Πέμπτη 10 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Συστημική «αντιπολίτευση» και στην Ευρωβουλή

Μετά από μία ακόμα ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του κόμματος της Ζ. Κωνσταντοπούλου νιώθει την ανάγκη με ανάρτησή της να απολογηθεί για την ψήφο της. Πρόκειται για τον Κανονισμό σχετικά με την «Κοινή Πλατφόρμα Δεδομένων για τα Χημικά στην ΕΕ», με εισηγητή τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Δ. Τσιόδρα, που υπερψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Ολομέλεια από τους κυβερνητικούς και τους βολικά «αντιπολιτευόμενους» Ελληνες ευρωβουλευτές των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύσης Ελευθερίας.

Για τον εν λόγω Κανονισμό η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η δε διαθεσιμότητα των δεδομένων (...) καθώς και η κοινοποίηση επιστημονικών μελετών θα γίνονται επιλεκτικά, αφού τα δεδομένα θα "φιλτράρονται" με τον περιορισμό της λεγόμενης "εμπιστευτικότητας", της "πνευματικής ιδιοκτησίας" και των εμπορικών απορρήτων, που αποτελούν για την ΕΕ υπέρτατο νόμο διασφάλισης των κερδών των ομίλων, πάντα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Τα μεγάλα λόγια περί διαφάνειας και ασφάλειας των χημικών προϊόντων ακυρώνονται αυτοστιγμεί, καθώς εργαζόμενοι, οργανώσεις του κινήματος αλλά και επιστημονικές οργανώσεις δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα, ζωής και θανάτου για την υγεία και την ασφάλειά τους».

Σε ανάρτησή της η ευρωβουλευτής της Πλεύσης αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει μεταξύ άλλων τα εξής: «Τι πραγματικά ψηφίστηκε για την Κοινή Πλατφόρμα Δεδομένων για τα Χημικά στην ΕΕ; (...) Με την ψήφο μας: Υπερασπιστήκαμε τη διαφάνεια, ώστε τα δεδομένα να είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη και αρχή, με σεβασμό στην εμπιστευτικότητα εκεί που πραγματικά τεκμηριώνεται». Και καταλήγει: «Κατανοούμε ότι κάποιοι προτιμούν την απλοποίηση και τη δραματοποίηση της πραγματικότητας. Ομως τα νομοθετικά κείμενα δεν κρίνονται από προθέσεις, αλλά από το περιεχόμενό τους. Και αυτό το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο σε κάθε πολίτη που θέλει να δει την αλήθεια - χωρίς μεσολαβητές και αφηγήματα».

Επειδή λοιπόν όντως τα νομοθετικά κείμενα κρίνονται από το περιεχόμενό τους, παραθέτουμε το ακριβές περιεχόμενο του νομοθετικού κειμένου, για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς υπερψήφισε η ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας:

Στο άρθρο 9 παράγραφος 3 του Κανονισμού προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά: «Τα δεδομένα που περιέχονται στη βάση δεδομένων κοινοποίησης μελετών θεωρούνται εμπιστευτικά και δεν δημοσιοποιούνται».

Αιτιολογική σκέψη 14 του Κανονισμού: «Στην κοινή πλατφόρμα δεδομένων θα πρέπει να περιλαμβάνονται επίσης όροι και προϋποθέσεις, ιδίως όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και άλλων συναφών δικαιωμάτων».

Αιτιολογική σκέψη 30: «Προκειμένου να τηρείται η εμπιστευτικότητα των σχετικών στοιχείων των κοινοποιήσεων μελετών (...) πρέπει επίσης να διευκρινίζει ποια στοιχεία της κοινοποίησης της μελέτης πρέπει να είναι εμπιστευτικά κατά την προσθήκη τους στην κοινή πλατφόρμα δεδομένων».

Φαίνεται πως εκεί στην Πλεύση Ελευθερίας, όπως έγινε και με την έκθεση για το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+», δεν διαβάζουν και πολύ προσεκτικά το ...περιεχόμενο των κειμένων της ΕΕ. 'Η μήπως το διαβάζουν, τους πιάνει ο πόνος για τις επιχειρήσεις, σηκώνουν το χέρι «κι όποιον πάρει ο χάρος»; Και μετά κατηγορούν το ΚΚΕ που τους χαρακτηρίζει βολική - συστημική αντιπολίτευση...


Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ