Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών
2025 The Associated Press. All |
Χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη |
Χτες, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή (από τις χουντικές αρχές, η αξιοπιστία των οποίων αμφισβητείται), οι νεκροί μόνο στη Μιανμάρ πλησίαζαν τις 3.000 και η αγωνία μεγάλωνε για τους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες της χώρας, καθώς μεγάλη μερίδα τους δεν έχει πια ούτε τα στοιχειωδώς ασφαλή καταλύματα που διέθετε, ενώ ακόμα και η νοσηλεία όσων έχουν τραυματιστεί δεν είναι δεδομένη.
Σύμφωνα με την Μαργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), 3 νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές είναι εντελώς εκτός λειτουργίας και άλλα 22 «μερικώς κατεστραμμένα, χωρίς να είναι πραγματικά σε θέση να λειτουργήσουν», λόγω ζημιών από τον σεισμό. Πρόσθεσε δε ότι οι υγειονομικοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που γεννά «ιδανικές συνθήκες» για την εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα.
Ολα αυτά ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν έναν τιτάνιο αγώνα και χτες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανή μια 63χρονη μετά από 91 ώρες στα ερείπια.
Στη γειτονική Ταϊλάνδη, μόνο στα συντρίμμια του ουρανοξύστη 30 ορόφων που κατέρρευσε στη Μπανγκόκ φέρονταν χτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 78 εργάτες, αλλά οι αρχές εμφανίζονταν έτοιμες να ανακοινώνουν παύση των επιχειρήσεων διάσωσης, με το επιχείρημα ότι μετά από 72 ώρες οι ελπίδες για ίχνη ζωής εξανεμίζονται.
Από τη μεριά της η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Paetongtarn Shinawatra ζήτησε ...προσεκτικές αξιολογήσεις των κτιρίων που θα κριθούν ακατάλληλα πλέον για χρήση και «οποιαδήποτε τέτοια απόφαση ανακοινωθεί σαφώς να βασίζεται σε επαληθευμένες πληροφορίες από επίσημες κυβερνητικές πηγές», ενώ κάλεσε τους ιδιοκτήτες «να επιθεωρήσουν επειγόντως το κτίριο για να καθορίσουν με σαφήνεια αν οι ρωγμές είναι παλιές, υπάρχουσες ή νέες».
Ολα αυτά ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να επιστρέψουν στις δουλειές τους, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, και με πολλά ερωτήματα για το αν έγιναν στοιχειώδεις έλεγχοι για την ασφάλεια στον κάθε εργασιακό χώρο. Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ ανταποκριτή του BBC προχτές Δευτέρα:
«Ενώ κατευθυνόμασταν προς το μέρος όπου κατέρρευσε ο υπό κατασκευή ουρανοξύστης των 30 ορόφων, είδαμε χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν κατά μήκος της μίας πλευράς του δρόμου στην κοντινή περιοχή Τσατουτσάκ της Μπανγκόκ: Το προσωπικό που δούλευε σε εργοτάξια κατασκευής για δύο ουρανοξύστες, το κτίριο για την έδρα της τράπεζας Tmbthanachart Bank - όπου μας είπαν ότι δουλεύουν σήμερα περίπου 2.500 - και έναν δίδυμο πύργο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής του, όπου δουλεύουν περίπου 500 οικοδόμοι και προσωπικό ασφαλείας».
Οι εργαζόμενοι είχαν βγει στην ύπαιθρο μετά από νέο μετασεισμό, επειδή είχαν ακούσει με τα αυτιά τους ήχους από ρωγμές, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση εκκένωσης, ενημέρωσης ή καθοδήγησης για το τι ακριβώς συμβαίνει, σε ποιο σημείο του έργου και αν αυτό θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο.