Παρασκευή 11 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζουμε τον αγώνα

«Ησουν μικρή, πολύ μικρή, είκοσι ενός και όμορφη σαν άγγελος ζωγραφιστός, μα χάθηκες σε μια στιγμή, επάνω στις ράγες αυτές, που έσβησαν κι άλλες ψυχές. Και τώρα εσύ από ψηλά, σκοπιά φυλάς, για όλους εμάς. Γι' αυτό κι εγώ δεν σε ξεχνώ, Κλαούντια σε αγαπώ!».

Με αυτά τα λόγια παρέλασαν οι μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων την 25η Μαρτίου 2025, τιμώντας την αδικοχαμένη στο έγκλημα των Τεμπών συμμαθήτριά τους, Κλαούντια Λάτα.

Η Κλαούντια, όπως και οι υπόλοιπες 56 ψυχές, δεν έπεσαν θύματα ανθρώπινου λάθους. Δεν ήταν η «κακιά η ώρα». Ούτε η σύγκρουση του τρένου με τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο πρωθυπουργός! Ηταν οι σάπιες ράγες ενός συστήματος που στήνει το κέρδος πάνω στις ζωές μας αυτό που τις δολοφόνησε! Κι αυτό ακριβώς ήταν που ξεσήκωσε τον κόσμο και ξεχύθηκε στους δρόμους, γεμίζοντας πλατείες και αμφιθέατρα πανεπιστημίων. Η ανάγκη να ξεριζωθεί το σύστημα που γεννά απάνθρωπες, άδικες και δολοφονικές πολιτικές πάνω στις ζωές μας.

Το βράδυ των Τεμπών, συγκρούστηκαν μετωπικά δύο τρένα. Το ένα τρένο γεμάτο κόσμο, νέους και νέες στην πλειοψηφία τους, με όνειρα κι ελπίδες. Το άλλο τρένο γεμάτο εμπορεύματα, ανάμεσα στα οποία, έγκριτοι, σοβαροί και σχετικοί με το αντικείμενο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπήρξε επικίνδυνο φορτίο, πιθανώς πτητικών αρωματικών υδρογονανθράκων, εύφλεκτων χημικών διαλυτών δηλαδή και συγκεκριμένα βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο ή μείγμα αυτών, το οποίο αναφλεγόμενο από τη σύγκρουση κατέκαψε τουλάχιστον 27 συνανθρώπους μας, στέλνοντάς τους αργά και βασανιστικά στον θάνατο. Ουσίες που συναντάμε και στην πολεμική βιομηχανία, είτε ως πρόδρομες ενώσεις εκρηκτικών και προωθητικών γεμισμάτων, είτε ως βελτιωτικά και ενισχυτικά καυσίμων, ιδιαίτερα αεροπορικών.

Το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στην πολεμική βιομηχανία, δεν είναι επειδή μέμφεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ηδη, το υπουργείο, απαντώντας σε κοινοβουλευτική αναφορά που κάνει λόγο για ανεξέλεγκτα και ανέλεγκτα διακινούμενα φορτία του NATO, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο σιδηροδρομικής μεταφοράς καυσίμων τη νύχτα του δυστυχήματος, κόντρα στα στοιχεία και ντοκουμέντα που αποδομούν την απάντηση.

Οι μεταφορές πολεμικού υλικού, ιδιαίτερα επικίνδυνων φορτίων πυρομαχικών ή καυσίμων, διέπονται από αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, τους οποίους απαρέγκλιτα τηρούν οι συνάδελφοί μου, όταν τις αναλαμβάνουν. Οταν όμως τις αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες, αλλάζει ένας καθοριστικός παράγοντας, που είναι το κέρδος. Μεγαλύτερο κέρδος, λιγότερη ασφάλεια, σε βάρος, φυσικά, των ζωών μας.

Τα τελευταία χρόνια, με την εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι μεταφορές πολεμικού υλικού. Εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες τόνοι πολεμικού υλικού, μεταξύ του οποίου και πυρομαχικά, διακινούνται σχεδόν καθημερινά μέσω των ελληνικών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων προς το εξωτερικό. Πολεμικό υλικό, είτε εντόπιο, από αυτό που «μας περισσεύει» δηλαδή, είτε αλλοδαπό, ΝΑΤΟικό, που διακομίζεται στους τόπους τελικού προορισμού μέσα από τη χώρα μας. Τη μεταφορά και διακίνηση αυτού του υλικού την αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες. Το κατά πόσο ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, ή δηλώνονται αρμοδίως τα φορτία, αποτελεί ερώτημα.

15 Φλεβάρη 2025, στο λιμάνι του Λαυρίου. Ιδιώτης επιχείρησε να μεταφέρει με 18 νταλίκες 360 τόνους TNT στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές, χωρίς να λάβει το παραμικρό μέτρο ασφαλείας. 6 Νοέμβρη του 2024, στον Τύρναβο. Νταλίκες με ουκρανικές, πολωνικές και βουλγάρικες πινακίδες, φορτωμένες με πυρομαχικά, επιχείρησαν να διέλθουν μέσα από κατοικημένες περιοχές. Και στις δύο περιπτώσεις κάτοικοι και εργαζόμενοι μπλόκαραν τον κίνδυνο.

Οταν οι παραπάνω μεταφορές εκτελούνται σιδηροδρομικώς, τις αναλαμβάνει επίσης ιδιωτική εταιρεία. Μήπως όμως με αυτόν τον τρόπο τα φορτία τελικά ελέγχονται και διασφαλίζεται η ασφαλέστερη μεταφορά τους; Η απάντηση βρίσκεται στα ηχητικά ντοκουμέντα και στα αποκαλυπτικά πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας του «Ριζοσπάστη», που αποκαλύπτουν ένα ξέφραγο αμπέλι, τόσο στον έλεγχο των φορτίων όσο και στην κυκλοφοριακή διαχείριση των συρμών! Βαγόνια φαίνεται ότι πάνε κι έρχονται, χωρίς έλεγχο, χωρίς να γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και χειριστές τι περιέχουν, άρα και ποιους κανόνες ασφαλείας πρέπει να ακολουθήσουν. Είτε μεταφέρονται πατάτες, είτε χειροβομβίδες, ένα και το αυτό! Είτε μεταφέρονται μπύρες, είτε χημικοί διαλύτες, ένα και το αυτό!

29η Μάη του 2024, κοντά στη Σίνδο, αμαξοστοιχία Intercity από την Αθήνα λίγο έλειψε να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία, που σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων μετέφερε πυρομαχικά στην Ουκρανία. Το δυστύχημα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, χάρη στους σταθμάρχες.

Η σιδηροδρομική συγκοινωνία στη Θράκη έχει εδώ και χρόνια «πεθάνει», εκτός κι αν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα ΝΑΤΟικά πολεμικά συμφέροντα. Τρένα πάνε κι έρχονται στον Εβρο, συνδέοντας τη ΝΑΤΟική λιμενική βάση της Αλεξανδρούπολης με τη Βουλγαρία, πάνω σε ένα παλιό και αφύλακτο σιδηροδρομικό δίκτυο. Παραφορτωμένα και υπέρβαρα βαγόνια με ό,τι δηλωθεί υλικό, διασχίζουν όλο το μήκος του Εβρου, περνώντας μέσα από πόλεις και χωριά. Υπενθυμίζεται ο εκτροχιασμός μιας τέτοιας αμαξοστοιχίας στην Αλεξανδρούπολη, την 2η Δεκέμβρη του 2022. Η, για επικοινωνιακούς λόγους, επιβατική σιδηροδρομική διασύνδεση του Εβρου συχνά - πυκνά διακόπτεται, δίνοντας προτεραιότητα στα φορτία του θανάτου.

Επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος των Τεμπών την 28η Φλεβάρη του 2023, αντιλαμβανόμαστε ότι το μόνο που φαίνεται ότι τηρήθηκε, ήταν μέρος του πρωτοκόλλου της αποκατάστασης ενός μολυσμένου με χημικά πεδίου. Ετσι εξηγείται το άγχος για την ακριβή τοποθεσία και βάθος τόσο του αγωγού φυσικού αερίου, όσο και του αγωγού καυσίμου της Πολεμικής Αεροπορίας; Για να ξέρουν από πριν πόσο βαθιά θα ξεμπαζώσουν για να μπαζώσουν στη συνέχεια;

Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων σε τέτοιες περιπτώσεις δυστυχημάτων είναι απόλυτα συγκεκριμένος και περιορισμένος σε δευτερεύοντα και καθήκοντα συνεπικουρίας, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση εκμηδενίστηκαν. Η παρουσία στρατιωτικών στον τόπο του εγκλήματος θα πρέπει επαρκώς να δικαιολογηθεί από το υπουργείο μετά από σοβαρή έρευνα και όχι με επιχειρηματολογία «μου είπαν αυτοί που ήταν εκεί να σας πω», θυμίζοντάς μας την περίφημη συνέντευξη του κ. πρωθυπουργού στον κ. Σρόιτερ. Οι πειστικές απαντήσεις πρέπει να δοθούν, όχι μόνο για να «καθαρίσει» το μέτωπο των στρατιωτικών, ότι ούτε σε συγκάλυψη εμπλέκονται, ούτε σε αλλοίωση στοιχείων, αλλά και για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος.

Εναν τόπο, ο οποίος έπρεπε να διαχωριστεί σε ζώνες (καυτή, θερμή, ψυχρή και ελεύθερη), αλλά ουδέποτε διαχωρίστηκε. Γιατί αν διαχωριζόταν, δεν θα βλέπαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες παντελώς αναρμόδια αξιωματούχο να εισέρχεται σε καυτή ζώνη και να πετάει λουλούδια πάνω σε κατακαμένα διαμελισμένα κορμιά, έρμαια στον βωμό του κέρδους.

Απέναντι στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», επιλέγουμε το δεύτερο. Ο λαός το φώναξε πρόσφατα. Θα το ξαναφωνάξει. Θα το κάνει πράξη.

Για αυτούς που φύγανε πρέπει να συνεχίσουμε. Και ένα σίγουρο, στο τέλος θα νικήσουμε!


Βάιος ΤΣΑΠΡΟΥΝΗΣ
Εν ενεργεία Υπολοχαγός του Στρατού Ξηράς με την ειδικότητα του πυροτεχνουργού. Περιλαμβάνεται στους Πίνακες Ειδικών Πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Ξάνθης σε θέματα της ειδικότητάς του. Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Είναι τριτοετής φοιτητής του Τμήματος Φυσικών Επιστημών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ