Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Φιμώνει την ενημέρωση

Σε αδιαφανείς συνθήκες επιλέγει, όπως φαίνεται, να λειτουργήσει το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, διακόπτοντας την ενημέρωση των τηλεοπτικών συντακτών. Με αυτό τον τρόπο το νέο ΕΣΡ ανοίγει το δρόμο της παραπληροφόρησης. Ξεκινά τακτικές που αντί να φωτίζουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο το συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο. Προχωρά σε εν κρυπτώ ουσιαστικά συνεδριάσεις και αποφάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ΕΣΡ συνεδρίασε χτες και συνεδριάζει και σήμερα. Οι συνεδριάσεις γίνονται «σύμφωνα με πληροφορίες», γιατί δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση και ενημέρωση από τον νέο πρόεδρο του ΕΣΡ, Ιωάννη Λασκαρίδη.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΡ --έχει συσταθεί από το 1989 -- που ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της λεγόμενης ανεξάρτητης αρχής αποφάσισαν και... διέταξαν πως από εδώ και στο εξής οι τηλεοπτικοί συντάκτες -- κατά συνέπεια οι πολίτες -- θα ενημερώνονται μέσω.. δελτίων Τύπου!

Η «πρεμιέρα» του πρώτου δελτίου Τύπου έγινε χτες και αποδεικνύει τον τρόπο της ενημέρωσης στον οποίο στοχεύει το ΕΣΡ. Δελτίο Τύπου διανθισμένο από ασάφειες και γενικολογίες. Και για του λόγου το αληθές ιδού ορισμένα παραδείγματα: Αναφέρεται σε «συγκεκριμένο» τηλεοπτικό σταθμό που έχει κληθεί «προς παροχή διευκρινίσεων», χωρίς να κατονομάζει, εσκεμμένα ή όχι, τον τηλεοπτικό σταθμό. Ανεξιχνίαστος είναι και ο λόγος των διευκρινίσεων, αφού μόνο τα μέλη τον γνωρίζουν... Σημειώνεται επίσης πως έχει «δρομολογηθεί έρευνα για άλλες εκπομπές πλειόνων τηλεοπτικών σταθμών». Δεν κατονομάζει ούτε τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ούτε, φυσικά, και τις εκπομπές για τις οποίες έχει δρομολογηθεί η έρευνα.

Με τη μέθοδο των δελτίων Τύπου, ουσιαστικά, το ΕΣΡ στοχεύει στην «παύση» της ενημέρωσης, εγκαινιάζοντας έναν επικίνδυνο δρόμο. Εάν επιμείνει σε αυτή την απαράδεκτη και πρωτοφανή τακτική, θα μεταλλαχτεί σ' ένα κλειστό κλαμπ, που μόνο ο πρόεδρος και τα μέλη του, καθώς και ο υπουργός Τύπου, θα γνωρίζουν δραστηριότητές του και τις αποφάσεις του.

Στη 13χρονη ιστορία του ΕΣΡ έχουν, ως γνωστόν, περάσει αρκετοί πρόεδροι, όπως οι Πρόδρομος Δαγτόγλου, Θεμιστοκλής Κουρουσόπουλος, Γιώργος Κασιμάτης, Παύλος Σούρλας και, τελευταία, ο Βασίλης Λαμπρίδης. Κανένας όμως δε διανοήθηκε να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους «ενημέρωση» μέσω δελτίων Τύπου, με οποιαδήποτε σύνθεση είχε το ΕΣΡ. Οι πόρτες του ήταν πάντα «ανοιχτές» στην ενημέρωση, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και στις απαντήσεις των υπευθύνων. Η ενέργεια του νέου ΕΣΡ δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ερωτήματα. Και μάλιστα όταν ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» και το ΕΣΡ θα πρέπει, μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων του, να εκδίδει πιστοποιητικά διαφάνειας.

Στο χτεσινό δελτίο Τύπου το ΕΣΡ δεν παραλείπει να μιλήσει για «ευαισθησία» και «αμεσότητα» με την οποία παρακολουθεί «τα δρώμενα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». Την ευαισθησία του αυτή όμως, όπως φαίνεται, την καταναλώνει σε «εσωτερικές» διαδικασίες, φιμώνοντας την ενημέρωση και αρνούμενο να δώσει αναφορά στην κοινή γνώμη. Και όλα αυτά σε μια κρίσιμη για τον ραδιοτηλεοπτικό χώρο περίοδο, αφού η ασυδοσία και η αδιαφάνεια εξακολουθούν να βασιλεύουν και η τηλεοπτική εικόνα κάθε μέρα και περισσότερο βυθίζεται στην ασημαντότητα και στη σκανδαλοθηρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η αποσιώπηση του ΚΚΕ (2008-08-06 00:00:00.0)
Υποδείξεις για ...μετριοπάθεια (2005-10-27 00:00:00.0)
Τα «πάθη» της πολυφωνίας (2005-04-26 00:00:00.0)
Αντικειμενικότητα «με το γάντι» (2003-04-02 00:00:00.0)
«Πυροτεχνήματα» με ανταλλαγές απόψεων (2002-09-26 00:00:00.0)
"Σόου" και σχέδιο νόμου (1998-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ