Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΚΑ
Επαναλαμβανόμενες απεργίες των γιατρών

Σε νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στον Ιούνη προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ μετά την -εδώ και ένα χρόνο- κοροϊδία της κυβέρνησης και της Διοίκησης του Ιδρύματος ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους και ιδιαίτερα των 5.500 συμβασιούχων γιατρών. Βέβαια, περιθώρια για την απροκάλυπτη κοροϊδία αφήνουν και οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες τόσο με τον περιορισμένο χαρακτήρα των αιτημάτων, όσο και την τακτική τους.

Πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση -διά στόματος του πρώην υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση- υποσχόταν τακτοποίηση των συμβασιούχων γιατρών με ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση σε περίπτωση που δε θα είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) του υπουργείου Υγείας. Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ δεν ήρθε στη Βουλή και η κυβέρνηση έσυρε τρεις φορές στα δικαστήρια του γιατρούς τους ΙΚΑ βγάζοντας παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης όπως διατυπώθηκε από το διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) στις 18.5.2002 ήταν η προκήρυξη, με δόσεις, θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) κάθε δυο - τρεις μήνες, όπως, περίπου, αποφάσισε στις 16/5/2002 το ΔΣ για την προκήρυξη 550. Ο διοικητής του ΙΚΑ επικαλέστηκε συνταγματικό κώλυμα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενώ πρόσθεσε, με υποκριτικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στην εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που, όπως αναφέρεται, δίνει λύση στους συμβασιούχους.

Με απόφαση του συνεδρίου της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ θα γίνουν απεργίες στις 7, 10, 13, 18, 21, 25 και 28 Ιούνη 2002. Οι γιατροί ζητούν αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τη χορήγηση επιδομάτων βιβλιοθήκης και εξομάλυνσης.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις τα έκτακτα περιστατικά θ' αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ