Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Πυρετός» πολεμικών εξοπλισμών

Αποκαλυπτικά, όσο και ανησυχητικά, είναι τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, που δόθηκαν τις μέρες αυτές στη δημοσιότητα και αφορούν τις παγκόσμιες δαπάνες για τους εξοπλισμούς, τον περασμένο χρόνο. Κι αυτό, για τους παρακάτω κύρια λόγους:

Πρώτον: Σε πείσμα των όσων προπαγανδίζουν οι κάθε λογής απολογητές της «νέας τάξης», περί «τέλους του ψυχρού πολέμου» κλπ., κλπ., οι παγκόσμιες δαπάνες παρουσίασαν και το 2001 - για τρίτη συνεχή χρονιά - νέα αύξηση, κατά 2%, έναντι του 2000. Συγκεκριμένα έφθασαν τα 892 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή σε 160 ευρώ για κάθε κάτοικο του πλανήτη. Την πρώτη θέση στις δαπάνες καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με 281,4 δισ. δολάρια και τη δεύτερη η Ρωσία με 43,9 και μετά η Γαλλία με 40 δισ. δολάρια.

Δεύτερον: Τα ποσά αυτά θα παρουσιάσουν σημαντική νέα αύξηση μέσα στο 2002, γιατί οι περισσότερες κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα αυτές των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών, ενέκριναν σημαντικά πρόσθετα κονδύλια, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη.

Τρίτον: Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη παγκοσμίως θέση στις εισαγωγές εξοπλισμών, ύψους 897 εκατ. δολαρίων (μεγαλύτερες εισαγωγές από τη χώρα μας έκαναν μόνο η Κίνα και η Ινδία) και η Τουρκία στην 6η με ύψος αντίστοιχων εισαγωγών 442 εκατ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ