Τροποποιήσεις στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν το Οικογενειακό Δίκαιο και ειδικότερα τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι επικείμενες αλλαγές θα «διευκρινίζουν» ότι η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου «δεν συνιστά "ιατρική αδυναμία κυοφορίας"» και επομένως ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή μόνοι άνδρες δεν θα μπορούν να αποκτούν παιδιά καταφεύγοντας στη σχετική διαδικασία.
Το θέμα της παρένθετης μητρότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια άνοιξε από τη νομοθεσία που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση, μαζί με άλλα κόμματα για τον γάμο και την τεκνοθεσία. Οπως προειδοποιούσε τότε το ΚΚΕ, ο νόμος ανοίγει τον δρόμο και για την επέκταση της «εμπορικής» παρένθετης μητρότητας, μιας ακραίας μορφής εκμετάλλευσης των γυναικών.
Παρά τους όποιους τακτικισμούς, ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε χτες ότι η ρύθμιση που προωθεί έρχεται σε συνέχεια αυξανόμενων προσφυγών στη Δικαιοσύνη από ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, τα οποία ζητούν να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη μητέρα, έχοντας μάλιστα κερδίσει πρωτόδικες αποφάσεις.
Η κυβέρνηση, αν και εκτεθειμένη, προσπαθεί να παρουσιάσει αυτή τη ρύθμιση ως «αναχαίτιση του trafficking», της διακίνησης και εμπορίας γυναικών από κυκλώματα που τις εκμεταλλεύονται ως παρένθετες μητέρες. Να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Ουκρανία, με το γράμμα του νόμου και κάτω από την πίεση οικονομικών προβλημάτων, ανθεί η βιομηχανία της παρενθετότητας, με θύματα χιλιάδες γυναίκες.
Σε κάθε περίπτωση, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ήδη για την παρένθετη μητρότητα με την κυριαρχία των επιχειρηματικών κολοσσών και στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αποτελεί το γόνιμο έδαφος της εμπορευματοποίησης. Αλλωστε, τα αποτρόπαια περιστατικά εκμετάλλευσης γυναικών ως παρένθετων επιβεβαιώνουν ότι στη ζούγκλα του καπιταλιστικού κέρδους δεν μπορούν να μπουν κανόνες.