Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χωρίς υποδομή, για πόσο άραγε;

Να δημιουργηθούν κέντρα προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στη Θράκη προτείνει το ΚΚΕ

Σ' αυτό το κουβούκλιο από λαμαρίνες, έχει στηθεί το ...ντους στη Δίκαια Ορεστιάδας
Σ' αυτό το κουβούκλιο από λαμαρίνες, έχει στηθεί το ...ντους στη Δίκαια Ορεστιάδας
Σχετικά με τις συνθήκες παραμονής των μεταναστών στη χώρα μας, υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις κι ο ανθρωπισμός είναι μια έννοια που λαμβάνει έτσι διαφορετικά νοήματα. Για κάποιους εξαντλείται στο να πετάξουν ένα πιάτο φαΐ σ' αυτούς τους ανθρώπους και να τους κρατούν φυλακισμένους. Ομως, οι μετανάστες είναι ακριβώς θύματα αυτού του πολιτισμού της «δημοκρατικής Δύσης», είναι θύματα του ιμπεριαλισμού και της πολιτικής του «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».

Απέναντι σ' αυτές τις αντιλήψεις όμως, υπάρχουν και προτάσεις πέρα από τη λογική της φυλάκισης και της αντιμετώπισης των μεταναστών ως εγκληματιών, προτάσεις δημιουργίας της κατάλληλης υποδομής για να φιλοξενούνται αυτοί οι άνθρωποι για κάποιο διάστημα, μέχρι να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες και να τους επιτρέπεται η μόνιμη παραμονή στη χώρα μας. Πρόταση και θέση του ΚΚΕ, είναι να δημιουργηθούν κέντρα προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στη Θράκη.

Μια τέτοια υποδομή είναι απαραίτητη ιδιαίτερα για τους Νομούς του Εβρου και της Ροδόπης, γιατί, όπως έχουν επισημάνει όλοι οι αρμόδιοι φορείς, το πρόβλημα της «λαθρομετανάστευσης» θα ενταθεί στην περιοχή. Ομως, δεν μπορεί να δημιουργηθούν και να υποστηριχτούν αυτά τα κέντρα μόνον από τις τοπικές αρχές. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πάρει την πολιτική απόφαση, να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια και να καλύψει όχι μόνον το κόστος δημιουργίας ενός τέτοιου κέντρου φιλοξενίας, αλλά και την πλήρη υγειονομική κάλυψη των μεταναστών.

Μια τέτοια πρόταση ήταν αυτή του δημάρχου Σαππών Ροδόπης, Χαριτόπουλου Κωνσταντίνου, που υπέδειξε ένα χώρο και πρότεινε τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στην περιοχή των Σαππών. Ομως, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό κι όπως φαίνεται από τον τρόπο που έχει χειριστεί η κυβέρνηση μέχρι τώρα την κατάσταση, σπρώχνει τις τοπικές αρχές να λειτουργήσουν στη λογική των κρατητηρίων και αντίστοιχοι είναι οι χώροι που δημιουργούνται.

Οσο για τη διάρκεια παραμονής τους σ' αυτούς τους χώρους, παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που όριζε τις διαδικασίες επαναπροώθησης, πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών και αν περάσουν τρεις μήνες χωρίς να ξεκινήσει η επαναπροώθηση, οι μετανάστες μένουν ελεύθεροι μέσα στη χώρα για να φύγουν σε μικρό χρονικό διάστημα με δική τους ευθύνη. Το τρίμηνο ξεκινάει να μετράει από τότε που θα ξεκινήσουν κι οι συνομιλίες με τη γείτονα χώρα περί επαναπροώθησης. Σ' αυτήν την περίπτωση όμως, η Τουρκία δε δέχεται ότι οι μετανάστες πέρασαν από το έδαφός της στη χώρα μας. Οπότε, κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι δεν μπορεί να ισχύσει η διάταξη για απελευθέρωσή τους μετά από την πάροδο τριμήνου κι είναι άγνωστο για πόσο θα κρατούνται σ' αυτήν την κατάσταση.

Αντιδράσεις από τους αστυνομικούς υπαλλήλους

Την ανετοιμότητα της κυβέρνησης, απέναντι στο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης μεταναστών στη Θράκη, πλήρωσαν σε μεγάλο βαθμό οι αστυνομικοί και οι συνοροφύλακες, που επιφορτίστηκαν με ένα έργο που δεν ήταν καθόλου δική τους δουλιά. Οπως λέει και η σχετική ανακοίνωση της Συνδικαλιστικής Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Εβρου, ασχολούνται με τη φύλαξη των μεταναστών «σε πρόχειρους χώρους που δεν τηρούν στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας, τη σίτισή τους, την υγειονομική τους περίθαλψη, την καθαριότητα των χώρων, την εξεύρεση ιματισμού» κτλ. Αναφωνούν ότι αυτή η κατάσταση «δεν πάει άλλο» και ζητούν από την πολιτική ηγεσία να δώσει λύση.


ΦΩΤΟ: Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ