Eurokinissi |
Από την τραγωδία στο Μάτι και τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα |
Οπως σημείωσε για το ζήτημα αυτό, της άσκησης έφεσης κατά πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν τους κατοίκους και όλους τους ανθρώπους που πληγήκαν από τις φονικές καταστροφές στο Μάτι και στη Μάνδρα, «ως "Λαϊκή Συσπείρωση" σταθερά όλα αυτά τα χρόνια καταψηφίζουμε τις εισηγήσεις για την άσκηση τέτοιων εφέσεων και καταγγέλλουμε τη σημερινή και τις προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις και τις παρατάξεις που υπερψηφίζετε την άσκηση εφέσεων, με το αιτιολογικό ότι τάχα η Περιφέρεια δεν ευθύνεται γι' αυτές τις καταστροφές. Φυσικά, κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει υπερασπιστεί με σθένος τον δήθεν ολοκληρωμένο και επαρκή σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, ώστε να δικαιολογείται ο ισχυρισμός περί δήθεν έλλειψης ευθύνης. Αντίθετα, με τον πλέον επίσημο τρόπο, έχουμε ακούσει τον περιφερειάρχη να παραδέχεται ότι η Αττική δεν είναι αντιπλημμυρικά θωρακισμένη. Δεν μπορεί, λοιπόν, να μην φταίει κανείς! Ούτε μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε τα κροκοδείλια δάκρυα και το παιχνίδι των αρμοδιοτήτων, με τον έναν να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλον, και τελικά κεντρική διοίκηση, Περιφέρεια και δήμοι να ασκούν εφέσεις, με το ίδιο αιτιολογικό, στρεφόμενοι ουσιαστικά απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τους αγαπημένους τους και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την τραγωδία της καταστροφής. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αυτοπυρπολήθηκαν!».
Και συνέχισε απαντώντας στο δήθεν επιχείρημα ότι οι εφέσεις γίνονται γιατί υπάρχει υποχρέωση από τον νόμο: «Σας απαντούσαμε ότι αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και πολύ περισσότερο άδικος. Γιατί κατά τη γνώμη μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι διεκπεραιωτικό, αλλά πολιτικό όργανο και επομένως η ψήφος μας πρέπει να ανταποκρίνεται στη συνείδησή μας. Γιατί η επίκληση στον θεσμό της Δικαιοσύνης αποδεικνύεται ότι για το κράτος γίνεται αλά καρτ, αφού δεν είναι δυνατό μια δικαστική απόφαση να θεωρείται a priori εσφαλμένη και να επιβάλλεται η άσκηση έφεσης κατά αυτής. Γιατί πολύ περισσότερο, με αυτό τον τρόπο το αστικό κράτος, με καταμερισμένους ρόλους από κεντρική διοίκηση, Περιφέρειες και δήμους, αλλά με ενιαίο τρόπο τελικά, δείχνει το πιο εχθρικό του πρόσωπο απέναντι στον λαό.
Το τεράστιο κύμα της λαϊκής οργής μετά από την εγκληματική τραγωδία των Τεμπών, οι μεγαλειώδεις εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις και απεργίες, η πλατιά συζήτηση μέσα στους εργαζόμενους και τον λαό για την ουσία αυτής της πολιτικής, που υπηρετεί τα κέρδη και λογαριάζει ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής προκαλώντας Τέμπη, Μάτι, Μάνδρα κ.λπ., έχουν αλλάξει πολλά. Αυτός είναι ο καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων. Πριν από λίγες μέρες, λόγω της διαρκούς λαϊκής κατακραυγής, αυτή που εμείς θεωρούσαμε ότι πρέπει να εκφράζουμε εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να φέρει διάταξη στον νόμο 5193/2025, με την οποία ορίζεται ότι το Δημόσιο, η Περιφέρεια και οι δήμοι δεν ασκούν εφέσεις ή παραιτούνται από τις ήδη ασκηθείσες εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων, που επιδικάζουν σε βάρος τους χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη υπέρ των ανθρώπων που πληγήκαν από τις καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι. Να λοιπόν που οι άδικοι νόμοι αλλάζουν, όταν ο λαϊκός παράγοντας δεν υποχωρεί αλλά σταθερά και μαχητικά παλεύει για το δίκιο του! Και τότε, ο καθένας κρίνεται για τη στάση που έχει κρατήσει.
Παρ' όλα αυτά, αντί σήμερα να μας φέρετε μια εισήγηση για την παραίτηση από τις ήδη ασκηθείσες εφέσεις, μας φέρνετε να ψηφίσουμε μία εισήγηση για τον καθορισμό της αμοιβής της μεγάλης δικηγορικής εταιρείας που έχει αναλάβει τις σχετικές υποθέσεις, 8.000 ευρώ ανά υπόθεση ουσιαστικά, και μάλιστα με το ίδιο μονότονο αιτιολογικό ότι "η Περιφέρεια Αττικής ΔΕΝ έχει καμία ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική την 23.7.2018" και μάλιστα ορίζοντας ότι "ο καθορισμός των ανωτέρω αμοιβών θα ισχύει εφεξής για όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με την πυρκαγιά στο Μάτι και την πλημμύρα στη Μάνδρα και θα είναι ενιαία για όλους τους δικηγόρους - τις δικηγορικές εταιρείες που έχουν αναλάβει ή θα αναλάβουν αντίστοιχες υποθέσεις". Η εισήγηση φέρει ημερομηνία 11.04.2025, δηλαδή την ίδια μέρα που ο παραπάνω νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ενώ βέβαια είχαν προηγηθεί πλήθος δημοσιευμάτων και φυσικά η σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Δεν τον γνωρίζατε ή σας παρέσυρε η γραφειοκρατική πεπατημένη σ' ένα τέτοιο τόσο κρίσιμο ζήτημα;
Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποσύρετε το θέμα».
Τελικά με τη δικαιολογία ότι αφορά σε εκκρεμότητες του παρελθόντος, η περιφερειακή αρχή κατά πλειοψηφία ενέκρινε την αμοιβή για την έφεση.