Eurokinissi |
Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Ανάπτυξης με μια εξοργιστική διαρροή αναφέρει ότι «ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 1,7%, έναντι μέσου όρου 2,9% στις χώρες της Ευρωζώνης» και προσθέτει: «Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των μέτρων και των πολιτικών του υπουργείου Ανάπτυξης (εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου των τιμών, εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας κοκ)». Και τα λένε αυτά όταν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στη χώρα μας εμφανίζεται μειωμένος αφού προηγουμένως προϊόντα όπως το λάδι έχουν αυξηθεί ακόμα και κατά 140% μέσα σε μια τριετία, και απλά τώρα έχει πέσει αλλά βρίσκεται και πάλι σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένους τους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων.
Επιπλέον, πληθωρισμό στο 2,9% για το 2025 «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος (από 2,5% προηγουμένως), κάτι που συνεπάγεται ότι η ακρίβεια θα είναι πιο υψηλή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Με βάση τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα «πέσει» στο 2,3% το 2026 (θα παραμείνει πάνω από το όριο 2% που θέτει η ΕΚΤ), για να ανέβει ξανά στο 2,5% το 2027. Και, με δεδομένες τις διεθνείς εξελίξεις, εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει νέο ντόμινο ανατιμήσεων ανά τον κόσμο.
Ακόμα, η ΤτΕ «κατεβάζει» και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο 2025 - 2026 η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% και 2,1% αντίστοιχα (2,5% και 2,3% προηγουμένως), σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο «Note on the Greek economy» που δημοσίευσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδος.