Σενάρια για εκλογές και μεγάλη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία
Στην εκμετάλλευση κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς και στην αλλαγή της ουκρανικής κυβέρνησης εστιάζουν μεταξύ άλλων τα τρέχοντα παζάρια ΗΠΑ - Ρωσίας γύρω από την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα, που προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας επίθεση για την κατάληψη κι άλλων περιοχών, προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση και για τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης.
Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την κοινή εκμετάλλευση σπάνιων γαιών και άλλα σχέδια στη Ρωσία, ενώ ήδη κάποιες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για αυτά, επεσήμανε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τις οικονομικές και επενδυτικές συνεργασίες, Κ. Ντμιτρίεφ, μιλώντας στην εφημερίδα «Izvestia».
«Οι σπάνιες γαίες είναι ένας σημαντικός τομέας συνεργασίας και, φυσικά, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για σπάνιες γαίες και (άλλα) σχέδια στη Ρωσία», επισήμανε.
Ο Πούτιν είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ενδιαφέρονται για την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών που υπάρχουν στη Ρωσία, η οποία φέρεται να διαθέτει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα αυτού του είδους των στρατηγικών ορυκτών.
Καθώς η Κίνα ελέγχει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής και προμήθειας σπάνιων γαιών, κρίσιμης σημασίας για βιομηχανίες όπως η πολεμική βιομηχανία και οι νέες τεχνολογίες, τα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη αναζητούν τρόπους να μειώσουν την εξάρτησή τους.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτιμά ότι τα αποθέματα της Ρωσίας ανέρχονται σε 3,8 μετρικούς τόνους, όμως η Μόσχα υπολογίζει ότι είναι πολύ μεγαλύτερα.
Η «Izvestia» επεσήμανε ότι η ρωσο-αμερικανική συνεργασία στον τομέα αυτό μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω στον νέο γύρο διμερών συνομιλιών που ενδέχεται να διεξαχθεί στα μέσα Απρίλη στη Σαουδική Αραβία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί την οικονομική συμφωνία για εκμετάλλευση σπάνιων γαιών, άλλων κρίσιμων ορυκτών, στρατηγικών υποδομών από τις ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα - σύμφωνα με το προσχέδιο - απαιτούν να ελέγχουν τις σχετικές επενδύσεις.
«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για τις σπάνιες γαίες και τώρα λέει, ξέρετε, θέλω να επαναδιαπραγματευτώ τη συμφωνία. Θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, το κατανοεί, οπότε προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία», σχολίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, προειδοποιώντας τον Ζελένσκι ότι «αν υπαναχωρήσει, θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα».
Ουκρανοί βουλευτές και ΜΜΕ επέκριναν το προσχέδιο συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο» και «καθόλου ευνοϊκό για την Ουκρανία».
Οι λεπτομέρειες της νέας πρότασης δεν ανακοινώθηκαν επισήμως, ωστόσο το Κίεβο αναμένεται να ζητήσει αλλαγές στην τελευταία συμφωνία που πρότειναν οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης για περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, όπως μεταδίδει το «Bloomberg», επικαλούμενο πηγή.
Το προσχέδιο της πρότασης που είδε το «Bloomberg», προέβλεπε την παραχώρηση του ελέγχου στην Ουάσιγκτον όλων των μεγάλων μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και ορυκτά της Ουκρανίας, χωρίς χρονικό περιορισμό.
Το Κίεβο «ανησυχεί» ότι η συμφωνία μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθειά του να ενταχθεί στην ΕΕ.
Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ότι το Κίεβο θα πρέπει να δίνει στην Ουάσιγκτον όλα τα έσοδα από ένα Ταμείο που θα ελέγχει τους πόρους της Ουκρανίας, έως ότου η Ουκρανία αποπληρώσει τη στρατιωτική και οικονομική αμερικανική βοήθεια που έχει λάβει από τον Φλεβάρη του 2022. Επίσης, η τελευταία πρόταση των ΗΠΑ δεν προβλέπει μελλοντικές «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία.
Σενάρια για εκλογές στην Ουκρανία το καλοκαίρι, μετά από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάπαυση του πυρός, δημοσίευσε η εφημερίδα «Economist».
Είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα η δημόσια τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, να επιβληθεί από τον ΟΗΕ μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία και να διεξαχθούν «δημοκρατικές» εκλογές, με στόχο της Μόσχας την απομάκρυνση του Ζελένσκι, ώστε στη συνέχεια να διαπραγματευτεί μια «ειρηνευτική» συμφωνία με τις νέες αρχές.
Ο Ντ. Τραμπ φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφο του NBC News «πολύ θυμωμένος» με τον Πούτιν και απείλησε να επιβάλει δευτερογενείς δασμούς 25%-50% στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου «σε όλο το πετρέλαιο που εξάγεται από τη Ρωσία», εάν θεωρήσει ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειές του για «τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία.
«Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράζετε πετρέλαιο από τη Ρωσία, δεν μπορείτε να συνεργάζεστε με τις ΗΠΑ», επέμεινε.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την αμερικανική πλευρά, πρωτίστως για τη διευθέτηση των διμερών μας σχέσεων» και «σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι μια τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν «μπορεί να οργανωθεί γρήγορα εάν χρειαστεί».
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αρκετές περιοχές της πρώτης γραμμής την άνοιξη και το καλοκαίρι για να κερδίσουν νέα εδάφη και για να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις, μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο Ουκρανούς αξιωματούχους.
Πιο συγκεκριμένα η Ρωσία φέρεται να προετοιμάζεται για εντατικές χερσαίες επιχειρήσεις στις περιφέρειες Σούμι, Χάρκοβο και στη Ζαπορίζια για την κατάληψη της ομώνυμης πόλης και οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να ενίσχυσαν πρόσφατα τις αποστολές αναγνώρισης στην πρώτη γραμμή.
Εξάλλου χιλιάδες drones, βόμβες και πυραύλους φέρεται να εκτόξευσε η Ρωσία μέσα στην περασμένη βδομάδα. Το Σαββατοκύριακο στο επίκεντρο βρέθηκε το Χάρκοβο, με τουλάχιστον έναν νεκρό και 35 τραυματίες. Νωρίτερα οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πύραυλο την πόλη Κουπιάνσκ, ανατολικά του Χαρκόβου, πόλη που είχε καταληφθεί από τη Ρωσία στην αρχή της εισβολής, όμως αργότερα ανακαταλήφθηκε από ουκρανικά στρατεύματα. Τώρα έχει βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων.
Το Κίεβο περιμένει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να δώσουν μια «ισχυρή απάντηση στα εκατοντάδες Shahed κάθε βράδυ», δήλωσε ο Ζελένσκι (αναφερόμενος σε ιρανικό μοντέλο drone). «Θα μπορούσε ήδη να υπάρχει κατάπαυση του πυρός εάν είχε ασκηθεί πραγματική πίεση στη Ρωσία», πρόσθεσε.
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Σουηδία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο που έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα από τη χώρα, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Αμυνας, Παλ Γιόνσον.
Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου θα αποτελείται από εξοπλισμό που θα αγοραστεί σε διαδικασίες υπό την καθοδήγηση της Σουηδικής Διοίκησης Αμυντικού Υλικού.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η Σουηδία θα αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία φέτος, αυξάνοντας το κονδύλι του προϋπολογισμού του 2025 σε 40 δισ. κορώνες από 25 δισ. που προβλεπόταν προηγουμένως.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε 2 δισ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για φέτος. Μεταξύ άλλων θα στηριχτεί η ουκρανική Drone Line, μια στρατιωτική πρωτοβουλία που θα διευρύνει τη χρήση drone από επίλεκτες μονάδες εδάφους και την υπηρεσία κρατικών συνόρων.
Το ενδεχόμενο αποστολής «χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία για τη διασφάλιση της ειρήνης» εξετάζουν από κοινού ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους και ο Εσθονός ομόλογός του Χ. Πέβκουρ, υποστηρίζουν δημοσιεύματα της «Berliner Zeitung» και του «Politico».
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες ο σοσιαλδημοκράτης (υπηρεσιακός) υπουργός Αμυνας της Γερμανίας δήλωσε την Πέμπτη, σε κλειστή εκδήλωση στο Βερολίνο, ότι «δεν μπορεί να φανταστεί μία κατάσταση, στην οποία η Γερμανία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για μία εκεχειρία ή ακόμη περισσότερο για την ειρήνευση», αλλά αυτό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα «πόσα στρατεύματα θα χρειαστούν και ποια εντολή θα έχουν» και πάντως «δεν είναι κάτι που πρέπει να συζητείται δημοσίως».
Χθες η Πολωνία υπέγραψε σύμβαση ύψους 2 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης για τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot. Η παροχή τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης είναι το τελικό βήμα για να καταστούν πλήρως επιχειρησιακές οι συστοιχίες Patriot.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, έχει παροτρύνει την ΕΕ να δημιουργήσει μια ασπίδα αεράμυνας.