Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Στη μοιραία κατάληξη στο ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού οδήγησε η πολιτική της κυβέρνησης στον ψυχιατρικό τομέα

Το τραγικό περιστατικό στον Ευαγγελισμό, όπου ένας ψυχικά άρρωστος σε διέγερση σκότωσε μια νοσηλευόμενη, επίσης ψυχικά άρρωστη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός προαναγγελθέντος θανάτου, το χρονικό του οποίου έγραψε η κυβέρνηση με την πολιτική της στον ευαίσθητο χώρο της ψυχιατρικής.

Ετσι η κυβέρνηση αφού παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, πήρε και ορισμένες αποφάσεις -ιδιαίτερα μετά το σεισμό της 9.9.1999 που καταστράφηκαν κτίρια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) - που αντί να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις ιδιαίτερα με τις εισαγωγές στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων που γίνονταν με εισαγγελικές εντολές - τις λεγόμενες αναγκαστικές εισαγωγές. Τρία χρόνια μετά έφτασαν να αντιμετωπίζουν τα ίδια αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα ψυχιατρεία και έχουν κοινό παρονομαστή την έλλειψη προσωπικού.

Ετσι λόγου χάρη στο ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού ενώ πριν νοσηλεύονταν περίπου 20 περιστατικά και με προσωπικό 25 νοσηλευτές, σήμερα νοσηλεύονται μόνιμα 25-30 περιστατικά και με 15 νοσηλεύτριες.

Με άλλα λόγια, ενώ έπρεπε να αυξηθεί το προσωπικό στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων, αφέθηκαν στη φθορά της μείωσης του προσωπικού. Κι όχι μόνο αυτό: Την ίδια ώρα που στον Ευαγγελισμό εμφανίζονται ράντζα, στο ΨΝΑ υπάρχουν 150 κρεβάτια κατασκευασμένα μετά το σεισμό που δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα γεγονότα

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο 45χρονος Χαρίλαος Σχιζονίκος, από την Αρτα, που νοσηλευόταν στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου από το Σάββατο, περιήλθε σε κατάσταση αμόκ. Αφού προκάλεσε ζημιές στο θάλαμό του, βγήκε στο διάδρομο του ένατου ορόφου και έφτασε σε θάλαμο γυναικών. Εκεί, κρατώντας ένα κομμάτι σίδερο από κεραία τηλεόρασης, χτύπησε στο κεφάλι την Ιλια Δελή, χημικό, που δούλευε στη Νομαρχία Αθηνών, και τη σκότωσε.

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν εξίσου δραματικές. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στην ψυχιατρική κλινική άρχισαν να φωνάζουν και οι νοσηλευτές προσπαθούσαν να πιάσουν τον δράστη. Στο τέλος τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί που φρουρούσαν τον ύποπτο για τη βομβιστική ενέργεια.

Ποινική δίωξη

Ποινική δίωξη κατά του δράστη Χ. Σχιζονίκου, αλλά και κατά παντός υπευθύνου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» άσκησε η εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση του εγκλήματος στο νοσοκομείο.

Ο Χ. Σχιζονίκος διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ η ποινική δίωξη αφορά και τους υπεύθυνους του νοσοκομείου για την έκθεση ατόμου σε κίνδυνο. Η εισαγγελέας θεώρησε ότι δεν είχε ληφθεί η μέριμνα για τον περιορισμό του επικίνδυνου ασθενούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελία για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς (2020-10-06 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη βοηθών νοσηλευτριών (2019-01-16 00:00:00.0)
Απάνθρωπο στοίβαγμα των αρρώστων (2008-01-29 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας στο «Δρομοκαΐτειο» (2005-10-12 00:00:00.0)
Ράντζα με Ολυμπιακές ...κορδέλες! (2004-08-05 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι κυβερνητικοί ακροβατισμοί με τις εφημερίες (2003-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ