Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΕΝΩΜΕΝΟΙ»
Πολιτική λαϊκής συσπείρωσης και διεκδίκησης

Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο Πατρών Παναγιώτη Κοσιώνη

Η δράση και η προσφορά στα κοινά του υποψηφίου δημάρχου Πατρών με το συνδυασμό «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι», Παναγιώτη Κοσιώνη, είναι γνωστά στην Πάτρα και σε ολόκληρη την περιοχή της Αχαΐας.

Υπηρετεί την ΤΑ ενεργά τρεις δεκαετίες περίπου με μικρά διαλείμματα (Κοινοτικός Σύμβουλος στον Αλισσό από 1975-1982, από το 1982-1989 Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας, πρόεδρος ΔΣ, αντιδήμαρχος) - είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και από το 1987-1989 πρόεδρος - μέλος της Εταιρίας Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος. Βουλευτής του ΚΚΕ σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1989 - 1993. Επανεξελέγη το 2000 και είναι αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης δίνει το στίγμα του συνδυασμού και της εκλογικής μάχης, επιμένοντας πως «προσπάθειά μας θα είναι ακριβώς αυτή, να συσπειρώσουμε τις λαϊκές μάζες, όλο το λαό, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα».

Η συζήτηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Πατρών έχει ως εξής:

- Δίνετε μια πολιτική μάχη, διεκδικώντας την ανάδειξη του συνδυασμού σας στη διοίκηση του δήμου. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα μεγάλα προβλήματα, αν ο λαός σας αναδείξει στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και πού θα στηριχτείτε, για να εφαρμόσετε την πολιτική σας;

- Κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να λύσει προβλήματα της πόλης, αν δεν έχει μαζί του το λαό. Η προσπάθειά μας θα είναι ακριβώς αυτή, να συσπειρώσουμε τις λαϊκές μάζες, όλο το λαό, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα. Αν ένας δήμαρχος, όπως ήταν η τακτική μέχρι τώρα, δεν το κάνει αυτό, τότε οι αποφάσεις που παίρνει, τις παίρνει για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Κι είναι πασίγνωστο πως το χαρακτηριστικό της Πάτρας είναι ότι υπάρχει ένα πολιτικοοικονομικό σύμπλεγμα που ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα.

Στα χνάρια της κυβερνητικής πολιτικής

- Πώς κρίνετε την πολιτική του νυν δημάρχου Ευάγγελου Φλωράτου και θεωρείτε ότι κατά κάποιο τρόπο αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των περασμένων τετραετιών με δήμαρχο τον Ανδρέα Καράβολα;

- Στην πραγματικότητα, σε θέματα γενικότερης πολιτικής που έχουν σχέση με το θεσμό της ΤΑ, δηλαδή με όλα αυτά τα νομοθετήματα που υποβιβάζουν και υποβαθμίζουν τον πρώτο βαθμό της ΤΑ, που στην πραγματικότητα πρέπει να είναι μια μορφή λαϊκής εξουσίας, εκεί δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ τους, των δώδεκα χρόνων του κ. Καράβολα και των τεσσάρων χρόνων του κ. Φλωράτου. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι και η προηγούμενη δημοτική αρχή στις τρεις τετραετίες της και η παρούσα δημοτική αρχή ποτέ δεν έκαναν την παραμικρή διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση, δεν αξίωσαν με κανέναν τρόπο τα χρήματα που χρωστάει η κυβέρνηση προς την ΤΑ και είναι πάρα πολλά, δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να ενοχλήσουν την κυβέρνηση. Επομένως από πλευράς πολιτικής και για την ΤΑ και απέναντι στον πρώτο βαθμό της ΤΑ και απέναντι στα προβλήματα της Πάτρας δεν έχουν καμία διαφορά απολύτως. Μια διαφορά φαίνεται στην πρακτική της παρούσης δημοτικής αρχής, που είναι θα έλεγε κανείς σε εισαγωγικά ριζοσπαστικότερη από την προηγούμενη. Δηλαδή, προχώρησε σε ενέργειες τέτοιες που ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο στην πόλη της Πάτρας και οι οποίοι έχουν κάνει δισεκατομμύρια, ενώ συγχρόνως έχει βοηθήσει με την τακτική της να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ πλούτου και φτώχειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πάτρα, η οποία ήταν το 1985 τρίτη ή τέταρτη από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης, είναι τώρα τρίτη ή τέταρτη από το τέλος. Συγχρόνως, στην Πάτρα έχουμε το φαινόμενο της μεγάλης συγκέντρωσης πλούτου σε πολύ λίγα χέρια και της αύξησης της φτώχειας. Και μιας φτώχειας μάλιστα που έχει και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, δηλαδή είναι περισσότερο στις συνοικίες, εκεί όπου υπάρχει στοιβαγμένη η εργατική τάξη και γενικότερα οι εργαζόμενοι. Η υποδομή σε αυτές τις περιοχές είναι ανύπαρκτη, ενώ στο «ιστορικό κέντρο», για παράδειγμα, έχει βοηθηθεί η γκλαμουριά και η τσέπη κάποιων, οι οποίοι προσκομίζουν τεράστια οφέλη και από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την πολιτική της δημοτικής αρχής.

Πλατιά αγωνιστική συσπείρωση

- Ισχυρίζονται πολλοί ότι η Δημοτική Κίνηση με την οποία είστε υποψήφιος δήμαρχος δε συσπειρώνει άλλες δυνάμεις πέρα από τους κομμουνιστές. Ποια είναι η πραγματικότητα;

- Χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα γιατί τους έχει πιάσει πανικός. Επειδή αυτή η παράταξη παρουσιάζει ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά. Δε λέει κανείς ότι αυτή η δημοτική παράταξη δε στηρίζεται από το ΚΚΕ, δεν το κρύψαμε ποτέ και δεν κρύψαμε ποιος είμαι κι εγώ ο ίδιος με μια πορεία 40 ετών στα πολιτικά πράγματα της Πάτρας. Εάν ανατρέξει κανείς λίγο πιο πίσω όχι μόνο στο ίδιο το ψηφοδέλτιο που υπήρχε στις προηγούμενες εκλογές το 1998, αλλά και σε εκείνα που έχουν προηγηθεί, θα δει ότι ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Απόδειξη δε αυτού είναι ότι στο παρόν δημοτικό συμβούλιο με την προηγούμενη σύνθεσή του στους έξι δημοτικούς συμβούλους οι τρεις δεν είχαν καμιά σχέση με το ΚΚΕ και στην υπάρχουσα σύνθεση είναι δύο στους έξι. Είναι άνθρωποι που αποδέχτηκαν το πρόγραμμα και την πολιτική της δημοτικής παράταξης για τα τεκταινόμενα στο Δήμο της Πάτρας. Και αυτό ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο, αν δει κανείς ποια είναι η σύνθεση των άλλων δημοτικών παρατάξεων. Είναι όλα κομματικά στελέχη. Επομένως όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά το χρησιμοποιούν με ένα τρόπο υποβολιμαίο που θέλουν να παρουσιάσουν την κατάσταση ακριβώς αντίθετη από ό,τι είναι.

- Είναι γεγονός ότι η μεγάλη πολύμορφη δραστηριότητα της Κίνησής σας συνήθως αποσιωπάται από τα τοπικά ΜΜΕ. Γιατί αυτή η μεταχείριση;

- Κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μη γνωρίζει πλατιά ο κόσμος τις παρεμβάσεις που κάνουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως έξω. Δε θέλουν να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των δραστηριοτήτων μας. Εμείς είμαστε μια παράταξη που έχει μια συγκεκριμένη δομή, δεν είναι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι, έχει γραμματεία, έχει επιτροπές για όλα τα κοινωνικά, πολιτικά, αθλητικά και οικονομικά προβλήματα. Αυτές οι επιτροπές έχουν αναλάβει πολλές φορές το ρόλο της ενημέρωσης του κόσμου, όταν οι δραστηριότητές μας για όλα αυτά τα λαϊκά προβλήματα ενταφιάζονται από τα ΜΜΕ. Πρέπει να υποθέσει κανείς λογικά ότι αν μια μεγάλη μερίδα Πατρινών γνώριζε τις δραστηριότητές μας, η αποδοχή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη και αυτό προέρχεται και από το γεγονός ότι αυτή η παράταξη χωρίς παρωπίδες προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της κατάστασης που επί 16 ολόκληρα χρόνια υπάρχει στην Πάτρα.

Αισιόδοξοι μαζί με το λαό

- Ο συνδυασμός σας στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε το 27% των ψήφων του πατραϊκού λαού. Τι εκτιμάτε σχετικά με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα σ' αυτές τις εκλογές;

- Κατ' αρχάς πρέπει να τονίσει κανείς ότι αυτή η δημοτική παράταξη έχει μια ιστορία πάνω από δέκα χρόνια. Εχει συμμετάσχει σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις με διαρκώς αναβαθμιζόμενο ποσοστό σε κάθε μια απ' αυτές. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, παρά τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αντιπαράθεση από τις άλλες παρατάξεις και παρά την ελάχιστη προβολή από τα ΜΜΕ, έφτασε γύρω στο 27%. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε μια δημοσκόπηση, την οποία βέβαια δεν είχε παραγγείλει η παράταξή μας και παρά την προσπάθεια αφανισμού της δημοτικής παράταξης από τα ΜΜΕ, το ποσοστό φάνηκε ακόμα μεγαλύτερο, δηλαδή 27,5% που σημαίνει ότι η τάση ανόδου που υπάρχει είναι σημαντική.

- Ποιες θα είναι οι δικές σας παρεμβάσεις σε κεντρικά ζητήματα που αφορούν την πόλη της Πάτρας;

- Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσει κανείς είναι ότι εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη για την ΤΑ. Πιστεύουμε ότι ορισμένα πράγματα που έχουν βγει με κυβερνητικές αποφάσεις πιθανόν να έχουν και δυνητικό χαρακτήρα, δηλαδή θα μπορούσε μια δημοτική αρχή που να προέρχεται από τη δική μας παράταξη να τα ρυθμίσει με διαφορετικό τρόπο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υπολείμματα της ΤΑ που έχουν αφήσει, για μεγαλύτερη συσπείρωση του κόσμου, απαίτηση από την κυβέρνηση μιας αλλαγής πολιτικής σε σχέση με την Πάτρα και το τρίτο είναι ότι μπορείς να εφαρμόσεις μια πολιτική τέτοια που να δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις συσπείρωσης π.χ. έχουμε τα δημοτικά διαμερίσματα εδώ τα οποία είναι γλάστρες, ούτε αποφάσεις μπορούν να πάρουν, ούτε κάποια πρωτοβουλία μπορούν να αναλάβουν, ούτε τίποτα. Εμείς προσβλέπουμε σε δημοτικά διαμερίσματα τα οποία θα έχουν δική τους δυναμική, δικές τους αρμοδιότητες και δικό τους προϋπολογισμό, ευθύς εξαρχής όταν κατοχυρωθεί ο προϋπολογισμός του δήμου. Επομένως, θα μπορούν να έχουν άμεση σχέση με τη γειτονιά και με τις συνελεύσεις που θα κάνουν με τους πολιτιστικούς συλλόγους να καθορίζουν την πολιτική που θα ακολουθούν. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργούνται πόλοι συσπείρωσης γύρω από τη δημοτική αρχή, η οποία θα μπορεί να πιάνει όλες τις κοινωνικές παραμέτρους, όλους τους κοινωνικούς παράγοντες, αντίθετα με την πρακτική όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών, που μέχρι τώρα παίρνουν αποφάσεις μέσα σε τέσσερις τοίχους, για κοινωνικές ομάδες όπως είναι ο Εμπορικός Σύλλογος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς τη συμμετοχή καθόλου αυτών των ανθρώπων. Θεωρούμε αδιανόητο να συνεδριάζεις και να παίρνεις αποφάσεις κι αυτές οι αποφάσεις να μην είναι σε κοινή συνεδρίαση με αυτούς τους κοινωνικούς παράγοντες.


Ν.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ