Κυριακή 30 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
Αδήριτη ανάγκη το ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας

Ορισμένες επισημάνσεις με βάση τις θέσεις του ΚΚΕ και τις διαπιστώσεις της έρευνας

«Στο συνταξιοδοτικό τομέα θα υπάρχουν διαφορετικές συντάξεις σε κάθε κλάδο εργαζομένων ανάλογα με το μισθό και τις εισφορές. Στον τομέα της υγείας η παροχή υπηρεσιών θα εξαρτάται από τι μισθό είχες και τι εισφορά έδωσες; Δηλαδή η αντιμετώπιση του καρκίνου ή της καρδιοπάθειας θα εξαρτώνται από το ταμείο που είσαι; Δεν πρέπει να είναι ισότιμες οι παροχές υγείας για όλους;».

Αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα έθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σε περιοδεία της στον Ευαγγελισμό στις 13.9.2000. Ηταν τρεις μήνες μετά την εξαγγελία του Σχεδίου «Υγεία για τον Πολίτη» που είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, ενώ είχαν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό. «Οι παροχές υγείας πρέπει να προσφέρονται ισότιμα είτε είσαι ξένος εργάτης είτε έχεις μισθό άλφα ή βήτα» υπογράμμισε, τότε, η Αλ. Παπαρήγα.

Στα συμπεράσματά της η έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι μεταξύ των περιφερειών υπάρχει «ισότιμη διάχυση του επιπέδου υγείας» και ότι η «χρησιμοποίηση των υπηρεσιών υγείας δεν παρουσιάζει στατιστικά σημαντικές διαφορές».

Μπορεί μ' άλλα λόγια να καταγράφεται μια ισότιμη κατανομή της δυνατότητας χρήσης των υπαρχουσών δομών, αλλά οι κοινωνικές ανισότητες και οι ταξικοί φραγμοί στην πρόσβαση μεγάλωσαν και μάλιστα με κυβερνητικές επιλογές. Οπως για παράδειγμα έγινε με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, που υποτίθεται έγιναν για να μειώσουν τις λίστες. Μα ποιοι είναι στις λίστες; Δεν είναι εκείνοι που προσφεύγουν στις δημόσιες υπηρεσίες και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν με άλλα μέσα την προσπελασιμότητα σε άλλες υπηρεσίες;

Επομένως, η διαπίστωση για τον αποκλεισμό των κοινωνικά αδύναμων απ' τις υπηρεσίες υγείας δικαιώνει τη θέση του ΚΚΕ για τη δημιουργία ενός κρατικού - λαϊκού συστήματος Υγείας που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου και ισότιμα υπηρεσίες υγείας για όλους τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αλλοδαπούς και στα μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τους εννοιολογικούς ορισμούς της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, στο «σύστημα υγείας συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά όλα τα κοινωφελή και ιδιωτικά ιδρύματα και φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας».

Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία, πρόνοια και ασφάλιση και την ευθύνη της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος να την αναλάβει εξ ολοκλήρου το κράτος και η εργοδοσία.

Αντίθετα στις προτάσεις της έρευνας για τη χρηματοδότηση - και στα πλαίσια της υγειονομικής μεταρρύθμισης - αναφέρεται ως αναγκαία η «διεύρυνση της χρηματοδοτικής βάσης της περίθαλψης από τη γενική φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ