Ενα ακόμα περιστατικό απόπειρας λογοκρισίας θεατρικής παράστασης - μαθητικής αυτή τη φορά - καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα Λασιθίου πριν μερικές μέρες. Συγκεκριμένα, μετά από ανώνυμη καταγγελία κλήθηκε η αστυνομία στον χώρο του Φεστιβάλ επειδή κάποιος/α «ενοχλήθηκε» από το περιεχόμενο, τη σκηνοθεσία και σκηνές μιας συγκεκριμένης παράστασης, την οποία ανέβασαν μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Το γεγονός ότι η αστυνομία έσπευσε στον χώρο του Φεστιβάλ την ώρα της παράστασης και κατέγραψε τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μετά το περιστατικό κατέβηκε από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ το βίντεο της παράστασης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συντελεστών του Φεστιβάλ και της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης. Τελικά, αργότερα, και μετά την κατακραυγή, το βίντεο ανέβηκε ξανά στην πλατφόρμα.
Η ΕΛΜΕ Λασιθίου σε ανακοίνωσή της δηλώνει «την απερίφραστη στήριξή μας στους συντελεστές της παράστασης και ξεκαθαρίζουμε πως θα είμαστε - εκ του ρόλου μας ορμώμενοι - πάντα αρωγοί της ανθρώπινης δημιουργικότητας και υπερασπιστές του ιερού δικαιώματος που έχει ο άνθρωπος στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση».
Η Τομεακή Επιτροπή Λασιθίου του ΚΚΕ καταδικάζει την πρωτοφανή, σκοταδιστικού τύπου καταγγελία «ανώνυμου» αγνώστου, βάσει της οποίας κλήθηκε η αστυνομία στον χώρο όπου διεξαγόταν το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα, και σχολιάζει ότι τέτοια περιστατικά «είναι σε αντιστοιχία με τον σκοταδισμό των αντιλήψεων ορισμένων, που μας γυρίζει αιώνες πίσω. Η Τέχνη είναι πεδίο αισθητικής και ιδεολογικής έκφρασης, κριτικής και διαλεκτικής σκέψης, συχνά και διαπάλης, που διεξάγεται με όρους διαλόγου και σεβασμού στην καλλιτεχνική δημιουργία. Οντας κοινωνική λειτουργία, δεν μπορεί να περιορίζεται και να φιμώνεται.
Η ελευθερία της αληθινής Τέχνης, που εκφράζει τις σκέψεις και τις απόψεις του καλλιτέχνη και του κοινωνικού γίγνεσθαι της εποχής του, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Στηρίζουμε την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και των έργων της ανθρώπινης δημιουργίας, την ανάγκη να δοθούν όλες οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες στους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν με κίνητρο το κοινό συμφέρον των λαών, με εφαλτήριο την κοσμοθεωρητική αντίληψή τους, με εργαλείο την αισθητική οπτική τους. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές του Φεστιβάλ, σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν, και κυρίως στα παιδιά και στους καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου».