Επιχείρηση ξεπλύματος της στρατηγικής της ΕΕ για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί η απάντηση της Κομισιόν στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις συνθήκες γαλέρας για χιλιάδες εργαζομένους της γαλλικής πολυεθνικής «Teleperformance».
Η Ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, αναδείκνυε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της «Teleperformance» στην Ελλάδα βρίσκονταν σε απεργιακούς αγώνες σχεδόν έναν χρόνο, μετά και τη δημιουργία επιχειρησιακού Σωματείου. Επίσης ότι η «αξιολόγηση» με βάση ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες παραγωγικότητας αποτελεί «δαμόκλειο σπάθη» για απόλυση πάνω από τους εργαζομένους, στους οποίους έχουν επιβληθεί συνεχής παρακολούθηση και άσκηση πίεσης για αύξηση παραγωγής. Για παράδειγμα, η απουσία λόγω ασθένειας ή για οποιονδήποτε λόγο θεωρείται κάτι «αντιπαραγωγικό» και λόγος να μην ανανεωθεί η σύμβαση ενός υπαλλήλου, ενώ η κατάσταση για τους μετανάστες εργαζόμενους είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτούσε την Επιτροπή πώς τοποθετείται σχετικά με τις καταγγελίες για τις συνθήκες γαλέρας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι της «Teleperformance» στην Ελλάδα, σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και παγκοσμίως. Επίσης, πώς τοποθετείται σχετικά με το γεγονός ότι η αντεργατική Οδηγία 2019/1152 της ΕΕ για «διαφανείς όρους εργασίας», συνδυαστικά με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ «για οργάνωση του χρόνου εργασίας», αποτελεί νομοθετική βάση επί της οποίας οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, όπως αυτή της ΝΔ στην Ελλάδα, οικοδομούν σκληρούς αντεργατικούς νόμους που προωθούν «ευέλικτες» μορφές εργασίας, «ξεχείλωμα» εργάσιμου χρόνου, διάλυση Συλλογικών Συμβάσεων, γενίκευση εργολαβικής εργασίας, καθώς επίσης χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα στην απεργία. Τέλος, πώς τοποθετείται σχετικά με το γεγονός ότι η εταιρεία επιχειρεί να αποποιηθεί τις μεγάλες ευθύνες της απέναντι στους εργαζομένους, ισχυριζόμενη ότι αυτή είναι «έμμεσος εργοδότης» και ότι την ευθύνη για τις Συμβάσεις την έχουν οι εργολάβοι των επιχειρήσεων προσωρινής απασχόλησης, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/104/ΕΚ σχετικά με την «παροχή εργασίας μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης».
Με την απάντηση που δίνει στην Ερώτηση η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Roxana Minzatu, ουσιαστικά εμπαίζει τους εργαζομένους, αποποιούμενη τις ευθύνες της και επικαλούμενη τη «διαφάνεια» για τους όρους γαλέρας στην «Teleperformance».
Οπως σχολιάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, πρόκειται για «διαφάνεια» με μισθούς πείνας, ωράρια - λάστιχο και εργοδοτική τρομοκρατία, κατάσταση που είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής και των Οδηγιών της ΕΕ που νομιμοποιούν την εκμετάλλευση και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιβάλλεται ο καθορισμός του ύψους του μισθού διά νόμου από τις κυβερνήσεις, με τον γνωστό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.
Αλλωστε, δεν έχει την αποκλειστικότητα η «Teleperformance». Αντίστοιχα «ψηφιακά» κάτεργα, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, επιβεβαιώνουν ότι η εργασιακή ζούγκλα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στην ΕΕ του «κράτους δικαίου».
Αποτελεί δε ειρωνεία το ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επηρεάζει το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, την ώρα που οι απεργίες βγαίνουν καθημερινά καταχρηστικές και παράνομες ακριβώς με βάση τους νόμους και τις Οδηγίες της και αυτούς των κυβερνήσεων. Ετσι, πρωτοπόροι συνδικαλιστές διώκονται και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα καταστολής, όπως κάμερες επιτήρησης, ελέγχου και τρομοκράτησης των εργαζομένων.
Οσο και να προσπαθεί η Κομισιόν να κάνει το μαύρο άσπρο, οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Αυτό έδειξε η ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου στην «Teleperformance», όπως και ο μεγάλος απεργιακός αγώνας που διεξάγουν ακούραστα εδώ και σχεδόν έναν χρόνο απαιτώντας την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, την απορρόφησή τους σε άλλα έργα και την υπογραφή ΣΣΕ με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους.