Μείωση κατά 50% του νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση 10% των νοσηλειών, σύμφωνα με συλλογική ενυπόγραφη αναφορά του προσωπικού της κλινικής
Με συλλογική ενυπόγραφη αναφορά, το σύνολο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού (ΕΣΥ και μέλη ΔΕΠ) της Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων απευθύνει σήμα κινδύνου προς τη διοίκηση και τη Νοσηλευτική Διεύθυνση για την επικίνδυνη υποστελέχωση σε νοσηλευτές.
Στην αναφορά υπογραμμίζεται ότι «από τους 24 νοσηλευτές του 2019 για 32 κλίνες πληρότητας 39%, το 2024 είχαμε μείωση στους 12 νοσηλευτές για 32 κλίνες πληρότητας 52%. Είναι αυταπόδεικτο ότι με αυξημένο μέσο ετήσιο όρο πληρότητας κατά 10%, το προσωπικό μειώθηκε κατά 50%», διαψεύδοντας έτσι το υπουργείο «εμπορίου της Υγείας» και τα περί «ενίσχυσης» του δημόσιου συστήματος Υγείας. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι οι 6 ειδικευόμενοι νοσηλευτές της κλινικής που βρίσκονται στην περίοδο 18μηνης εκπαίδευσης δεν μπορούν να αθροιστούν στο σύνολο του μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, ενώ διευκρινίζεται ότι η μία από τις δύο κλινικές «νοσηλεύει παιδιά χωρίς να βρίσκεται εκεί νοσηλευτικό προσωπικό για παρακολούθηση και επιτήρηση».
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) του ΠΓΝΙ, δημοσιεύοντας την ενυπόγραφη αναφορά, σε ανακοίνωσή της σχολιάζει ότι το παράδειγμα της Παιδιατρικής κλινικής είναι ενδεικτικό της συνολικής κατάστασης του Νοσοκομείου και διευκρινίζει ότι η πραγματικότητα χειροτερεύει λόγω και των συνταξιοδοτήσεων σε πολλά Τμήματα και κλίνες. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι την ώρα που το υπουργείο και η διοίκηση του ΠΓΝΙ επιδίδονται στη συγκράτηση δαπανών με υπερεντατικοποίηση των υπαρχόντων νοσηλευτών, εφαρμόζοντας τις αρχές και αξίες του «νέου ΕΣΥ», οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ, που ελέγχουν τον Σύλλογο Εργαζομένων, παρέχουν πλήρη συγκάλυψη της απαράδεκτης κατάστασης και αναλαμβάνουν ρόλο καταστολής των διαμαρτυριών των εργαζομένων. Τέλος, οι αγωνιστές υγειονομικοί καλούν τους συναδέλφους τους να αναδείξουν συλλογικά την υποστελέχωση και τις επιπτώσεις στη Φροντίδα Υγείας, υπερασπιζόμενοι τους ασθενείς, τους οποίους η διοίκηση και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ως κόστος που πρέπει να μειωθεί, όπως άλλωστε και τους ίδιους τους υγειονομικούς.