Παρασκευή 11 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι «πρόθυμοι» συζητούν τον ρόλο μιας στρατιωτικής αποστολής και «σενάρια» πολέμου

Εχουν αναπτυχθεί σχέδια με «σαφείς στόχους» για «διασφάλιση» αέρα και θάλασσας και για διατήρηση της «ειρήνης» στο έδαφος

Από τη χτεσινή σύνοδο της «συμμαχίας των προθύμων», υπό την προεδρία των υπουργών Αμυνας της Βρετανίας και της Γαλλίας

2025 The Associated Press. All

Από τη χτεσινή σύνοδο της «συμμαχίας των προθύμων», υπό την προεδρία των υπουργών Αμυνας της Βρετανίας και της Γαλλίας
Υπουργοί Αμυνας από περισσότερες από 30 χώρες του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων» συγκεντρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν την πρόοδο των σχεδίων τους για τη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου και να αναλύσουν τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Στους «πρόθυμους» συμμετέχουν κυρίως ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ, και όχι οι ΗΠΑ, που επιδιώκουν να μεταθέσουν το κυριότερο βάρος της στρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας και της ανατολικής Ευρώπης στα ευρωπαϊκά κράτη.

Σήμερα συναντιέται η «Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας» - επίσης απουσία των ΗΠΑ - υπό την ηγεσία της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Στη χτεσινή σύνοδο προέδρευσαν οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, και της Γαλλίας, Σ. Λεκορνί, των δύο κρατών που «ηγούνται» της πρωτοβουλίας και έχουν εκφράσει την πρόθεση να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο όνομα της «διασφάλισης» και της «επιτήρησης» μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας ή συμφωνίας «ειρήνης».

Πάνω από 200 ειδικοί χάραξης στρατιωτικού σχεδιασμού από 30 χώρες εξετάζουν τι θα μπορούσε να κάνει ο «συνασπισμός των προθύμων», για να «θέσει την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση, για να προστατεύσει την κυριαρχία της και να αποτρέψει περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα».

Στους υπουργούς της «συμμαχίας» παρουσιάστηκαν από τους αρχηγούς των βρετανικών και γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων οι μέχρι στιγμής προετοιμασίες.

Οπως τόνισε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, έχουν αναπτυχθεί σχέδια με «σαφείς στόχους» για τη διασφάλιση του ουρανού και της θάλασσας, για «ειρήνη» στο έδαφος και για ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε «να γίνουν οι ίδιες ο ισχυρότερος αποτρεπτικός παράγοντας».

«Η δύναμη διασφάλισης για την Ουκρανία θα είναι μια δεσμευμένη και αξιόπιστη συμφωνία ασφαλείας, για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης φέρνει αυτό που έχει πει ο Πρόεδρος Tραμπ, μια διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία», ανέφερε.

Τόνισε ακόμη ότι ο συνασπισμός «δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη ξεχνώντας τον πόλεμο» και ότι απαιτείται περισσότερη υποστήριξη για την Ουκρανία, κάτι που θα συζητηθεί και στη σημερινή «Ομάδα Επαφής».

Αλλο «ειρηνευτική» αποστολή, άλλο δύναμη «διασφάλισης»

Η «ομάδα των προθύμων» έχει σαφή στόχο να «υποστηρίξει την Ουκρανία μέσω της ισχύος», για να προωθήσει μια «βιώσιμη» ειρήνη, σημείωσε ο υπουργός Αμυνας της Λετονίας, Αντρις Σπρουντς, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η στρατιωτική «δύναμη διασφάλισης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν πολλές παράμετροι», και «δεν θα γίνει δημοσιοποίηση πριν λάβουμε κάποιες αποφάσεις».

Ορισμένες χώρες συζητούν σε εθνικό επίπεδο τι μπορούν να συνεισφέρουν. Επιβεβαίωσε ότι η Λετονία «σκέφτεται ενδεχομένως να συμβάλει», ωστόσο επισήμανε ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει επίσης να διατηρήσουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις για μια πιθανή ρωσική επιθετικότητα.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για την τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται, και συζήτησαν για το τι είδους δυνάμεις και δυνατότητες θα ήταν πολύ χρήσιμες ως στρατιωτική «δύναμη διαβεβαίωσης». Η Ρωσία φέρεται να έχει εξαπολύσει νέα επίθεση στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, σε Χάρκοβο και Σούμι, ενώ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς τις τελευταίες βδομάδες.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ βλέπουν ότι «η Ρωσία δεν επιθυμεί την ειρήνη», γεγονός που καθιστά πιο σημαντικό «να εξεταστεί η ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας στις συνομιλίες», είπε ο Φινλανδός υπουργός Αμυνας, Aντι Χεκένεν. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να συμμετέχουν στις «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία.

Τα κράτη που συμμετέχουν στους «προθύμους» έχουν «αρκετά ζητήματα να αποσαφηνίσουν», για να προχωρήσουν οι συνομιλίες σχετικά με τη «δύναμη αποτροπής» στην Ουκρανία, είπε ο Σουηδός υπουργός Αμυνας, Παλ Γιόνσον.

Για την ανάπτυξη της στρατιωτικής «δύναμης διασφάλισης» πρέπει να διασαφηνιστεί αν ο ρόλος της θα είναι να αποτρέπει, να επιτηρεί ή να διατηρεί την ειρήνη στο έδαφος, αν θα είναι «μια αποστολή ενίσχυσης ή μια αμυντική αποστολή» τόνισε και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας.

«Πρέπει να χαρτογραφήσουμε τι μπορεί ο καθένας μας να συνεισφέρει. Σε αυτήν τη θέση βρισκόμαστε σήμερα προσπαθώντας επίσης να κρατήσουμε τις ΗΠΑ μαζί μας», πρόσθεσε.

Η χτεσινή συνάντηση ήταν «πιο πολιτική» σχετικά με διάφορα σενάρια για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Αμυνας, Ρ. Μπρέκελμανς, εξηγώντας ότι η Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες έχουν εθνικές διαδικασίες έγκρισης για μια οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, οπότε «είναι σημαντικό να υπάρχει σαφής εικόνα για το τι θα συνεπαγόταν μια τέτοια αποστολή» στην Ουκρανία.

Ο όρος «ειρηνευτική αποστολή» είναι πολύ διαφορετικός από μια «αποστολή διασφάλισης».

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τι είδους αποστολή μιλάμε και τι ζητάμε από τις ΗΠΑ. Και αυτό συζητάμε σήμερα (σ.σ. χθες)», είπε ο Ολλανδός υπουργός.

Το Κίεβο προτίθεται να αγοράσει ...«εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την επόμενη δόση αμερικανικής στρατιωτικής «βοήθειας», δαπανώντας έως και 50 δισ. δολάρια.

Χαρακτήρισε την πρότασή του ως πιθανή μακροχρόνια συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ. «Πληρώνουμε τα χρήματα ανάλογα. Εάν τα θέλετε σε ένα ταμείο ή εάν θέλετε να σας πληρώσουμε απευθείας, δεν μας ενδιαφέρει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει ήδη ζητήσει από τις ΗΠΑ συγκεκριμένα συστήματα και «υπάρχει θετικό κλίμα».

«Δεν έχουμε ζητήσει να λάβουμε δωρεάν αυτό το μελλοντικό πακέτο. Το υπολογίζουμε ακόμη και ως εγγύηση ασφάλειας», συνέχισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ουκρανίας είναι να αποκτήσει 10 συστήματα αεράμυνας, όπως τα «Patriot»: «Αυτό είναι προστασία, αυτό θα μας βοηθήσει μετά το τέλος του πολέμου, είναι μια εγγύηση ασφάλειας που διασφαλίζει ότι η Ουκρανία καλύπτεται από την αεράμυνα».

Η προμήθεια προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων για μακροχρόνια χρήση από την Ουκρανία θα καθιστούσε τη χώρα παραδοσιακό πελάτη της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας, κάτι που σχεδόν πάντα απαιτεί και συνοδεύεται από μια ισχυρή προσέγγιση με την Ουάσιγκτον.

Στη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας οι ΗΠΑ απαιτούν να εισπράξουν το σύνολο των κερδών από τον πλούτο της χώρας, ως «αποζημίωση» για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που έλαβε το Κίεβο από τον Φλεβάρη του 2022.

Ο Ζελένσκι είχε απορρίψει προηγουμένως την ιδέα να πληρώσει η Ουκρανία αναδρομικά για τα όπλα που είχαν σταλεί στο παρελθόν. «Αν αυτό το ζήτημα τεθεί στη συμφωνία για τα ορυκτά, δεν θα αναλάβουμε παλιά χρέη», είχε δηλώσει. «Αν πρόκειται για νέα υποστήριξη, τότε οι ΗΠΑ μπορεί να επιβάλουν ορισμένους όρους. Κατανοούμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα δώσει τίποτα δωρεάν».

Η Ουκρανία θα λάβει σύντομα την πρώτη δέσμη βοήθειας από τα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ ο στόχος είναι η δεύτερη δόση να δοθεί σταδιακά από το τέλος του μήνα, δήλωσε η Κάλας.

Δεύτερη ανταλλαγή κρατουμένων ΗΠΑ - Ρωσίας

ΗΠΑ και Ρωσία προχώρησαν χτες στη δεύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά την επιστροφή του Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε μία ακόμη ένδειξη «αναθέρμανσης» των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε ανήμερα μιας νέας συνάντησης Ρώσων και Αμερικανών στην Κωνσταντινούπολη, για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων.

Η Ρωσοαμερικανίδα Ξένια Καρελίνα, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 ετών για «προδοσία» στη Ρωσία το 2024, ανταλλάχθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον Γερμανορώσο Αρθουρ Πετρόφ. Ο τελευταίος είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ ότι υποστήριξε την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία εξάγοντας παράνομα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, που ήταν παρών στο Αμπού Ντάμπι, διαπραγματεύθηκε την ανταλλαγή με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η ανταλλαγή δείχνει τη σημασία της διατήρησης της επικοινωνίας με τη Ρωσία, παρά τις μεγάλες διαφορές που βαραίνουν στις διμερείς σχέσεις μας», δήλωσε εκπρόσωπος της CIA στην εφημερίδα.

Νέες κατηγορίες Ζελένσκι για Κινέζους μαχητές

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επανέλαβε τις κατηγορίες για Κινέζους μαχητές που πολεμούν σε ουκρανικό έδαφος στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, λέγοντας πως η Ρωσία κάνει «συστηματική δουλειά» στην Κίνα για να στρατολογήσει μαχητές.

«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για συστηματικές ρωσικές προσπάθειες, ιδίως στο έδαφος και στη δικαιοδοσία της Κίνας, για τη στρατολόγηση πολιτών της χώρας αυτής για τον πόλεμο», έγραψε ο Ζελένσκι. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, τουλάχιστον 155 Κινέζοι πολίτες πολεμούν για τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δεν γνωρίζει εάν η Κίνα «έδωσε κάποιου είδους εντολή» σε όσους πολεμούν για τη Ρωσία. Ωστόσο, είπε ότι το Πεκίνο πρέπει να γνώριζε ότι Κινέζοι πολίτες εντάχθηκαν στον στρατό μιας άλλης χώρας. Οι ρωσικές αρχές «τώρα σέρνουν την Κίνα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε τον ισχυρισμό του Ζελένσκι και είπε ότι το Πεκίνο τηρεί «ισορροπημένη στάση» στον πόλεμο στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ