Τετάρτη 2 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Ενταση διεργασιών και προετοιμασιών στην ΕΕ ενόψει νέων δασμών από τις ΗΠΑ

Απόψε η ανακοίνωσή τους από τον Αμερικανό Πρόεδρο

Διεργασίες, αντιθέσεις και παζάρια εντείνονται μεταξύ αντιπάλων αλλά και μεταξύ «συμμάχων», ενόψει των νέων «ανταποδοτικών» δασμών για τις εισαγωγές στις ΗΠΑ τους οποίους ανακοινώνει απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ από τον Λευκό Οίκο (16.00 τοπική ώρα, 23.00 ώρα Ελλάδας).

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Κομισιόν δηλώνει ότι επιδιώκει διαπραγματεύσεις «από θέση ισχύος», καθώς και ότι διαθέτει όλα τα εργαλεία για να απαντήσει.

«Η Ευρώπη δεν ξεκίνησε αυτήν την αντιπαράθεση», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ χαρακτήρισε «λάθος» τους δασμούς που έχει αναγγείλει ότι θα διευρύνει η κυβέρνηση Τραμπ απέναντι «σε όλες τις χώρες» (κάνοντας μάλιστα λόγο για «μέρα της ελευθερίας» των ΗΠΑ).

«Εχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και την ευημερία μας. Εχουμε τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο. Εχουμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε. Εχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε», υποστήριξε η φον ντερ Λάιεν, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι ως αποτέλεσμα επιλογών της σημερινής διοίκησης θα δημιουργηθούν ένα «γραφειοκρατικό τέρας» στα τελωνεία και ένας «εφιάλτης» για τις αμερικανικές εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι οι Βρυξέλλες θα προκρίνουν μια «λύση με διαπραγμάτευση» αλλά και ότι «θα προσεγγίσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος. Η Ευρώπη κατέχει πολλά χαρτιά», καταλήγοντας ότι αν δεν επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, η ΕΕ δεν θα διστάσει να λάβει «αποφασιστικά αντίμετρα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, και ενώ τα επιχειρηματικά επιτελεία διεθνώς αξιολογούν όλες τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, περιγράφοντας σε ΜΜΕ επιλογές που εξετάζονται στις Βρυξέλλες, αναφέρονταν και στο ενδεχόμενο πληγμάτων στοχευμένων ειδικά σε αμερικανικούς κολοσσούς των νέων τεχνολογιών ή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, π.χ. στις JP Morgan ή Bank of America, αλλά και πιθανώς το δίκτυο «X», την «Google» ή την «Amazon». Με δεδομένο ότι η ΕΕ είναι μεγάλος εισαγωγέας υπηρεσιών από τις ΗΠΑ, ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό ίσως της δίνει πλεονεκτήματα σε μια εμπορική διαμάχη.

Οπως υποστήριξε ο συνεργάτης του think tank «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Εξωτερική Πολιτική», Τομπίας Γκέχρκε,«οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες, η χρηματοπιστωτική βιομηχανία και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν βαθιές ρίζες στην Ευρώπη. Με πολύ μεγάλη πίεση οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να σφίξουν τις βίδες: Ψηφιακοί δασμοί στη Silicon Valley, ρυθμιστικοί περιορισμοί στη Wall Street ή φόροι στις εξαγωγές φαρμάκων των ΗΠΑ (...) Η Αμερική μπορεί να κρατά το μεγαλύτερο ραβδί, αλλά η Ευρώπη έχει πολλές αιχμηρές πέτρες να πετάξει».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι μειώνει τους δασμούς σε μια σειρά εισαγωγές (οχημάτων, υγροποιημένου αερίου, αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων), προσδοκώντας ότι ίσως έτσι θα αποφύγει αμερικανικούς ανταποδοτικούς δασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ