Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Ε, όχι και επίτιμος διδάκτορας ο Ματθίας...

Το Συμβούλιο ζητάει να αναβληθεί η προγραμματισμένη αυριανή εκδήλωση για αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου θα αναγορευτεί ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητούν με επιστολή τους στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Γ. Μπαμπινιώτη, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα οι πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας, Μ. Γλέζος, Γ. Α. Μαγκάκης και Ε. Μαχαίρας, αντίστοιχα.

Οι τρεις αντιστασιακοί με την επιστολή - έκκλησή τους ζητούν να μην εμπλακεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών - σ' αυτή την κρίσιμη φάση - στην οξύτατη αντιδικία για το εθνικό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων παραμένει άλυτο επί 57 χρόνια.

Στην επιστολή τους στιγματίζουν την τακτική και πρακτική του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η «ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα θα θεωρηθεί επιβράβευση των ενεργειών του και κατά συνέπεια συστράτευση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με τις δυνάμεις εκείνες που επιδιώκουν την αναγνώριση δικαιώματος ετεροδικίας υπέρ του γερμανικού δημοσίου και τη ματαίωση οποιασδήποτε αποζημίωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας».

Ειδικότερα, για το νομικό θέμα της ετεροδικίας, στην επιστολή τους τα μέλη του προεδρείου του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές οφειλές σημειώνουν ότι αρμόδια να δικάζουν τα εγκλήματα αυτά είναι τα δικαστήρια των θυτών και όχι τα δικαστήρια της χώρας των θυμάτων.

Παράλληλα, οι Μ. Γλέζος, Γ. Α. Μαγκάκης και Ε. Μαχαίρας αναφέρουν ότι αν το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα τον Στ. Ματθία θα επιβραβεύσει δικαστές που συντάσσονται σ' ένα εθνικό θέμα με τις θέσεις της Γερμανίας.

Η Ενωση Θυμάτων Κατοχής

Παρόμοια επιστολή στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας Γ. Μπαμπινιώτη έστειλε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής, ζητώντας την αναβολή της προγραμματισθείσας τελετής, προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου για την αναθεώρηση της απόφασης απονομής του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στον Στ. Ματθία.

Στην επιστολή της η Ενωση Θυμάτων αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά, που ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου ενεπλάκη με τόσο προσωπικό τρόπο στην έκβαση μιας υπόθεσης η οποία άπτεται όχι μόνο του δίκαιου αιτήματος των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά ακόμη και της εθνικής ανεξαρτησίας, καθώς προτείνει τα θύματα να δικαστούν στα δικαστήρια της χώρας των θυτών!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώνεται σήμερα η ακρόαση στη Χάγη (2011-09-14 00:00:00.0)
Το ΣτΕ «προστατεύει» το γερμανικό δημόσιο (2006-12-12 00:00:00.0)
Διαμαρτύρονται για τις τιμές στο Ματθία (2002-08-02 00:00:00.0)
Αστοχη και άκαιρη ενέργεια η βράβευση Ματθία (2002-06-22 00:00:00.0)
Οδηγούνται σε δικαστικό λαβύρινθο (2001-02-16 00:00:00.0)
Σύννεφα στις σχέσεις κυβέρνησης και ηγεσίας Δικαιοσύνης (1998-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ