65χρονος στη Ρόδο και 59χρονη στη Σαντορίνη σκοτώθηκαν στο μεροκάματο στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στην ξενοδοχειακή μονάδα στη Ρόδο |
Με την εντατικοποίηση να τσακίζει και τα ατέλειωτα ωράρια να εξοντώνουν, νωρίς το πρωί της Κυριακής 65χρονος εργαζόμενος σκοτώθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Φαληράκι της Ρόδου, όταν εγκλωβίστηκε σε πρέσα που λειτουργούσε στα πλυντήρια.
Και, χτες, πριν περάσει μια μέρα από το έγκλημα στη Ρόδο, εργαζόμενη 59 ετών έπεφτε νεκρή στη Σαντορίνη, την ώρα που εργαζόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Η ξενοδοχοϋπάλληλος δούλευε στην Οία και τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν ένα ειδικού τύπου κρεβάτι, το οποίο ήταν στερεωμένο ή αιωρούμενο από τον τοίχο, αποκολλήθηκε και έπεσε με δύναμη στο κεφάλι της, με αποτέλεσμα να της σπάσει τον αυχένα. Διασώστες του ΕΚΑΒ μετέβησαν στον χώρο, ωστόσο η άτυχη εργάτρια ήταν ήδη νεκρή.
Την οδύνη της για τον χαμό του εργαζόμενου στο ξενοδοχείο «La Marquise» στη Ρόδο εκφράζει στην οικογένεια και τους οικείους του η ΔΑΣ Τουρισμού - Επισιτισμού Ρόδου.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τεχνικών ΟΤΕ, καταγγέλλοντας πως πίσω από τη βιτρίνα του τουριστικού θαύματος, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τα «Τέμπη» των χώρων δουλειάς. Με την πρόκληση κράτους και εργοδοσίας να απογειώνεται, την κινητοποίηση των εργαζομένων «υποδέχθηκαν» αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο με πλήθος από περιπολικά.
Στη συνάντηση που έγινε μάλιστα, η διεύθυνση του ξενοδοχείου ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες και αιτίες του δυστυχήματος, ενώ στις επισημάνσεις των συνδικαλιστών για την εντατικοποίηση, τα ατελείωτα ωράρια και τη δουλειά χωρίς ρεπό, δεν έδωσε καμία απάντηση. Η ΔΑΣ και τα σωματεία συνεχίζουν με νέα διαμαρτυρία αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας.
«Αλλος ένας συνάδελφός μας 65 χρονών, αντί να βγει στη σύνταξη όπως θα έπρεπε, πήγε για το μεροκάματο του τρόμου και γύρισε μέσα σε φέρετρο», σχολιάζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της. «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η μοίρα μας», τονίζει και επισημαίνει ότι τα «ατυχήματα» είναι αποτέλεσμα «της εντατικοποίησης της εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών, του μειωμένου εργασιακού κόστους, των ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας με σκοπό να αβγατίζουν τα κέρδη τους οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής μας. Αυτό είναι το "τουριστικό θαύμα" που διαφημίζουν».
Η ΔΑΣ στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό η Επιθεώρηση Εργασίας και το τμήμα της για την ασφάλεια και υγεία που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στη Ρόδο, προκειμένου να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι σε ένα νησί που δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Ειδικά όσον αφορά τον θάνατο του εργαζόμενου, απαιτεί να διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος για να διευκρινιστούν οι ακριβείς αιτίες του δυστυχήματος.
«Το σύνθημα που "γεννήθηκε" στις λαϊκές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο καθημερινά. Οι απέραντες "κοιλάδες των Τεμπών" μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι η κανονικότητα που μας επιφυλάσσουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία και το αποτέλεσμα της πολιτικής του κόστους - οφέλους που προωθεί η ΕΕ», τονίζει η ΔΑΣ.