Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΙΣΧΥΣΗ» ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ
Κυβερνητικά «φούμαρα» μηδαμινού κόστους

Απροκάλυπτος εμπαιγμός και ψευτοενισχύσεις σε ...ανύπαρκτους αποδέκτες

Κυνική όσο ποτέ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χτες τα πολυδιαφημισμένα εδώ και δύο χρόνια, από την ίδια και τα διάφορα παπαγαλάκια της, «μέτρα» για τη λεγόμενη εισοδηματική ενίσχυση των «χαμηλόμιθων». Πρόκειται για απροκάλυπτο εμπαιγμό και για ψευτοπαροχές μηδαμινού οφέλους για τους ενδιαφερόμενους και ανύπαρκτου κόστους για το Δημόσιο. Είχαν πολλές φορές εξαγγελθεί στο παρελθόν σε μια προσπάθεια να αναδείξουν το δήθεν «κοινωνικό πρόσωπο» των κυβερνώντων. Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χτες δικαιούχοι δεν είναι οι... απλοί χαμηλόμισθοι (ακόμη και με τα μέτρα και σταθμά που τους καθορίζει η κυβέρνηση) αλλά όσοι βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης. Την ίδια...«γαλοντομία» δείχνουν και σε ό,τι αφορά τα ποσά των «ενισχύσεων».

Ειδικότερα στην κοινή υπουργική απόφαση για την «εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και χαμηλά εισοδήματα» ορίζονται τα εξής:

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, δηλαδή το 1 εκ. δρχ. ή 71.400 δρχ., το μήνα. Φτάνουν μάλιστα στο απίστευτο σημείο να συνυπολογίζουν στο μηνιάτικο των 71.400 δρχ. και τα τυχόν εισοδήματα που έχουν τα ανήλικα παιδιά της οικογένειας! Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές τότε η κυβέρνηση θα «επιδοτήσει» κάθε παιδί - μαθητή της οικογένειας που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με το πενιχρό ποσό των 300 ευρώ (102.000) το χρόνο, δηλαδή με 8.500 δρχ. το μήνα. Βέβαια, σε μια τέτοια κατάσταση απόλυτης ένδειας, το παιδί, κατά πάσα πιθανότητα, αν δεν έχει ήδη σύντομα πρόκειται να εγκαταλείψει το σχολείο και η «φιλεύσπλαχνη» κυβέρνηση θα απαλλαγεί «μια και καλή» ακόμη και από αυτό το ελάχιστο κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι στην υπουργική απόφαση αναφέρουν πως η δαπάνη που προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογιμού είναι «απροσδιόριστη», προσθέτοντας ότι η εισοδηματική αυτή ενίσχυση «παύει να καταβάλλεται μετά το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας». Μόλις ένα χρόνο πριν (Απρίλης 2001) όταν πρωτοεξήγγειλαν τα μέτρα έλεγαν τελείως διαφορετικά πράγματα, μοιράζοντας «στα λόγια» παροχές πολλών δισ. δρχ. και υπολογίζοντας τους αποδέκτες στις 140.000 οικογένειες...

Με την ίδια αντίληψη αντιμετωπίζουν και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε «μειονεκτικές περιοχές». Στην περίπτωση αυτή η «ενίσχυση» διαφοροποιείται ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, που όμως δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή το πολύ τις 53.500 δρχ. το μήνα (συμπεριλαμβανομένου και του εισοδήματος των ανήλικων παιδιών)!

Ετσι για οικογενειακό εισόδημα από 1.500 μέχρι 2.200 ευρώ η «επιχορήγηση» είναι μόλις 300 ευρώ το χρόνο (ή 102.225 δρχ. και για οικογενειακό εισόδημα κάτω από τα 1.500 ευρώ η ενίσχυση είναι 600 ευρώ το χρόνο ή 204.450 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ