Κι άλλο «μπαρούτι» συγκεντρώνεται στην Ευρώπη: Γερμανοί στρατιώτες στη Λιθουανία - Στρατιωτικές δαπάνες στο 3% στη Φινλανδία
2025 The Associated Press. All |
Από τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας |
Η Ευρώπη «επανεξοπλίζεται» και «θωρακίζεται», με τη Γερμανία να αναπτύσσει για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μόνιμα στρατεύματα σε ξένη χώρα, ενώ η Φινλανδία έγινε μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα που αποχώρησε από τη Συνθήκη απαγόρευσης ναρκών εναντίον προσωπικού και αυξάνει ραγδαία τις στρατιωτικές της δαπάνες.
Η Γερμανία ξεκίνησε επίσημα χθες την πρώτη μόνιμη ανάπτυξη στρατευμάτων στο εξωτερικό - μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία 5.000 ανδρών στη Λιθουανία - καθώς το Βερολίνο θέλει «να ενισχύσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία». Για το ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής στη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική και με τη Λευκορωσία, «σύμμαχο» της Ρωσίας.
Η μονάδα πρόκειται να είναι πλήρως επιχειρησιακή μέχρι το 2027 και θα εδρεύει σε ένα νέο στρατιωτικό συγκρότημα στο Ρούντινκαϊ, περίπου 30 χλμ. νότια του Βίλνιους. Μέχρι τότε, τα στρατεύματα θα επιχειρούν από προσωρινές λιθουανικές βάσεις.
Το σχέδιο περιλαμβάνει όχι μόνο δυνάμεις πρώτης γραμμής, αλλά και μονάδες υποστήριξης - όπως ιατρικό κέντρο και ομάδες υποστήριξης - σε πολλαπλές τοποθεσίες. Επί του παρόντος 150 Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Λιθουανία, ο αριθμός τους όμως αναμένεται να ανέβει σε 500 μέχρι το τέλος του έτους.
Η Φινλανδία σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Οτάβα για την απαγόρευση των ναρκών ξηράς εναντίον προσωπικού και θα ενισχύσει τις συνολικές «αμυντικές» της δαπάνες τα επόμενα χρόνια, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Π. Ορπο.
Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα αποχωρήσουν από τη σύμβαση, στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών για μια σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η Φινλανδία είναι το κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται τα μακρύτερα σύνορα με τη Ρωσία.
«Η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Οτάβα θα μας δώσει τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε για τις αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας με πιο ευέλικτο τρόπο», είπε ο Ορπο, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή για τη Φινλανδία, αλλά η Ρωσία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για όλη την Ευρώπη.
Παράλληλα η Φινλανδία θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες σε τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ έως το 2029 και οι δαπάνες μέχρι τότε θα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 3 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ η απερχόμενη ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αν. Μπέρμποκ, τόνισε χθες από το Κίεβο ότι κάθε νέα συμφωνία για τις σπάνιες γαίες με την Ουκρανία θα πρέπει να είναι συμβατή με το Δίκαιο της ΕΕ. Ερωτηθείσα για τον πλήρη έλεγχο των ξένων επενδύσεων τον οποίο απαιτεί η Ουάσιγκτον σε μια πιθανή συμφωνία με την Ουκρανία, η Μπέρμποκ είπε ότι η Ευρώπη έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία.
«Αλλωστε αυτή είναι η ευρωπαϊκή μας ήπειρος (...) είμαστε φυσικά σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς αναλόγως», δήλωσε.
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν για τακτικές καθυστέρησης της εκεχειρίας στην Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για το Κίεβο, τα οποία προστίθενται στα 4 δισ. ευρώ που προβλέπονται για φέτος.
Συγκεκριμένα, η Μπέρμποκ ισχυρίστηκε ότι ενώ η Ουκρανία είναι έτοιμη για άμεση εκεχειρία ο Πούτιν «παίζει με τον χρόνο», και ότι στην επερχόμενη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ θα καταστήσουν σαφές στην αμερικανική πλευρά πως δεν πρέπει να εμπλακεί στις τακτικές καθυστέρησης του Ρώσου Προέδρου.
Υπογράμμισε δε την ανάγκη για αυξημένη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την κρίσιμη κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας.
Η Ρωσία δεν μπορεί να δεχτεί τις προτάσεις των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία «στην παρούσα μορφή», επειδή δεν αναφέρονται στις βασικές απαιτήσεις της, αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «International Affairs» ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας επί του θέματος έχουν βαλτώσει.
Ο Ριαμπκόφ, που είναι ειδικός στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, υποστηρίζει ότι η Μόσχα δεν είναι ακόμα σε θέση να προχωρήσει σε συμφωνία.
«Λάβαμε σοβαρά υπόψη τα μοντέλα και τις λύσεις που προτάθηκαν από τους Αμερικανούς, αλλά δεν μπορούμε να τα υιοθετήσουμε εξ ολοκλήρου στην παρούσα μορφή τους. Δεν υπάρχει θέση σε αυτά σήμερα σχετικά με το κύριο αίτημά μας, την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία ζητάει να αποκλειστεί ρητά το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, να μειωθεί το μέγεθος του ουκρανικού στρατού, η Ρωσία να αναλάβει τον έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που έχει ανακηρύξει ως δικές της, κ.ά.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ είχε ξεκαθαρίσει ότι «η Μόσχα συνεχίζει τις επαφές με την αμερικανική πλευρά», αλλά «η ουσία που συζητάμε σχετικά με την ουκρανική διευθέτηση είναι πολύ περίπλοκη. Αυτό απαιτεί μεγάλη επιπλέον προσπάθεια».
Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ εμφανίζεται όλο και πιο «ανυπόμονος», θεωρώντας ότι η Μόσχα κωλυσιεργεί στο θέμα μιας ευρύτερης συμφωνίας εκεχειρίας.
«Θέλω να σιγουρευτώ ότι θα ακολουθήσει, και νομίζω ότι θα το κάνει», δήλωσε ο Τραμπ για τον Πούτιν τη Δευτέρα στο Οβάλ Γραφείο. «Δεν θέλω να προχωρήσω σε δευτερεύοντες δασμούς στο πετρέλαιό του, αλλά νομίζω πως είναι κάτι που θα έκανα αν πίστευα ότι δεν κάνει τη δουλειά του».
Ο Τραμπ τις τελευταίες μέρες έχει δηλώσει ότι έχει «εκνευριστεί» με τον Πούτιν και ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, αν αντιληφθεί ότι η Μόσχα εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.
Σε ένα τέτοιο φόντο, η Κίνα δήλωσε χθες έτοιμη να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» για να «τερματιστεί» η σύγκρουση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας παράλληλα τη Μόσχα στην υπεράσπιση των «συμφερόντων» της, όπως είπε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti».
Η Κίνα είναι «έτοιμη, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες των εμπλεκόμενων πλευρών, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο με τη διεθνή κοινότητα (...) στη διευθέτηση» της σύγκρουσης, είπε.
Σε συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Ουάνγκ Γι σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να συμβάλει «στην ειρήνη». Υπογράμμισε ότι η συνεργασία με τη Μόσχα «θα ανανεωθεί μετά βεβαιότητας, με νέα ζωτικότητα, και θα εισέλθει σε νέα φάση».
Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν φτάσει «σε νέο επίπεδο», πρόσθεσε δε ότι θα συνεχίσουν να εξελίσσονται «σε όλα τα μέτωπα».
Κατά την παραμονή του στη Μόσχα ο Ουάνγκ Γι συναντήθηκε και με τον Πούτιν.
Εκστρατεία για την εαρινή επιστράτευση ξεκινά η Ρωσία, διαδικασία που θα αφορά 160.000 νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών οι οποίοι θα κάνουν τη θητεία τους από 1η Απρίλη μέχρι 15 Ιούλη, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Η εν λόγω εκστρατεία διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, και σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας «η προσεχής εκστρατεία επιστράτευσης δεν έχει καμία σχέση με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία».
Η επίθεση στην Ουκρανία είχε οδηγήσει τις ρωσικές αρχές να διατάξουν επιστράτευση άνω των 300.000 ατόμων το φθινόπωρο του 2022.
Το 2023 η Ρωσία υιοθέτησε νόμο ο οποίος αύξησε το ανώτατο όριο ηλικίας στρατολόγησης από τα 27 στα 30 έτη.