Από την επίσκεψη Δένδια στον Λίβανο |
Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας έκαναν μια πρώτη ενημέρωση στη Βουλή για ένα 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, την ελληνική εξειδίκευση του πολεμικού εγχειριδίου της ΕΕ, της «Λευκής Βίβλου για την Αμυνα», και του χρηματοδοτικού προγράμματος πολεμικής προετοιμασίας της, «ReArm Europe», που θα πληρώσουν οι λαοί, για τους οποίους είναι τεράστιοι οι κίνδυνοι.
Η σημερινή συνεδρίαση θεωρητικά αφορά τα προηγούμενα εξοπλιστικά, δηλαδή όσα είχαν υπογραφεί στο παρελθόν και ακόμα εξελίσσονται. Οσο για τα ποσά, πρόκειται για 11,5 δισ. ευρώ από το συνολικό των 28 δισ. και υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει πού έχουν διατεθεί και πώς προχωρούν οι συμβάσεις. Σε επόμενη φάση θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή με θέμα τα επόμενα προγράμματα εξοπλισμών, για τους οποίους έχει γίνει ήδη σχετική «προτεραιοποίηση» όπως λένε αρμόδιες πηγές, με την κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι κάθε ξεχωριστό πρόγραμμα θα έρχεται προς γνωμοδότηση στην Επιτροπή της Βουλής.
Στο ίδιο πλαίσιο, βαθύτερης εμπλοκής στους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μετέβη την Τρίτη στον Λίβανο για συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομόλογό του. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν παρουσία στην περιοχή με φρεγάτα ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, που ελέγχει το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ, με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητεί ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, μεταξύ άλλων και με τη συμβολή στην εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων, όπως εξετάστηκε και στην πρόσφατη τετραμερή με τη συμμετοχή Γαλλίας και Κύπρου.
Αλλωστε, και στις δηλώσεις του ο Δένδιας είπε ότι στον Λίβανο συμφώνησαν να συνεχίσουν «τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις μας, καθώς και να προσπαθήσουμε από πλευράς μας, ως Ελλάδα, να κάνουμε ό,τι μπορούμε προς την κατεύθυνση της ευημερίας και της ασφάλειας του Λιβάνου και ολόκληρης της περιοχής», με το περιεχόμενο που το κεφάλαιο δίνει σε αυτές τις έννοιες.
«Συμφωνήσαμε η Ελλάδα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει τον Λίβανο και ιδιαίτερα τις Ενοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη σύσφιξη των σχέσεών μας, της ιδιαίτερα εγκάρδιας σχέσης που έχουμε», πρόσθεσε, στο ίδιο φόντο.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υφυπουργός Αμυνας Θ. Δαβάκης συναντήθηκε ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ασφάλειας και Αμυνας του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας (ΑΣΣΣ), την Τρίτη στο Ριάντ, με τον ομόλογό του, υφυπουργό Αμυνας για Στρατηγικές Υποθέσεις του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υποπτέραρχο Σαλμάν Αλ Χαρμπί.
Επισήμως συζήτησαν «για τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω επιτάχυνση της διμερούς συνεργασίας στις 19 πρωτοβουλίες στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας που ανακοινώθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του ΑΣΣΣ, που πραγματοποιήθηκε στην Αλ-Ούλα στις 13 Ιανουαρίου 2025, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των δύο χωρών για ταχεία εμβάθυνση των διμερών τους σχέσεων».
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει συστοιχία «Patriot» και προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας να φυλάνε υποδομές των Σαουδαράβων, φρεγάτα μετέχει στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην ευρύτερη περιοχή κατά των Χούθι, ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Τέλος, σε μια προσπάθεια οικοδόμησης αντιάξονα, κόντρα στη διείσδυση και δράση τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων στην Λιβύη, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Τ. Χατζηβασιλείου, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Αρχής Επενδύσεων της Λιβύης, Ali Mahmoud Hassan Mohammed.
Οπως λέγεται αρμοδίως, «στην ατζέντα κυριάρχησε η συζήτηση για τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να αναθερμανθούν οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις», με τον Χατζηβασιλείου, εν είδει πλασιέ, να παρουσιάζει στον Λίβυο «τη δυνατότητα ελληνικών επιχειρήσεων να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, με έμφαση στα έργα υποδομής, Ενέργειας και δικτύων».