Εξαντλητικά τα προγράμματα για τους οδηγούς, προβληματική η κατάσταση των συρμών
Σε σοβαρά προβλήματα, που αφορούν στο προσωπικό, στα συστήματα ασφαλείας και υποδομές, αναφέρεται εισήγηση δύο μελών της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ (σταθερές συγκοινωνίες), την οποία κατέθεσαν στη διοίκηση της εταιρείας στις αρχές Απρίλη.
Επισημαίνουν ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε όλη τη ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικός και μετρό). Ετσι, το υπάρχον προσωπικό στις Γραμμές 1, 2 και 3 αντιμετωπίζει συσσωρευμένη κόπωση, εργάζεται πολλές χιλιάδες ώρες επιπλέον του κανονικού ωραρίου, δεν λαμβάνει τις προβλεπόμενες ημέρες άδειας ή και ανάπαυσης και - σε αρκετά μεγάλο ποσοστό - είναι μεγάλο σε ηλικία.
Υπάρχουν εργαζόμενοι, σημειώνουν, «οι οποίοι δεν έλαβαν όλες τις ημέρες άδειας κατά τα προηγούμενα έτη», «εργάζονται ή και θα εργαστούν αδιάλειπτα σε καθεστώς κυλιόμενου - εναλλασσόμενου ωραρίου για 30 και πλέον χρόνια, χωρίς να υπάρχει μια στοιχειώδης πρόβλεψη αλλαγής θέσης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα εργαζόμενου ο οποίος σε λίγες ημέρες συνταξιοδοτείται και εργάζεται ως οδηγός επί 38 χρόνια! Επιπροσθέτως, αυτός ο εργαζόμενος, εργάζεται σε πρόγραμμα κυλιόμενου - εναλλασσόμενου ωραρίου και σύμφωνα με σχετική μελέτη που έχει γίνει για το επάγγελμα των οδηγών συρμών, όσον αφορά τα ΒΑΕ των οδηγών προκύπτει ότι έχει πραγματικό χρόνο εργασίας περίπου 6 χρόνια επιπλέον»!
Τα δύο μέλη θέτουν σοβαρά ερωτήματα, με τα οποία προειδοποιούν ουσιαστικά την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρείας, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος πάλι θα επικαλούνται το «ανθρώπινο λάθος». Τα ερωτήματα είναι τα εξής:
Πόσο ασφαλές είναι να οδηγεί ένας εργαζόμενος 62 ετών έναν συρμό ο οποίος σε πλήρη χωρητικότητα έχει περίπου 1.200 επιβάτες; Πόσο ασφαλές είναι να εργάζεται κάποιος σε ηλικία 62 ετών σε κυλιόμενο - εναλλασσόμενο ωράριο και επί 44 χρόνια, πραγματικού εργάσιμου χρόνου;
Περαιτέρω σημειώνουν ότι έχουν εντοπίσει περιπτώσεις εργαζομένων που «εργάζονται αδιάλειπτα, χωρίς ρεπό ή άδεια για πάνω από 60 ημέρες» ή και ότι δεν έχουν επαρκή χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των δύο βαρδιών.
Εξίσου σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις του για τα προβλήματα στους συρμούς και τα συστήματα ασφαλείας.
Ενδεικτικά σημειώνουν ότι από τον Ιούλιο του 2024 έχουν καταγραφεί σχεδόν δέκα περιπτώσεις συρμών που έχουν παρουσιάσει πρόβλημα στα φρένα, δηλαδή χαλαρή πέδηση εκατοντάδες μέτρα και ενώ είχε ενεργοποιηθεί η «πέδη ανάγκης», με αποτέλεσμα «ο συρμός να μην σταθμεύσει εντός του σταθμού ή στην προβλεπόμενη θέση». Σε μια περίπτωση, συρμός σταμάτησε περίπου 10 μέτρα μετά την αποβάθρα σε μια άλλη περίπου 50 μέτρα μετά. «Σήμερα», τονίζουν, «9 μήνες μετά την πρώτη αναφορά μας, τα προβλήματα στην πέδηση των συρμών συνεχίζονται. Εχουμε καταγεγραμμένα τέσσερα επιπλέον περιστατικά το τελευταίο διάστημα, όπου συρμός δεν ακινητοποιήθηκε εγκαίρως».
Ακόμα αναφέρονται σε ενδείξεις δυσλειτουργίας στα δύο συστήματα σηματοδότησης (INDUSI, παλαιότερο σύστημα, και ATP). Ετσι, πρόσφατα στον σταθμό «Ηράκλειο» στη γραμμή 1, το ένα σύστημα έδινε εντολή στάσης και το άλλο εντολή πορείας.