αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι η δημοσιονομική αλλαγή μείγματος» (ΣΥΡΙΖΑ).

Στην πραγματικότητα, το «γρήγορο» κλείσιμο της «αξιολόγησης» για το οποίο μιλούν και οι δύο, θα φέρει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα (σε συντάξεις, Εργασιακά, ένταση της φοροληστείας) και μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η συζήτηση για τα λεγόμενα «αντίμετρα» δεν έχει κανένα αντίκρυσμα, αφού αυτά - όσα και εάν παρθούν - θα έρθουν εάν έχει προηγηθεί μια τεράστια οικονομική αφαίμαξη των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων (εάν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα ξεπεράσουν το 3,5%) και θα αφορούν νέα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Και μην ξεχνάμε ότι εάν δεν πιαστεί αυτός ο στόχος, τότε έχει συμφωνηθεί στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα επιβάρυνσης του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ