Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών ανακοίνωσε ότι 1.200 κωφοί ηλικίας 18 - 65 ετών θα λαμβάνουν πλέον το επίδομα των 391 ευρώ, ανεξαρτήτως αν εργάζονται ή λαμβάνουν σύνταξη. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν στα τέλη Απρίλη, ενώ τα πρώτα ποσά θα καταβληθούν στα τέλη Μάη.
Να σημειωθεί ότι οι κωφοί αποτελούν το 0,1% του πληθυσμού (περίπου 11.000 στην Ελλάδα) και όσοι απ' αυτούς εργάζονται είναι ελάχιστοι, καθώς η ανεργία τούς τσακίζει, ξεπερνώντας το 90%. Οι προσλήψεις ΑμεΑ στο Δημόσιο μάλιστα έχουν ουσιαστικά παγώσει, και στις περισσότερες περιπτώσεις τα πενιχρά επιδόματα αναπηρίας είναι και το μοναδικό έσοδο στα λαϊκά νοικοκυριά. Παρ' όλα αυτά, χθες η κυβέρνηση παρουσίασε ως κοσμογονία την αύξηση 8% στα επιδόματα που δόθηκε το 2023. Δηλαδή κάλεσε τους ανάπηρους, που έχουν να αντιμετωπίσουν τους πλειστηριασμούς, το πετσόκομμα των ποσοστών αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, την έλλειψη φαρμάκων και τις πληρωμές για εξετάσεις, να πανηγυρίσουν για την αύξηση των 30 ευρώ τον μήνα, ποσό που εξανεμίζεται πριν καν δοθεί.
Οσο για τα φληναφήματα περί «δικαίου» που ξεστόμισε χθες ο πρωθυπουργός, σκοντάφτουν στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και η οποία οδήγησε στο κλείσιμο του διπλανού κτιρίου στο Ιδρυμα Κωφών, όπου στεγαζόταν σε επικίνδυνο κτίριο το ΕΕΕΚ Κωφών, το οποίο μεταφέρθηκε στο εξίσου ακατάλληλο κτίριο του 6ου ΕΠΑΛ Αθηνών. Σκοντάφτει ακόμα στο ένα από τα τρία Ειδικά Δημοτικά Σχολεία του λεκανοπεδίου, που έκλεισε πριν από 12 χρόνια και παραμένει κλειστό. Επίσης στις παραιτήσεις κωφών φοιτητών από τις σπουδές τους, επειδή δεν υπάρχει διερμηνεία νοηματικής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και στην πτώση του προσδόκιμου ζωής των αναπήρων, όπως συμβαίνει σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.
Τη «μεγάλη αγωνία» πρωθυπουργού για τους ανάπηρους σχολιάζει με δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Χάρης Χουρδάκης εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ. Θυμίζει μάλιστα ότι η κυβέρνηση συνηθίζει να τους χρησιμοποιεί σαν «ντεκόρ», όπως έκανε στην Κοζάνη, όπου την ώρα που τα ΜΑΤ χτυπούσαν τη διαδήλωση των σωματείων ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομιλούσε με τους δύο μοναδικούς ανάπηρους του νομού που είχαν προσωπικό βοηθό. Και, όπως τονίζει ο Χ. Χουρδάκης, «σήμερα, την ώρα που διαδηλώναμε στις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες της ΔΕΗ για το αυτονόητο, να μη μείνουν χωρίς ρεύμα δύο άνθρωποι με βαριά αναπηρία, η κυβέρνηση έπινε τσάι με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του αναπηρικού κινήματος, που βάζουν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια στην αντιαναπηρική πολιτική τους και μιλάνε για "λαμπρή - ιστορική στιγμή", όταν οι ανάπηροι θα μείνουν χωρίς επίδομα και σύνταξη το Πάσχα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, όχι για τα ψίχουλα, αλλά για όσα δικαιούμαστε και μας αξίζουν».
Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ επέδωσε το υπόμνημά της στην γενική γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Θ. Αλαμπάση, αποσπώντας δέσμευση για πάγωμα των εξώσεων αναπήρων αυτό το διάστημα. Η αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε οι άνθρωποί μας, οικογένειες με αναπήρους να πετιούνται στον δρόμο, εργαζόμενοι που δούλεψαν μια ζωή με χιλιάδες ένσημα να πληρώνουν τις εισφορές στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και να μην μπορεί το κράτος να εξασφαλίσει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους».
Σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε με εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας, η ΣΕΑΑΝ κατήγγειλε την κλιμάκωση των απολύσεων εργαζομένων με αναπηρία ή με άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας, επαναφέροντας το αίτημα για απαγόρευση των απολύσεων των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των γονιών και κηδεμόνων των ΑμεΑ. Κατήγγειλε ακόμα τις δύο πρόσφατες απολύσεις ΑμεΑ, και έθεσε το αίτημα για άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης με αναπηρία και των άλλων 35 συναδέλφων της από τη «Vodafone», όπως και του εργαζόμενου με αναπηρία ο οποίος δούλευε για 8 χρόνια στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ, και απολύθηκε πριν λίγες μέρες.