Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να εντείνουμε τις προσπάθειες για συσπείρωση και αγωνιστική διεκδίκηση

Αποσπάσματα από την ομιλία του στη χτεσινή ημερίδα

Αναφερόμενος, στην αρχή της ομιλίας του, ο Σπ. Χαλβατζής στις επιπτώσεις από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σημείωσε: Τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων, του λαού, για έργα που θα τα εκμεταλλεύονται ιδιωτικές επιχειρήσεις, την επομένη των αγώνων. Τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους ελεύθερους χώρους της πόλης. Την προώθηση νέων «αντιτρομοκρατικών» μέτρων, που στόχο έχουν την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, για να μπορούν πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίζουν το εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα. Την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, κατάργηση σε πολλές περιπτώσεις των συλλογικών συμβάσεων, του οχταώρου, αλλά και πολλά εργατικά ατυχήματα. Την πολύμορφη προσπάθεια ιδεολογικής χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού, ειδικά των νέων, και με τον «εθελοντισμό», σε μια περίοδο που δεν ενισχύεται, δεν αναπτύσσεται ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός, αλλά, αντίθετα, προβάλλεται ο πρωταθλητισμός του κέρδους και των εταιριών, ο σκληρός ανταγωνισμός.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο σήμερα, δύο χρόνια πριν από τη διεξαγωγή των ΟΑ, ο Σπ Χαλβατζής σημείωσε: Η Αθήνα καθημερινά στραγγαλίζεται από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ασφυκτιά από την έλλειψη πρασίνου και πνίγεται από την καταστροφή των ελεύθερων χώρων της. Οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από αφόρητες συνθήκες κίνησης, εργασίας και διαβίωσης. Χιλιάδες άνεργοι, Ελληνες και αλλοδαποί, ειδικά νέοι άνθρωποι, υποφέρουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, των μεγαλοσχημόνων, των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων που μας κυβερνούν, επιχειρούν να δώσουν τη χαριστική βολή στην πόλη μας, αλλά και στη ζωή μας.

Ο Σπ. Χαλβατζής θύμισε ότι η «Συμπαράταξη», εδώ και πολύ καιρό, είχε υποστηρίξει ότι οι ΟΑ θα στιγματιστούν από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την πολύμορφη αξιοποίησή τους, σε βάρος των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων του λαού. «Γεγονός, στο οποίο αντιτιθέμεθα, όχι στα λόγια, αλλά με αγώνες και κινητοποιήσεις: Για να περιφρουρηθούν και να αναπτυχθούν οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι και χώροι πράσινου. Για να μην προωθηθούν τα σχέδια ρεμούλας, αδιαφάνειας, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιστεκόμαστε στην ενσωμάτωση τμημάτων λαού και νεολαίας στον ψευδεπίγραφο "εθελοντισμό". Για να περιφρουρηθούν δημοκρατικά δικαιώματα. Για να μη γίνει ο λεγόμενος εθνικός στόχος του 2004, ένας ακόμα εθνικός βρόχος», αποσαφήνισε.

Ανασκολοπισμός

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον τρόπο με τον οποίο προωθείται αυτός ο λεγόμενος εθνικός στόχος των ΟΑ, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε: Ανασκολοπίζει την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, με έργα που αποτελούν ευκαιρία για τους κερδοσκόπους, τις κατασκευαστικές εταιρίες να περιορίσουν κι άλλο το πράσινο, να καταστρέψουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Προωθεί έναν εθελοντισμό σε εισαγωγικά, που μας υποτιμά και μας προσβάλλει, που τον αξιοποιούν για να συρρικνώσουν εργασιακά δικαιώματα, να προωθήσουν παραπέρα τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Στο όνομα της ασφάλειας των Αγώνων, ενισχύουν την επικυριαρχία των αμερικανικών και άλλων μυστικών υπηρεσιών, στην πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Θύμισε ότι: Πολλοί υπολογίζουν το συνολικό προϋπολογισμό των Αγώνων σε 3 τρισ. δρχ. Ποσά ιλιγγιώδη, που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός. Ομως, τα υπό κατασκευή έργα, μόλις ολοκληρωθούν, δε θα ανήκουν στο λαό. Θα ανήκουν σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους που θα κερδίσουν αρκετά δισ. δρχ. μέσα από την παραχώρηση, διαχείριση, εκμετάλλευση που θα τους κάνει η δημόσια, κατά τα άλλα, εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ».

Τι χρειαζόμαστε

Αναφέροντας τις θέσεις της «Συμπαράταξης», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε χρέος επιτακτικό για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, για κάθε αγωνιστή, να παλέψει: Για την απόκτηση όλων των σημερινών ελεύθερων χώρων για χρήση από το λαό, τους εργαζόμενους, τους νέους και την άμεση απαλλοτρίωση εκτάσεων και οικοπέδων που μπορούν να δώσουν μία επιπλέον ανάσα στην ασφυκτική καθημερινότητα της κάθε γειτονιάς. Για αθλητική υποδομή κατά γειτονιά και στήριξη του ερασιτεχνικού μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Για να διασφαλιστεί ότι τα έργα μετά τους ΟΑ θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του λαού για πολιτισμό, αθλητισμό, ψυχαγωγία και όχι τις ορέξεις του κεφαλαίου.

Ο μονόδρομός της «Συμπαράταξης»

«Παλεύουμε για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στον αγώνα για το χτύπημα της εμπορευματοποίησης των Αγώνων, για όλες εκείνες τις μικρές ή μεγάλες κατακτήσεις που θα φρενάρουν τις αρνητικές εξελίξεις από τις δρομολογούμενες αρνητικές έως καταστροφικές συνέπειες για την πόλη μας. Για πλατύτερη δράση που θα ανοίγει το δρόμο στην αποκατάσταση της κοινωνικής αποστολής του αθλητισμού, στην προστασία και στη διεύρυνση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, στη βελτίωση της πόλης και της εικόνας της για τους εργαζόμενους», σημείωσε.

Ο Σπ. Χαλβατζής είπε ακόμα ότι η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και στη μάχη των δημοτικών εκλογών ενδιαφέρεται για όλα τα προβλήματα που απασχολούν και βασανίζουν τους εργαζόμενους, τους νέους, τους κατοίκους της Αθήνας. Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενδιαφέρουν, απασχολούν πολύμορφα τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας.

Καθώς οι ΟΑ θα έχουν αρνητικές επιδράσεις σε όλη την Αττική και στη χώρα, η «Συμπαράταξη» αγωνίζεται ώστε αυτές να ελαχιστοποιηθούν. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένταση των δραστηριοτήτων μας, ώστε να διευρυνθεί η συσπείρωση δυνάμεων που έχουν αγωνιστική διεκδικητική, μαχητική διάθεση», ξεκαθάρισε, και συμπλήρωσε:

«Η "Συμπαράταξη" θεωρεί ότι, στις σημερινές συνθήκες βαθιάς κρίσης και επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αρνούνται να υποταχτούν στη λογική της "νέας τάξης" και με ό,τι συνεπάγεται αυτή. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη συσπείρωση δυνάμεων με πολλούς νέους ανθρώπους. Για τη "Συμπαράταξη" αυτή η κατεύθυνση είναι μονόδρομος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο τα κοινωνικά προβλήματα (2002-12-11 00:00:00.0)
Αντίσταση και Μέτωπο (2002-10-05 00:00:00.0)
Η ΔΕΗ πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα (2002-09-27 00:00:00.0)
Δραστηριότητες «Συμπαράταξης» (2002-06-01 00:00:00.0)
«Απευθυνόμαστε σ' όλους όσοι θίγονται από την κυβερνητική πολιτική» (2002-04-03 00:00:00.0)
Μέτωπο πάλης για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις (2000-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ