Με αφορμή την αλλαγή χρήσης δεξαμενής, σωματεία και μαζικοί φορείς επαναφέρουν το πάγιο και δίκαιο αίτημα
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Πέραμα |
Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση το θέμα αποσύρθηκε, ενώ την πρόθεσή τους να παρέμβουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ζήτημα είχαν γνωστοποιήσει έγκαιρα φορείς και σωματεία του Περάματος, όπως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ώστε να εκφράσουν την έντονη διαφωνία τους με μια τέτοια εξέλιξη, καθώς ήδη η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης της υποβληθείσας ΜΠΕ.
Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της πόλης απαιτούν το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να μην εγκρίνει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η συγκεκριμένη εγκατάσταση βρίσκεται δίπλα στον ΑΡΜΟ, εντός οικιστικού ιστού, σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και σχολεία. «Δεν είναι δυνατόν», τονίζουν οι φορείς και τα σωματεία, «ενώ υπάρχουν σπίτια σε κοντινή απόσταση, να προσποιείται η ΜΠΕ πως δεν τα βλέπει και να εισηγείται θετικά».
Στο Πέραμα όλος ο λαός ζει καθημερινά την αγωνία μήπως συμβεί Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) από την παρουσία 149 καζανιών των εταιρειών πετρελαιοειδών και της COSCO, μήπως γίνει ένα νέο «Μάτι», νέα «Τέμπη». Ο φόβος και η ανησυχία μεγαλώνουν καθώς δεν υπάρχει πραγματικός δεύτερος δρόμος διαφυγής προς χρήση αυτήν τη στιγμή, και ο λαός θα εγκλωβιστεί.
Απέναντι σε αυτούς τους εγκληματικούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν μετατρέψει το Πέραμα σε «ωρολογιακή βόμβα», με ανυπολόγιστες συνέπειες, με τη σφραγίδα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, το εργατικό κίνημα της πόλης, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαζικοί φορείς, ο περαματιώτικος λαός, όλα αυτά τα χρόνια, κόντρα στη σιωπή των δημοτικών αρχών των τελευταίων 20 χρόνων - και της σημερινής - που απουσίαζαν από όλες τις κινητοποιήσεις, αντιστέκονται σθεναρά και διεκδικούν τη μετεγκατάσταση όλων των καζανιών του θανάτου εκτός οικιστικού ιστού, την απόδοση των χώρων των δεξαμενών στον λαό ως χώρου πρασίνου και αναψυχής, χωρίς επιχειρηματική δράση, με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος και μόνο αποτελεί πραγματική λύση στο πρόβλημα «ζωής και θανάτου», εξαλείφοντας τις πιθανότητες βιομηχανικού ατυχήματος και μειώνοντας τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας που βάσει μελετών έχουν αυξηθεί στην περιοχή, λόγω εισπνοής βλαβερών αερίων.
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Βασίλης Βατίστας, δημοτικός σύμβουλος Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», αναδεικνύει και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής: «Η δημοτική αρχή Λαγουδάκου (ΝΔ), την ώρα που δηλώνει πως διαφωνεί με τη συγκεκριμένη αλλαγή χρήσης της δεξαμενής της ΕΤΕΚΑ, έχει μεγάλες ευθύνες όταν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), που και η ίδια στηρίζει και προωθεί, θεωρείται δεδομένη η λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών εντός λιμενικής ζώνης κάτω από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ΕΤΕΚΑ.
Επιπλέον, το ΓΠΣ διατηρεί και διαφυλάσσει για άλλα 20 χρόνια τις χωρικές εκτάσεις για λογαριασμό των εταιρειών πετρελαιοειδών εκτός λιμενικής ζώνης πάνω και κάτω από τη Λ. Δημοκρατίας, παρά τις νέες χρήσεις γης που προβλέπονται, και αργότερα μπορούν οι εταιρείες να τις αξιοποιήσουν ή να τις μοσχοπουλήσουν. Αυτές οι νέες χρήσεις εντάσσονται στον επιχειρηματικό σχεδιασμό με οχλούσες δραστηριότητες (πολεοδομικό κέντρο πόλης, βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης, μπόλικο τσιμέντο με συντελεστή 1,2), ενώ δεν υπάρχει καμία αυτοτελής πρόβλεψη συνέχισης του δεύτερου δρόμου διαφυγής.
Επομένως, το να διαφωνεί η δημοτική αρχή στα επιμέρους ενώ νομιμοποιεί με την προώθηση του ΓΠΣ τη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων είναι υποκρισία».
Οι φορείς και τα σωματεία της πόλης τονίζουν ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας, μέχρι τα καζάνια του θανάτου να φύγουν από την πόλη μας. 'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!
Εχουμε αποδείξει ότι τα καταφέρνουμε! Με τον συντονισμό μας, την παρέμβασή μας σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και τον διαρκή αγώνα μας, καταφέραμε να βρεθούν πόροι από την Περιφέρεια για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, κατορθώσαμε τα Ωνάσεια Σχολεία στο Πέραμα να μείνουν στα χαρτιά για το έτος 2025 - 2026, παρά τη στήριξη της δημοτικής αρχής στο εγκληματικό αυτό νομοθέτημα.
Ετσι θα επιβάλουμε με τον αγώνα μας την απομάκρυνση των καζανιών. Η προοπτική και ελπίδα βρίσκεται στους μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες!».