Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μέσω Ιταλίας και Λιβύης τα νέα μηνύματα για παζάρι

Στη Ρώμη βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για επαφές με τον Ιταλό ομόλογό του, Α. Ταγιάνι.

Στις δηλώσεις τους ο Ν. Δένδιας σημείωσε ότι «υπάρχει ένας σαφής κανόνας, μια ξεκάθαρη αρχή, ένα σχέδιο, για το πώς επιλύουμε τα μεσογειακά ζητήματα. Και υπάρχουν εξέχοντα παραδείγματα, όπως η ιταλοελληνική συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ» - που προβλέπει μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα - «και πρόσφατα η συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για οριοθέτηση», συμφωνία που υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ προβλέπει συνεκμετάλλευση, ευχόμενος τα παραδείγματα αυτά να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες της περιοχής, βασικά η Τουρκία.

Ενημέρωσε επίσης για την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Βεγγάζη, όπου αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ισα, και άλλους αξιωματούχους, «μεταφέροντας δύο μηνύματα», όπως είπε: «Την ανάγκη διασφάλισης μιας διαδικασίας που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, με την απόσυρση ξένων δυνάμεων», όπως και για τα «παράνομα μνημόνια που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία». Στο μενού φυσικά βρίσκεται και η προσπάθεια να ξαναζεσταθούν οι διεργασίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

Ο δε Ταγιάνι σημείωσε ότι «η Ιταλία τασσόταν πάντα υπέρ της σταθερότητας στη Μεσόγειο» και ότι «χρειάζεται μια ισχυρή παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως και ότι «χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνας», επιβεβαιώνοντας ότι μπίζνες και στρατιωτική εμπλοκή πάνε μαζί.

Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε, χτες, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου σε άλλο ένα κρεσέντο προκλήσεων στο Αιγαίο με 104 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ