Αντιδράσεις κατά της απόφασης και από Τραμπ, Μασκ, Μπολσονάρου
«Πολιτική απόφαση» χαρακτήρισε την καταδίκη της η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN) στη Γαλλία, που κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, με ποινή τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων (δηλαδή να εκλέγει και να εκλέγεται) για μια 5ετία. Η εν λόγω απόφαση φαίνεται να εντείνει διεργασίες εντός Γαλλίας, ενώ συνεχίστηκαν και οι αντιδράσεις από ηγέτες και κυβερνητικά στελέχη άλλων χωρών.
Στο πρώτο της σχόλιο μετά την ανακοίνωση, η Λεπέν χαρακτήρισε την εξέλιξη «αντάξια των αυταρχικών καθεστώτων», επιβεβαιώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση.
Υπενθυμίζεται ότι η Λεπέν, ως υποψήφια της RN, προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Η Λεπέν δήλωσε ότι «δεν θα υποταχθώ τόσο εύκολα», ενώ ο πρόεδρος της RN, Ζορντάν Μπαρντελά, κάλεσε σε «ειρηνική λαϊκή κινητοποίηση».
Επιπλέον, η ηγεσία της RN ξεκινά συγκέντρωση υπογραφών κατά της καταδίκης Λεπέν και οργανώνει διαμαρτυρίες και συλλαλητήριο στο Παρίσι την Κυριακή.
Ο δε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, σε μια έμμεση πλην σαφή παραπομπή σε δικαστικές προσφυγές και εναντίον του, χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη υπόθεση» τη στέρηση της Λεπέν από τα πολιτικά της δικαιώματα και είπε ότι «αυτό θυμίζει τη χώρα μας». Ο στενός του συνεργάτης, Ιλον Μασκ, είπε ότι η απόφαση θα γυρίσει «μπούμερανγκ», όπως έγινε και με τον Τραμπ.
Για την καταδίκη Λεπέν έκανε παρέμβαση και ο πρώην Πρόεδρος Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, που υποστήριξε ότι «η Λεπέν θα ξεπεράσει αυτόν τον διωγμό και θα είναι υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές». Θυμίζουμε ότι και ο ίδιος έχει επίσης στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όταν καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας. «Η άνοδος της δεξιάς είναι πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο Μπολσονάρου, υποστηρίζοντας ότι «η αριστερά στη Γαλλία, όπως και στη Βραζιλία, επιλέγει τον δρόμο της νομιμότητας, του δικαστικού ακτιβισμού για να πετύχει σε εκλογές χωρίς πραγματική αντιπολίτευση».
Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των δικαστικών αρχών στη Γαλλία δήλωσαν ότι «απειλές που στοχοποιούν προσωπικά τους δικαστικούς οι οποίοι χειρίστηκαν την υπόθεση, όπως και δηλώσεις πολιτικών ηγετών (...) για την καταδίκη (...) δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές σε μια δημοκρατική διαδικασία», ζητώντας «μετριοπάθεια».