Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Η πραγματική μάχη είναι μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου... »

Χαρακτηριστική τοποθέτηση της γαλλικής εργοδοτικής ένωσης MEDEF για την όξυνση του ανταγωνισμού της ΕΕ με τις ΗΠΑ και άλλα κέντρα

Τη μεγάλη όξυνση του ανταγωνισμού εντός του ευρωατλαντικού άξονα αποτυπώνει με χαρακτηριστική παρέμβασή της η γαλλική εργοδοτική ένωση Medef, διαπιστώνοντας κίνδυνο για «μόνιμες βλάβες» για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και «τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», κυρίως λόγω της προβλεπόμενης διατήρησης των πολύ υψηλών τιμών Ενέργειας στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Παρίσι ο πρόεδρος της Medef, Geoffroy Roux de Bezieux, σημείωσε πως οι τιμές της Ενέργειας «δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για τις εταιρείες μας, πρωτίστως έναντι της Κίνας, της Ασίας και των ΗΠΑ».

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο «μόνιμων βλαβών» σε βιομηχανικά μονοπώλια από τις μεγάλες αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η «διάβρωση της ανταγωνιστικότητας» σε βάρος της Ευρώπης οδηγεί επιχειρηματικούς κλάδους στη μεταφορά της παραγωγής τους σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπου υπάρχει φτηνότερη Ενέργεια, όπως οι ΗΠΑ και ασιατικές χώρες.

Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Medef, «η πραγματική μάχη δεν είναι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας ή Γαλλίας και Ιταλίας: Είναι μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου». Διαπίστωσε δε ότι υπάρχει «ήδη μία τάση βιομηχανικής υποχώρησης, που υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευτεί εν μέσω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης».

Οπως κάνουν πάντα βέβαια οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και άλλων μονοπωλίων, κατέληξε ζητώντας από την ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα σύστημα το οποίο να δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να παρέχουν περισσότερες κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις. Το «κόστος» των ενισχύσεων φυσικά θα φορτωθεί και πάλι στους λαούς...

«Moody's»: Θα παραμείνουν στα ύψη οι τιμές Ενέργειας στην Ευρώπη

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί νεότερη ανάλυση που δημοσιοποίησε χτες η «Moody's Investors Service», προβλέποντας ότι οι τιμές Ενέργειας στην Ευρώπη θα παραμείνουν στα ύψη μεσοπρόθεσμα.

Πέρα από τις συνέπειες του «ενεργειακού πολέμου» με τη Ρωσία, η ανάλυση επισημαίνει μεταξύ άλλων ως λόγους τα τεχνικά προβλήματα σε γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, τα χαμηλά επίπεδα νερού σε ποτάμια της Ευρώπης λόγω ξηρασίας και τους κινδύνους στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Ο χρηματοπιστωτικός οίκος εκτιμά ότι οι παραπάνω παράγοντες πιέζουν ολόκληρη την περιοχή, και κυρίως τη Γαλλία και τη Γερμανία, που καταλαμβάνουν τα 2/3 της κατανάλωσης Ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη. Λίγο καλύτερη εικόνα καταγράφει στη Νότια Ευρώπη, λόγω της μεγαλύτερης πρόσβασης σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στο φόντο αυτών των προειδοποιήσεων, ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρε διαβεβαίωσε χτες ότι η χώρα του θα είναι «αξιόπιστος προμηθευτής Ενέργειας στην Ευρώπη» τους επόμενους μήνες, ώστε να ξεπεραστεί «ένας απαιτητικός χειμώνας».

ΕΚΤ: Κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Προειδοποίηση για τους εντεινόμενους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά και για το ενδεχόμενο ύφεσης, απευθύνει η τελευταία εξάμηνη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ διαπιστώνει αυξανόμενους κινδύνους σταθερότητας για όλους και κυρίως για τα δημόσια οικονομικά, ενώ καταγράφει τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού, της ακρίβειας στην Ενέργεια και της χαμηλότερης ρευστότητας, καθώς οι κυβερνήσεις δανείζονται για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, παρουσιάζοντας χτες στη Φρανκφούρτη την έκθεση τόνισε πως «οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας», για να προσθέσει: «Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μια τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη έχει γίνει πιο πιθανή».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα χωρίς σταθερότητα τιμών».

Βρετανία: Ρεκόρ πληθωρισμού από το 1981

Νέο ρεκόρ 41 ετών στον πληθωρισμό, που έφτασε στο 11,1%, κατέγραψε τον Οκτώβριο η Βρετανία, μένοντας πίσω μόνο από την Ιταλία, που με 12,8% διατηρεί το ρεκόρ πληθωρισμού μεταξύ των χωρών του G7. Ξεπερνά έτσι τον πληθωρισμό 10,7% που ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο οι χώρες της Eυρωζώνης και τον πληθωρισμό ύψους 7,7% που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ τον ίδιο μήνα.

Oπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική αρχή, οι υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα (αύξηση 16,4%, που θεωρείται η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβρη του 1977) και Ενέργεια (24%) αύξησαν τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η βρετανική κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο για τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της οικονομίας. Ο αρμόδιος υπουργός Τζ. Χαντ έχει ήδη προειδοποιήσει με αυστηρή μείωση των κρατικών δαπανών και διατήρηση της υψηλής φορολογίας σε βάρος των περισσότερων λαϊκών νοικοκυριών.

Σε δηλώσεις του χτες ο Χαντ τόνισε πως «δεν μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλό πληθωρισμό», ενώ ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει σήμερα θα έχει απαντήσεις με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους, τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης και τη μείωση του πληθωρισμού, με υποτιθέμενη «προστασία» των πιο ευάλωτων τμημάτων του βρετανικού λαού.

Πάντως η Τράπεζα της Αγγλίας συνεχίζει τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού, επιβαρύνοντας κυρίως λαϊκά νοικοκυριά με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εχει δε προειδοποιήσει για συνέχιση της τακτικής αυτής, προβλέποντας μια σχετική υποχώρηση του πληθωρισμού από τα μέσα του 2024 και έπειτα.

Νέος πλωτός σταθμός LNG στη Γερμανία

Στο μεταξύ, οι γερμανικές αρχές εγκαινίασαν τον πρώτο από τους πέντε προγραμματισμένους πλωτούς τερματικούς σταθμούς, που προορίζονται για λήψη υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στο λιμάνι του Βιλχελμσχάφεν στη Βόρεια Θάλασσα.

Με τους σταθμούς αυτούς η Γερμανία προσπαθεί να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, καθώς προσπαθεί να υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Η Γερμανία έχει σε ετήσια βάση έλλειψη περίπου 50 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η πίεση των κυρώσεων της ΕΕ και οι αντιδράσεις της Μόσχας, τα τεχνικά προβλήματα, καθώς και η δολιοφθορά στους αγωγούς «Nord Stream» έχουν επιδεινώσει σημαντικά το πρόβλημα.

Ο αγωγός Druzhba

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι ξεκίνησαν εκ νέου οι ρωσικές αποστολές πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba προς την Ουγγαρία, μετά από προσωρινά προβλήματα που εκδηλώθηκαν την Τρίτη. Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Π. Σιτζάρτο δήλωσε ότι ο αγωγός εξακολουθεί να λειτουργεί με χαμηλή πίεση μετά την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του.

Παράλληλα, ξεκίνησε εκ νέου η ροή του ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba και προς τη Σλοβακία.

Η ουγγρική εταιρεία MOL ανέφερε ότι η εταίρος της στην Ουκρανία την ενημέρωσε ότι ένας ρωσικός πύραυλος είχε θέσει εκτός λειτουργίας την παροχή Ενέργειας σε μια μονάδα του αγωγού στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ