Κυριακή 30 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρώματα» του καλοκαιριού

Εργο του Π. Τέτση
Εργο του Π. Τέτση
Σημαντικές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις πραγματοποιούνται τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού, «εκτός των τειχών» της πρωτεύουσας. Ανδρος, Κέα, Σύρος, Ζάκυνθος, Μέτσοβο... υπόσχονται να μας δροσίσουν και εικαστικά.

Αρχή από την Ανδρο. Εργα ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Πρόκειται για τη δημιουργία του Ισπανού καλλιτέχνη Ζοάν Μιρό (1893-1983). Ενώ υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του Σουρεαλισμού στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, ο Μιρό δημιούργησε ταυτόχρονα το δικό του, ιδιαίτερο και προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα, το οποίο απελευθέρωσε ακόμα πιο έντονα μετά τον πόλεμο, όταν πλέον η αξία του ως καλλιτέχνη είχε αναγνωριστεί. Το μεταπολεμικό του έργο, και ιδιαίτερα αυτό που δημιούργησε μετά το 1957, διακρίνεται για την αγάπη στο χρώμα σε συνδυασμό με την ποιητική και λιτή χρήση της γραμμής, την ευρηματικότητα και το χιούμορ στη χρήση τυχαίων ή και βιομηχανικών αντικειμένων στα γλυπτά του και γενικότερα για την πίστη στη φύση και τη χαρά της ζωής που αποπνέει.

Στη Χώρα της Ανδρου επίσης, στην γκαλερί «Πολύχρωμο», μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Σαρακατσιάνου. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει (έως τις 14 Ιουλίου), τις πρόσφατες ζωγραφικές του δημιουργίες. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, «η αυθεντικότητα της έμπνευσής του και η ένταση της εκφραστικής του δύναμης μας οδηγούν σε μια διαδρομή αισθήσεων μέσα από την πληρότητα πολύπλοκων συνθέσεων κυβοφουτουριστικής αντίληψης και σουρεαλιστικής διάθεσης».

Εργο του Μ. Χάρου
Εργο του Μ. Χάρου
Από την Ανδρο στη Σύρο, όπου για ένατη συνεχή χρονιά τα «Ερμουπόλεια» φιλοξενούν σημαντικούς καλλιτέχνες της εικαστικής τέχνης. Ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης και εικαστικός σύμβουλος του Δήμου Ερμούπολης, συνεπής στο όραμά του για αποκέντρωση, οργάνωσε για το φετινό καλοκαίρι τέσσερις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Συγκεκριμένα τα φετινά «Ερμουπόλεια» φιλοξενούν εκθέσεις των: Οπυς Ζούνη (Πινακοθήκη Κυκλάδων, 5/7-4/8). Εύας Μπουλγουρά (αίθουσα τέχνης Ερμούπολης, 13/7-31/7). Μανώλη Χάρου (αίθουσα τέχνης Ερμούπολης, 7-30/8). Παναγιώτη Τέτση (Πινακοθήκη Κυκλάδων, 10/8-10/9). Η Ο. Ζούνη, η σημαντικότερη ίσως εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στη χώρα μας, θα παρουσιάσει μία αναδρομή από την πλούσια καλλιτεχνική της πορεία. «Απόλυτα αφοσιωμένη στο προσωπικό της ιδίωμα», γράφει στον κατάλογο η Μπία Παπαδοπούλου, «συνυφαίνει την αυστηρότητα και λακωνικότητα της γεωμετρίας, με το συναίσθημα που εκπέμπει η εξπρεσιονιστική της πινελιά». Η δεύτερη μεγάλη αναδρομική έκθεση γίνεται προς τιμήν της Εύας Μπουλγουρά (1917-2000). Ο Χάρης Καμπουρίδης σημειώνει χαρακτηριστικά στον κατάλογο της έκθεσης: «Καταλαβαίνουμε αμέσως τη ζωγραφική της από το θέμα. Τις γυναικείες μοναχικές φιγούρες ξαπλωμένες σε εσωτερικούς σπιτικούς χώρους να αναπολούν, να ονειρεύονται ή να στοχάζονται. Ομως και οι πινελιές της Μπουλγουρά έχουν το μοναδικό, αυτό που οι ομότεχνοί της το ονομάζουν άγγιγμα. Ετσι, όταν ακουμπά το πινέλο πάνω στην επιφάνεια, παύει να είναι μπογιά και γίνεται αμέσως τέχνη». Ο Μ. Χάρος, ένας από τους σημαντικούς μας σύγχρονους εικαστικούς δημιουργούς, «συνδυάζει θαυμάσια» όπως αναφέρει ο Χρ. Χρήστου «αφηρημένα και παραστατικά στοιχεία, σχεδιαστικά και χρωματικά χαρακτηριστικά, μορφές και χώρο σε σύνολα που διακρίνονται για την πειστικότητα της εκφραστικής τους γλώσσας». Τέλος, ο δημιουργός και δάσκαλος, ζωγράφος και χαράκτης, ο Π. Τέτσης, ενδιαφέρεται για όλες τις θεματογραφικές περιοχές - ανθρώπινη μορφή και σκηνές της καθημερινής ζωής, προσωπογραφία και νεκρή φύση, μεμονωμένα πρόσωπα και ομάδες, την τοπιογραφία και τη μεγάλη σύνθεση. Ο Π. Τέτσης παραμένει βαθιά εξπρεσιονιστής. Οχι μόνο σχεδιάζει με χρώμα, αλλά κατορθώνει να μεταφέρει στη ζωγραφική επιφάνεια όλο τον εσωτερικό χαρακτήρα και το εκφραστικό περιεχόμενο του χρώματος, χωρίς να θυσιάζει την οπτική πραγματικότητα.

«Η σκάλα της απόδρασης» του Ζ. Μιρό
«Η σκάλα της απόδρασης» του Ζ. Μιρό
Στην κοντινή μας Τζια, θα πραγματοποιηθούν δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Εργα της Χριστίνας Μόραλη θα παρουσιαστούν στο κτήμα «Βουρκαριανή» της Κέας, από τις 13 έως τις 31 Ιουλίου. Πρόκειται για μια ενότητα έργων που αποτελούνται από κατασκευές από μέταλλο και κεραμικό. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί μια μεγάλη κατασκευή από 500 κρεμαστά ψάρια από αλουμίνιο. Ολες οι κεραμικές φόρμες της Χρ. Μόραλη παραπέμπουν το θεατή σε αφρικάνικα πρωτόγονα κεραμικά.

Στην γκαλερί «Βουρκαριανή» (Βουρκάρι Κέας) φιλοξενείται (έως τις 31 Ιουλίου) έκθεση της ζωγράφου Μαρίας Μπαρμπαρή. Πρόκειται για μια ενότητα έργων με τίτλο: «Στάση - Εικονοστάσι», που αποτελείται από κατασκευές και ζωγραφική. «Μνήμες» ζωγραφιστές που φυλάσσονται και εκτίθενται μέσα σε παλιά εικονοστάσια. Αναφορές σε παρελθόντα χρόνο στην αρχή μιας διαδρομής. Στάσεις που μνημονεύουν εικαστικά κομμάτια μιας ζωής.

Από το Αιγαίο στο Ιόνιο. Εκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Χάρου φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Κρύπτη» στο Μαχαιράδο Ζακύνθου. Περιλαμβάνει έξι παραλλαγές ενός τοπίου στο Ιόνιο (ακριλικά σε χαρτί), που περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο το καθένα την ιδέα ενός τοπίου. Επίσης, παρουσιάζονται έργα που στηρίζονται στην ιδέα ενός τοπίου πραγματικού, αλλά όχι συγκεκριμένου, που έγιναν στα Κύθηρα και ένα ακριλικό, που αναφέρεται σε στίχους του Ανδρέα Κάλβου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12/7 και λειτουργεί καθημερινά 6-9.30μμ. Τηλέφωνο 0695093113.

Τέλος, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο φιλοξενείται μεγάλη έκθεση με τίτλο «"Διαγράφοντας" το σήμερα, το αύριο, το χθες. Νέοι Ελληνες καλλιτέχνες: Αφιέρωμα στο Νομό Ιωαννίνων». Πρόκειται για ένα εικαστικό αφιέρωμα στο Νομό Ιωαννίνων στο οποίο συμμετέχουν 51 νέοι δημιουργοί από όλη την Ελλάδα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 του Σεπτέμβρη. Από τις 15/9 έως τα τέλη Δεκέμβρη τα έργα θα εκτεθούν στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων.


Δημιουργία της Μ. Μπαρμπαρή
Δημιουργία της Μ. Μπαρμπαρή

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα(2022-01-21 00:00:00.0)
Αναδρομική παρουσίαση(2009-08-02 00:00:00.0)
Μορφές και τοπία(2007-04-19 00:00:00.0)
Εικαστικές δημιουργίες στη Σύρο(2002-08-06 00:00:00.0)
Εικαστικές «ματιές» στην περιφέρεια(2002-08-03 00:00:00.0)
Σύρος γλυπτικής(1997-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ