Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σε πρώτο πλάνο οι αντιθέσεις και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί

Από τη χτεσινή υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης ΝΑΤΟ - ΕΕ

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης ΝΑΤΟ - ΕΕ
Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με ατζέντα - φωτιά, που αντικατοπτρίζει την κλιμάκωση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, αλλά και αντιθέσεις και παζάρι και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, σε σειρά θεμάτων που αγγίζουν άμεσα την Ελλάδα, με την κυβέρνηση σημαιοφόρο και συνένοχο στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών.

Με χτεσινές του δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου, έβαλε στόχο να παρθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των δολοφονικών «δυνατοτήτων» της λυκοσυμμαχίας, καθώς και να κατανεμηθούν «δικαιότερα» τα βάρη εντός ΝΑΤΟ, σε απάντηση στο πάγιο αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη να δαπανούν περισσότερα για στρατιωτικούς σκοπούς, θέμα στο οποίο, όπως είπε, θα εστιάσουν σήμερα.

Αναγνώρισε πάντως ότι υλοποιώντας σταδιακά αποφάσεις που πήραν το 2014, σήμερα τα κράτη - μέλη δαπανούν πολλά δισ. σε στρατηγικό εξοπλισμό. Επίσης ότι αναβαθμίζουν τις συμμετοχές τους σε αποστολές και επιχειρήσεις όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πρότυπο» η Ελλάδα

Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε χτες το ΝΑΤΟ, το 2018 σίγουρα 5 χώρες - μέλη θα πιάσουν τη ΝΑΤΟική «νόρμα» της δαπάνης του 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες, όντας προσανατολισμένες στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας: Οι ΗΠΑ με 3,5%, δεύτερη ξανά η Ελλάδα, με 2,27% του ΑΕΠ της, η Εσθονία με 2,14%, η Βρετανία με 2,10% και η Λετονία με 2%. Ο Στόλτενμπεργκ έκανε χτες την εκτίμηση ότι μπορεί τελικά ο αριθμός να ανέλθει και σε 8 κράτη - μέλη, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της λυκοσυμμαχίας.

Σημειωτέον, η Ελλάδα εμφανίζεται σταδιακά να βελτιώνεται και ως προς τον επιμέρους στόχο, από το 2% του ΑΕΠ το 20% να κατευθύνεται σε «στρατηγικής αξίας» εξοπλισμούς. Το 2018 αναμένεται να πιάσει το 12,40%, από περίπου 10% το 2014, όταν τέθηκε ο στόχος αυτός.

Συνολικά, το ΝΑΤΟ αναμένεται να δαπανήσει φέτος περί τα 936 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, από 919 εκατ. το 2017. Ο δε Στόλτενμπεργκ εξήγγειλε ουσιαστικά νέα κούρσα εξοπλισμών τα αμέσως επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι μέχρι το 2024 τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη και ο Καναδάς αναμένεται να δαπανήσουν επιπλέον 266 δισ. δολάρια!

Βαρύ «μενού», ενδεικτικό της όξυνσης των ανταγωνισμών

Προανήγγειλε αποφάσεις και για την «τρομοκρατία», με αποστολή «εκατοντάδων εκπαιδευτών» στο Ιράκ για τις εκεί Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Επίσης ότι θα δοθεί «πρόσθετη υποστήριξη σε εταίρους - κλειδιά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει ως μέτωπο εμπλοκής, π.χ. «συμβουλές ειδικών για θέματα τρομοκρατίας» στην κυβέρνηση της Τυνησίας, όπως και βοήθεια στην Ιορδανία σε τομείς όπως ο κυβερνοπόλεμος και η διαχείριση κρίσεων.

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση, θα υιοθετηθεί η «Πρωτοβουλία Ετοιμότητας "Τα τέσσερα τριαντάρια"», δηλαδή μέχρι το 2030 να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να αναπτυχθούν, σε διάστημα το πολύ 30 ημερών και για επιχειρήσεις όπου χρειαστεί, 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης.

Επίσης, θα αποφασιστεί και επισήμως το στήσιμο δύο νέων Διοικήσεων, μίας στο Νόρφολκ τον ΗΠΑ, με ευθύνη τον Ατλαντικό, και άλλης μίας στο Ουλμ της Γερμανίας, με στόχο τη βελτίωση της «στρατιωτικής κινητικότητας», η οποία αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΝΑΤΟ - και της ΕΕ - για το 2018.

Επ' αυτού, ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια το ΝΑΤΟ επένδυσε πάνω από 2 δισ. ευρώ σε υποδομές όπως λιμάνια, δεξαμενές καυσίμων και αυτοκινητόδρομους, ενώ σήμερα εγκαινιάζεται συνεργασία και με την ευρωενωσιακή υπηρεσία ελέγχου πτήσεων (Eurocontrol), με στόχο τα αεροσκάφη που υποστηρίζουν ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις να τυγχάνουν προτεραιότητας στον έλεγχο πτήσεων στην Ευρώπη, «τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και κρίσεων».

Χαιρετίζοντας άλλωστε το γεγονός ότι επί Τραμπ έχει τονωθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη («έχουν εγκαταστήσει εδώ μόνιμα επιπλέον μία ολόκληρη μηχανοκίνητη ταξιαρχία»), είπε ότι γενικά το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη και ότι πλέον πρέπει να δουλέψει στο πώς να μετακινεί άμεσα δυνάμεις σε όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα.

Προανήγγειλε ακόμα το στήσιμο νέων ομάδων αντιμετώπισης «υβριδικών απειλών», όπως και ενός νέου Κέντρου Επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο, στο πλαίσιο της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Στο δείπνο εργασίας, απόψε το βράδυ, το «μενού» περιλαμβάνει τις «προκλήσεις ασφαλείας» στον Ατλαντικό, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τη Ρωσία, την επικείμενη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι, και την Κορεατική Χερσόνησο.

Αύριο Πέμπτη, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι συναντάται με τους Προέδρους Γεωργίας και Ουκρανίας, «δύο από τους πιο στενούς εταίρους μας. Μαζί θα αναλύσουμε τις περιφερειακές προκλήσεις. Θα συζητήσουμε επίσης τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβαίνουν και τη συνεχή υποστήριξη από πλευράς ΝΑΤΟ».

Η Σύνοδος τελειώνει αύριο, με συζήτηση για το Αφγανιστάν, που συνεχίζει να ενισχύεται τόσο σε προσωπικό (έχουν μεταβεί ήδη άλλοι 3.000) όσο και σε χρηματοδότηση, που αναμένεται να αποφασιστεί να παραταθεί και πέραν του 2020.

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ σημάδι ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή»

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική» και προαναγγέλλοντας ότι σήμερα οι ηγέτες των κρατών - μελών θα συμφωνήσουν να καλέσουν τα Σκόπια να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες.

Οπως είπε, μόλις οριστικοποιηθεί και εφαρμοστεί η Συμφωνία, το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει το 30ό μέλος του με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». «Ενα ισχυρό σημάδι», όπως είπε, «ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι και παραμένει ανοιχτή», δείχνοντας για άλλη μια φορά το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας.

Οπως είπε ο ίδιος και αργότερα, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να «δουλεύει» στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς έχει εκεί «παρουσία», μέλη και «εταίρους» του.

Στο θέμα αναφέρθηκε αργότερα, στις δικές της δηλώσεις στον Τύπο, και η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κ. Μπ. Χάτσισον, λέγοντας ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θέλουν τα Σκόπια στη λυκοσυμμαχία και ότι θα ήταν ...κρίμα να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών για να τελειώσει η υπόθεση.

Σημειωτέον, στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα εκτός του Αλ. Τσίπρα - που αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς και να θέσει το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, που θα μιλήσει σε παρα-σύνοδο που διοργανώνουν ΝΑΤΟικές «δεξαμενές σκέψεις» στο χώρο της Συνόδου.

Αντιθέσεις, παζάρι, εύθραυστοι συμβιβασμοί

Σε ό,τι αφορά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, ο γγ του ΝΑΤΟ έσπευδε χτες να πει ότι η Σύνοδος γίνεται σε μια περίοδο που «κάποιοι αμφισβητούν τη δύναμη του διατλαντικού δεσμού», καθώς και ότι δεν θα εκπλαγεί αν καταγραφούν στη Σύνοδο ...ζωηρές συζητήσεις, χαρακτήρισε ωστόσο «φυσιολογικές τις διαφορετικές γνώμες μεταξύ συμμάχων και φίλων». «Αλλά είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε στα βασικά: Οτι Βόρεια Αμερική και Ευρώπη στέκονται ενωμένες. Και θα πάρουμε αποφάσεις για να ενισχύσουμε τη συμμαχία μας».

Σε κάθε περίπτωση σκιαγράφησε μια συμβιβαστική γραμμή, λέγοντας ότι ναι μεν είναι άδικη η κατανομή των βαρών, γι' αυτό και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι καλούνται να επιταχύνουν, ωστόσο ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό και για την ΕΕ και για τις ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ από την Κορέα μέχρι το Αφγανιστάν, η δε στρατιωτική ενίσχυση της ΕΕ ενισχύει την ασφάλεια και των ΗΠΑ, οι οποίες από την άλλη έχουν κάνει «ήδη πάρα πολλά για την ασφάλεια όλων μας»...

«Δεν είναι καινούργιο ότι υπάρχουν διαφορετικές γνώμες μεταξύ των συμμάχων, αλλά πάντα βρίσκαμε τρόπο να τις ξεπερνάμε», συμπλήρωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ