Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Δανεικά 20 δισ. ευρώ στο εξάμηνο

Στο 20% του ΑΕΠ θα φτάσουν τα νέα δάνεια το 2002

Νέο δάνειο 3ετούς διάρκειας και ύψους πάνω από 1,1 δισ. ευρώ (περίπου 380 δισ. δρχ) θα συνάψει την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι το σύνολο των διαφόρων δανείων για το α' εξάμηνο του 2002, από τους Ελληνες και ξένους μεγαλοτραπεζίτες και τους άλλους ρεντιέρηδες των χρηματαγορών, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν με το δημόσιο χρέος της χώρας, φτάνει στο ιλιγγιώδες ύψος των 20 δισ. ευρώ (ή 6,8 τρισ. δρχ.). Για ολόκληρο το 2002 ο κρατικός δανεισμός θα φτάσει τα 29 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του φετινού ΑΕΠ (περίπου 140 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό).

Η σπουδή που δείχνουν οι τραπεζίτες να δανείσουν το ελληνικό κράτος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει τα ψηλότερα επιτόκια ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης, να καταβάλει δηλαδή τα ψηλότερα επιτόκια για το ενιαίο «κοινό» νόμισμα.

Η μεγάλη μάζα του φετινού χρέους έχει συναφθεί στη χρηματαγορά του Λονδίνου μέσω «κοινοπρακτικών δανείων. Το ποσό αυτό πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ και προέρχεται από δυο απανωτά δάνεια (10ετούς και 5ετούς διάρκειας), στις αρχές του Φλεβάρη, για τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτός από τα πολύ ψηλά (για τα δεδομένα του ευρώ) επιτόκια πλήρωσε και πρόσθετα ποσά για προμήθειες. Αλλά και τα δάνεια που δόθηκαν στο «εσωτερικό» της χώρας (10 δισ. ευρώ για το α' εξάμηνο) κατέληξαν σε μεγάλο βαθμό σε ξένες τράπεζες. Από αυτή την κατηγορία τα 5 δισ. ευρώ προήλθαν από 10ετή ομόλογα. Τα υπόλοιπα 4,2 δισ. ευρώ από 7ετή, 5ετή και 3ετή, έναντι μόλις 619 εκατ. ευρώ που αφορούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια (ετήσια, εξάμηνα και τρίμηνα). Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την τακτική της λεγόμενης «χρονικής επιμήκυνσης» του χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ