Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Στην ενότητα η δύναμη

Μεγάλη συμμετοχή στο διήμερο της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων του ΚΚΕ

«Αγωνιζόμαστε και συντονίζουμε τη δράση μας ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό», ήταν το κοινό μήνυμα, που έστειλαν Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι μέσα από το διήμερο εκδηλώσεων που οργάνωσε η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων του ΚΚΕ στο πάρκο του ΦΙΞ στα Πατήσια, στις 28 και 29 Ιούνη 2002.

Η επιτυχία του διημέρου αποτυπώθηκε στη μεγάλη προσέλευση -κυρίως μεταναστών- και των 24 φορέων των ξένων εργατών. Στα περίπτερα που είχαν στηθεί από τους μετανάστες, την ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων, το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας, το Παράρτημα Οικοδόμων Κυψέλης, τη ΝΑΣ, τη Συμπαράταξη για την Αθήνα, την ΕΕΔΔΑ, Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι έστηναν πηγαδάκια και μάθαιναν καλύτερα ο ένας για τον άλλο.

Στην κεντρική εξέδρα δόθηκαν παραστάσεις από μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα μεταναστών και Ελλήνων. Οι χαιρετισμοί που έγιναν από πλευράς μεταναστών είχαν ως κοινό σημείο αναφοράς τη μεγάλη σημασία που έχουν για αυτούς ανάλογες εκδηλώσεις, καθώς και τη σημαντική δράση του ΚΚΕ για τα προβλήματά τους. Ακόμα επισημάνθηκε ότι βασική αιτία που εξαναγκάζει τους αλλοδαπούς εργάτες σε μετανάστευση είναι η βάρβαρη δράση και οι επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού. Αρκετοί ομιλητές ανέδειξαν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα, όπως το καθεστώς παρανομίας, στο οποίο βρίσκονται μεγάλα τμήματα των αλλοδαπών εργαζομένων, η χρήση τους σαν φθηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, οι μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας.

Στιγμιότυπα απ' την εκδήλωση
Στιγμιότυπα απ' την εκδήλωση
Ο Σ. Μαυροκεφαλίδης, από το Τμήμα Μεταναστών της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα σημείωσε στην ομιλία του ότι ο νόμος 2910 της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση των μεταναστών, ως φθηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, ομήρους στα χέρια των εργοδοτών. Καταλήγοντας παρουσίασε τη δράση και τις θέσεις του Κόμματος για τους μετανάστες και επισήμανε ότι οι μετανάστες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, γεγονός που αναδεικνύει και την ανάγκη κοινής δράσης Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών.

Να έρθουν κοντά στα συνδικάτα, να συσπειρωθούν και να οργανώσουν την κοινή δράση και αντίσταση με τους Ελληνες εργάτες, κάλεσε τους μετανάστες ο Θ. Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ στην ομιλία του.

Ψήφισμα σε πολλές γλώσσες

«Ολοι εμείς, Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενοι, που πήραμε μέρος στις εκδηλώσεις... καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια που έχει σκοπό να μας φέρει σε αντιπαράθεση μεταξύ μας, και συμφωνούμε με την ανάγκη που υπάρχει, να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συντονίσουμε τη δράση μας» για την υπεράσπιση της ειρήνης, «που σήμερα κινδυνεύει από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», της εθνικής ανεξαρτησίας των λαών της Παλαιστίνης, του Ιράκ, της Βενεζουέλας, της Κύπρου, της Κούβας και κάθε άλλης χώρας, που βρίσκεται στο δολοφονικό στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, των δημοκρατικών ελευθεριών απέναντι στην αυταρχική, ρατσιστική πολιτική της ΕΕ, τη συνθήκη Σέγκεν, τους «αντιτρομοκρατικούς» νόμους, τη δράση της Ευρωαστυνομίας, την καταστολή των διαδηλώσεων, τις απελάσεις των μεταναστών και των προσφύγων.

Τα παραπάνω τονίζονται στο ψήφισμα που εκδόθηκε την τελευταία μέρα της εκδήλωσης και διαβάστηκε στα ελληνικά και στις γλώσσες των μεταναστών. Επίσης, αγωνιζόμαστε, συνεχίζεται στο ψήφισμα, για τη διεκδίκηση και τη διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Για την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, την κατάργηση του παραβόλου και της σύμβασης εργασίας ως προϋπόθεσης για την άδεια παραμονής. Για την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων στην εργασία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τον Πολιτισμό. Να μαθαίνουν τα παιδιά των μεταναστών μέσα από το δημοτικό σχολείο, τη γλώσσα τους, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Για την υπεράσπιση όλων των λαϊκών αγωνιστών όσων διώκονται και φυλακίζονται, για τις ιδέες τους και τους αγώνες τους, για να δίνεται πολιτικό άσυλο, σε όλους όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και όπου εκκρεμούν οι διαδικασίες πολιτικού ασύλου, να μη φυλακίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ